Bananele sunt unele dintre cele mai hrănitoare fructe. Acestea au capacitatea de a echilibra rapid nutrienții din organism și de a ameliora anumite afecțiuni. Sunt recomandate deseori persoanelor în convalescență sau după efortul fizic. De asemenea, sunt alt doilea cel mai consumat fruct în întreaga lume, după mere. Pot fi considerate un superaliment.
Bananele sunt apreciate de medici fiindcă au o formulă cremoasă, ușor de mâncat chiar și de persoanele cu dificultăți de mestecare sau înghițire, sunt la fel de hrănitoare ca un sendviș de aceleași dimensiuni și pot înlocui cu succes un supliment cu vitamine și minerale, potrivit csid.ro
Au un conţinut ridicat de triptofan, care stimulează producția de serotonină
Bananele au un conţinut ridicat de triptofan, care stimulează producția de serotonină, un neurotransmiţător care acţionează la nivel cerebral, cunoscut drept hormon al fericirii pentru efectele sale de relaxare şi de ameliorare a stării de spirit.
Vitamina B6 din banane este eficientă în reducerea stresului
Vitamina B6 din banane este eficientă în reducerea stresului, datorită propietăţilor calmante şi relaxante pentru sistemul nervos.
Oferă protecţie şi împotriva accidentelor vasculare cerebrale
Aceste fructe sunt bogate în potasiu şi sărace în sodiu, ceea ce face din acest fruct exotic o combinaţie perfectă pentru asigurarea unei tensiuni arteriale sănătoase. Mai mult, oferă protecţie şi împotriva accidentelor vasculare cerebrale
Ajută la calmarea arsurilor la stomac
Bananele sunt un antiacid natural, ajutând la calmarea arsurilor la stomac. Datorită unei fibre solubile numită hidrocoloid, bananele pot înlocui cu succes laxativele şi ajută la normalizarea mişcarilor tractul digestiv.
Pot creşte capacitatea de concentrare şi de atenţie
Bananele pot creşte capacitatea de concentrare şi de atenţie datorită cantităţii mari de potasiu. De aceea este recomandat consumul de banane înainte de a studiu pentru examene.
Un milkshake cu banane şi miere te va scăpa de mahmureală. Bananele calmează stomacul, iar mierea echilibrează glicemia şi hidratează organismul.
Cojile de banane pot fi, de asemenea, de ajutor
Cojile de banane pot fi de asemenea de ajutor. Ele pot vindeca înțepăturile de insecte, arsurile solare minore și rănile superficiale. Dacă se freacă zona afectată cu partea interioară a cojii de banană se vor reduce atât inflamarea, cât şi iritarea. Bananele sunt bogate în antioxidanţi, furnizând radicali liberi şi protejând de bolile cronice.
Cine nu ar trebui să mănânce banane
Fiindcă sunt bogate în zaharuri, bananele pot fi periculoase pentru unii pacienți cu diabet. Aceștia ar trebui să discute cu medicul lor pentru a ști dacă pot consuma banane și în ce cantitate.
Excesul de potasiu poate să fie periculos pentru persoanele cu afecțiuni renale, care nu îl pot elimina corect din sânge. Acest exces apare după un aport prea mare de potasiu din alimentație, dar și la pacienții care urmează tratamente cu beta-blocante și mănâncă multe banane.