-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateConsumul de alcool și riscul cancerigen

Consumul de alcool și riscul cancerigen

Consumul de alcool reprezintă un obicei dăunător și în prezent sunt cunoscute peste 200 de afecțiuni cauzate de acesta, de la ciroza alcoolică, boli infecțioase, boli cardiovasculare, demență timpurie până la diferite tipuri de cancer. Prin urmare, alcoolul reprezintă un factor de risc carcinogenic ce poate fi prevenit, asemenea fumatului sau obezității morbide.

Din punct de vedere statistic, România este una dintre țările cu un nivel înalt al consumului ocazional de alcool, motiv pentru care este bine să existe cât mai multă informare despre acest subiect, cu scopul reducerii impactului negativ al acestui fapt. Conform datelor OMS pentru anul 2016, 1,3% din populația României în vârstă de peste 15 ani este dependentă de alcool (2% din bărbați și 0,6% din femei)

Indiferent de tipul de băutură alcoolică consumată, alcoolul crește riscul dezvoltării cancerelor orale, gâtului, laringelui, esofagului, colonului și rectului, ficatului și neoplasmului mamar la femei.

Cum crește alcoolul riscul de a dezvolta cancer?

După absorbția din stomac și intestine, alcoolul se distribuie la nivelul întregului organism și apoi este metabolizat sub acțiunea unor enzime până la transformarea în acetaldehidă, o substanță cunoscută ca având rol carginogen, fiind toxică atunci când se află în cantități semnificative. Acetaldehida are rol distructiv la nivelul ADN-ului uman și împiedică corpul să demareze procesele de reparare a acestuia. Prezentând afectare la nivelul ADN-ului, o celulă poate să se multiplice haotic și necontrolat, ducând la formarea unei tumori.

Un alt mecanism probabil de dezvoltare a neoplasmelor în urma consumului de alcool este legat de generarea speciilor reactive de oxigen care la rândul lor afectează ADN-ul, dar și proteinele și lipidele.

Altă ipoteză sugerează că în urma consumului regulat și în cantități semnificative de alcool, capacitatea corpului de a absorbi o multitudine de nutrienți este afectată, dereglând procesele fiziologice ale organismului.

Dovezile arată că riscul de a dezvolta malignitățile pentru care este incriminat alcoolul este direct proporțional cu frecvența și cantitatea de alcool consumată.

Poate alcoolul scădea riscul de a dezvolta cancer?

În mod paradoxal, există și anumite tipuri de cancer al căror risc de apariție este scăzut de consumul de alcool. Mecanismele ce fac posibilă această acțiune nu sunt cunoscute și la nivel mondial, alcoolul nu este folosit în acest scop în nicio țară deoarece balanța beneficiu-risc înclină categoric înspre risc în această situație.

Mai multe studii sugerează faptul că alcoolul consumat cu moderație poate prezenta un rol favorabil în scăderea riscului de dezvoltare a cancerului renal și a limfomului non-Hodgkin.

Ce cantitate de alcool este sigură?

Un studiu din 2016 ce a analizat informații provenite din peste 1000 de studii a concluzionat că numărul optim de băuturi ce poate fi consumat zilnic pentru minimiza riscul asupra sănătății este zero.

Cum abstinența din punct de vedere al băuturilor alcoolice reprezintă totuși o utopie în civilizațiile moderne, The Dietary Guidelines for Americans actualizat recomandă ca în cazul în care se decide consumarea de alcool, atunci aceasta trebuie să fie realizată cu moderație: nu mai mult de o măsură de alcool pe zi pentru femei și două în cazul bărbaților. În România, prin consens, o măsură de alcool este echivalentă cu 12 grame de alcool pur. Prin urmare, o doză de bere de 330 ml 4% conține 1,1 unități de alcool.

Cum de multe ori consumul de alcool este însoțit de fumat, riscul de a dezvolta cancere ale cavității orale, faringelui, laringelui și esofagului este mai ridicat, comparativ cu persoanele care fie doar fumează, fie doar consumă băuturi alcoolice.

Moderația este cheia

În concluzie, urmează o perioadă în care consumul de alcool crește în general. Cel mai bun sfat este moderația astfel încât riscul de dezvoltare a diferitelor afecțiuni să fie cât mai scăzut.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS