Pandemia de coronavirus, care ne-a forțat să petrecem mai mult timp în case, a contribuit negativ la forma noastră fizică, prin creșterea riscurilor asociate sedentarismului. Odată cu venirea sezonului rece, cu frig și ploi, lipsa mișcării fizice s-a acutizat, determinând specialiștii să tragă un semnal de alarmă. Și telemunca are un efect negativ asupra organismului. Pentru a ne menține tonusul, este nevoie de mișcare zilnică.
Lipsa de mișcare agravează problemele articulare
Dr. Cristina Stăicuț, medic reabilitare medicală, spune că e important să alocăm 30 de minute în fiecare zi unei sesiuni de mișcare, chiar și în interiorul locuinței noastre.
„În general, lipsa de mișcare are efecte nocive asupra densității osoase, asupra mușchilor și asupra calității articulațiilor. Articulațiile sunt, practic, niște balamale. Dacă nu le folosim, dacă nu le „ungem”, în timp ele ruginesc, se degradează. De aceea, este recomandat să facem mișcare, cât de puțin. Ar fi ideal 30 minute pe zi”, transmite medicul.
Persoanele care au afecțiuni articulare sau artrozice preexistente sunt și mai afectate de lipsa mișcării, atrage atenția dr. Stăicuț.
La fiecare oră de stat pe scaun, câteva minute de mișcare
Angajații care lucrează în regim de telemuncă sunt și ei mai expuși efectelor negative ale sedentarismului. Acestora, medicul le recomandă să facă puțină mișcare după fiecare oră de stat pe scaun: „Sunt multe persoane care petrec mult timp în poziția șezut, pe scaun, mai ales cele care fac telemuncă în această perioadă. Este recomandat ca la fiecare oră de stat pe scaun să ne ridicăm și să facem câțiva pași prin cameră sau exerciții simple. Să ne mișcăm brațele, să facem câteva genuflexiuni”, spune medicul Cristina Stăicuț.
Mișcarea reduce riscul de accident vascular
Mișcarea este un „medicament” extraordinar pentru oasele, mușchii și articulațiile noastre, dar și un adjuvant important pentru sănătatea somnului.
„Unul dintre cele mai importante efecte benefice ale mișcării este că întărește oasele și rezistența articulară. Reduce riscul de fractură la persoanele cu osteoporoză, la care femeile sunt predispuse. De asemenea, reduce riscul de accidente vasculare la persoanele cu obezitate, cu hipertensiune. Îmbunătățește calitatea somnului. Beneficii sunt foarte multe”, precizează specialistul.
Putem face mișcare chiar la noi acasă
Există suficiente opțiuni pentru mișcare chiar și în interiorul propriei locuințe.
„Dacă avem scări în locuință, putem face coborâri și urcări. De exemplu, putem face trei serii de câte 10 coborâri și urcări. De asemenea, putem face bicicletă de cameră, foarte benefică pentru pacienții cu diverse artroze, cu coxartroză, gonartroză, pentru întărirea musculaturii coapselor, gambelor, pentru creșterea mobilității genunchiului, a șoldului”, transmite dr. Stăicuț.
O altă formă de mișcare accesibilă, dar și foarte plăcută, care poate fi mai atractivă pentru cei mai reticenți la exercițiile clasice, este dansul.
„Ne putem pune muzica preferată și dansăm așa cum știm, pentru că acasă nu ne vede nimeni. Este o formă de mișcare ce mobilizează aproape toate grupele musculare. Dansul este foarte benefic și chiar îl recomand”, spune și specialistul.