În perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul exceselor alimentare, ale consumului de alcool sau fumatului excesiv, coroborate cu neglijarea tratamentelor pentru afecțiunile cronice, mai multe persoane se pot confrunta cu simptome cărora să nu le acorde atenția cuvenită, cum ar fi durerile de cap sau amețelile. Dacă, pe lângă acestea, apar și alte manifestări, sau intensitatea lor este mare, este imperios necesar să ajungem la un medic, transmite dr. Ileana Neacă, medic neurolog. Asociate cu alte simptome, ele pot fi chiar semne de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Riscul de complicații cardiovasculare crește în această perioadă
Consumul de băuturi alcoolice, fumat excesivul, excesele alimentare, mai ales la anumițte persoane, precum pacienții diabetici, care nu reușesc să își controleze glicemia, crește riscul de complicații cardiovasculare, atrage atenția medicul. Aceste complicații pot fi de la simple stări hipertensive sau creștere a colesterolului la infarct miocardic sau accident vascular cerebral:
„Există anumite alimente care trebuie imediat să ne atragă atenția: tulburări de limbaj, asimetrie facială, scăderea forței musculare la nivelul membrelor, alterarea stării de conștiență sunt manifestări specifice unui AVC, de exemplu. În acest caz, pacientul e important să ajungă la spital în maxim 5 ore”, precizează dr. Neacă.
La Spitalul Județean de Urgență din Craiova se face tromboliza, o procedură care poate asigura chiar o recuperare totală a unui pacient cu AVC ischemic. Fereastra terapeutică ideală este de 3,5 ore.
(Citește și: Tromboliza în AVC. Cum salvezi un om în patru ore)
Nu neglijați simptomele
Amețelile și durerile de cap pot fi puse pe seama multor cauze, iar în perioada sărbătorilor putem tinde să le asociem cu consumul mai ridicat de alcool sau regimul alimentar bogat. Totuși, sunt cazuri în care pot indica probleme mai serioase. „Asimetria facială, deficitul motor trebuie să fie semnale de alarmă. Amețeala, când e însoțită de o tulburare mare de echilibru, de mers, trebuie să ne trimită la un serviciu de urgență, unde se poate face un tomograf pentru a se clarifica dacă este o problemă mai gravă, unde se face examen cardiologic de specialitate. Se exclude AVC, se stabilește dacă e doar o criză hipertensivă care, la rândul ei, poate da amețeli și dureri de cap”, spune medicul neurolog.
Dr. Ileana Neacă semnalează că în perioada de sărbători apar destul de multe cazuri, pentru că pacienții nu mai urmează tratamentul cu rigurozitate. De obicei, apar manifestări pe fond hipertensiv.
„Atenție la tratamente! Nu trebuie neglijate tratamentele pentru bolile cronice preexistente, pentru hipertensiune, pentru diabet, pentru fibrilația atrială. Să păstreze, cât de cât, regimul alimentar, atenție la sare, la grăsimi. Sigur că de sărbători fiecare dintre noi mai gustă din una, din alta, dar nu trebuie să abuzăm. Hidratarea, de asemenea, este importantă, trebuie să consumăm 1,5-2 litri de apă pe zi”, recomandă medicul.
Nici infecția Covid nu trebuie exclusă
Amețelile și durerile de cap pot fi și simptome de infecție cu Covid în această perioadă, fiind de regulă asociate cu lipsa mirosului și a gustului, febra, tuse, dificultăți de respirație.
Dar când o amețeală sau o durere de cap persistă sau este repetitivă, trebuie să ne îndrume către un consult medical, măcar la medicul de familie. Dacă e asociată cu elemente dintre cele deja menționate mai sus, care cresc suspiciunea de accident vascular, trebuie să mergem la un serviciu de urgență.
Mai pot apărea și dereglări de glicemie, destul de frecvente în această perioadă, adaugă dr. Neacă:
„Cei cu glicemie mare sunt, de regulă, mai somnolenți, mai apatici, mai lenți. Dacă este hipoglicemie, de asemenea, pacientul devine confuz, dezorientat, are transpirații reci, este încordat. Ce trebuie să rețină este că atunci când apare o amețeală cu o durere de cap de o intensitate pe care nu a mai experimentat-o până atunci, trebuie să îi acorde atenția necesară. Iarăși, dacă apare și o durere mare în piept asociată durerilor de cap și amețelilor, e nevoie de un consult cardiologic, pentru a se exclude infarctul miocardic”, completează medicul, care îndeamnă la echilibru și atenție la respectarea tratamentelor pentru cei care au afecțiuni preexistente, pentru sărbători liniștite.