Rezultatele unui sondaj realizat de Coaliția România Sănătoasă relevă că aproape 7 din 10 români (69,5%) se tem mai mult de spitalizare decât de infectarea cu noul coronavirus sau de consecințele Covid-19.
Sondajul arată că peste 70% dintre respondenți consideră că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit, potrivit 360medical.ro. Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente.
“Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus”
“Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și consecințele Covid-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi”, precizează organizația care a comandat sondajul, într-un comunicat.
Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente
Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite.
„Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al Covid-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament”, a comentat Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.
Trei din zece români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen
“Dincolo de Covid-19, studiul realizat de noi arată că trei din zece români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen. E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene”, a completat el.
Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare
Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății.
Referitor la informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.
30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni
De asemenea, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.
Studiul “Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic” a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie 2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.