2.8 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAPM Dolj confirmă că nu are echipamente pentru măsurarea poluanților PM2,5

APM Dolj confirmă că nu are echipamente pentru măsurarea poluanților PM2,5

Agenția pentru Protecția Mediului Dolj confirmă, într-un răspuns la o solicitare de informații transmisă de GdS, că stațiile de monitorizare a calității aerului din Craiova nu au echipamente pentru măsurarea continuă a emisiilor poluante de tipul pulberi în suspensie PM2,5.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante emisii poluante, despre care Agenția Europeană pentru Mediu precizează: „Se estimează că pulberile în suspensie PM2,5 reduc speranța de viață la nivelul Uniunii Europene cu mai mult de 8 luni” și pot cauza o serie de probleme de sănătate, de la afecțiuni cardiovasculare la probleme neurologice.

Cum explică APM Dolj lipsa datelor privind emisiile PM2,5?

Măsurători fixe și date încărcate manual în sistem

APM Dolj transmite, în răspunsul său, că echipamentele pentru măsurare continuă a PM2,5 lipsesc din aglomerarea Craiova. Ca atare, pentru evaluarea acestor emisii, se fac măsurători fixe, la un punct de prelevare, iar datele rezultate se încarcă manual după încheierea unei serii de prelevare.

„Stațiile amplasate în aglomerarea Craiova nu au în dotare echipamente pentru măsurarea continuă a PM 2,5. Măsurarea indicatorilor de poluare atmosferică la nivel național se realizează conform dispozițiilor prevăzute în Legea nr. 104/2011 (actualizată și modificată prin HG nr.806/2016), care prevede măsuri pentru evaluarea calității arrului pe baza unor criterii comune, stabilit la nivel european; conform acestei legi, pentru evaluarea PM 2,5 prin măsurători fixe se stabilește câte un punct de prelevare pentru zonele urbane cu o populație mai mare de 100000 locuitori. Pentru aglomerarea Craiova, acesta a fost stabilit la stația de fond urban DJ-2, unde măsurarea se realizează prin aplicarea metodei gravimetrice (metoda de referință); datele rezultate se încarcă MANUAL după încheierea unei serii de prelevare și cântărire a câte 10-15 filtre. Prelevarea pentru fiecare determinare se face prin metoda standard, timp de 24 ore”, spune APM Dolj.

Pentru județ a fost prevăzut totuși un echipament de măsurare continuă a PM2,5 la stația DJ-6 Calafat, datele putând fi vizualizate continuu pe site-ul www.calitateaer.ro, specifică instituția.

Cât despre datele privind emisiile PM2,5 la nivelul Craiovei, așteptăm ca APM Dolj să ne răspundă unde pot cetățenii accesa informații despre ele, dat fiind că acestea nu apar la stația DJ-2 pe același site.

APM face precizări „pentru informare” privind depășirea valorilor limită

Pe de altă parte, grație implicării civice, Craiova are acum o rețea de zeci de senzori automați de monitorizare a calității aerului, inclusiv PM2,5, după ce mai multe persoane s-au hotărât să achiziționeze din propriul buzunar echipamentele – certificate și omologate – pentru a pune presiune pe autorități atunci când există depășiri alarmante ale valorilor limită.

APM precizează, „pentru informare”, că în cazul diverselor situații în care se anunță că există depășiri ale valorilor limită pe rețelele de monitorizare, în lege sunt prevăzute și definițiile, metodele de analiză și condițiile care trebuie îndeplinite de datele rezultate, precum și valorile limită pentru PM10 și PM2,5. Conform definițiilor, PM10 include PM2,5 și PM1, deci PM2,5 și PM1 ar trebui să fie mai mici ca PM10, spune instituția doljeană.

Aceasta adaugă că pentru PM 10 sunt prevăzute o valoare limită la 24 ore de 50 micrograme/m3 și o valoarea limită anuală de 40 micrograme/m3, iar pentru PM2,5 este prevăzută o valoare limită pentru media anuală de 20 micrograme/m3.

Pe site-ul Agenției Europene pentru Mediu nu există date despre PM2,5 în Oltenia

Pe site-ul Agenției Europene pentru Mediu, unde există un index al calității aerului bazat pe stațiile înregistrate în rețea de către autoritățile din fiecare stat, nu apare nicio stație care să înregistreze nivelul PM2,5 la nivelul regiunii Oltenia. De altfel, în toată țara apar doar 14 stații de măsurare a nivelului acestor pulberi în suspensie.

Trăim cu 3,44 ani mai puțin din cauza poluării

Cetățenii din România trăiesc, în medie, cu 3,44 ani mai puțin din cauza poluării, care provoacă circa 35.900 de decese premature în fiecare an în țară, conform unui studiu realizat de cercetători germani analizat de 360medical.ro. Locuitorii din România înregistrează a treia cea mai mare pierdere de speranță de viață din cauza poluării aerului din Europa, după cei din Bulgaria (3,86 ani, în medie) și Ungaria (3,5 ani).

25.500 de decese premature sunt asociate poluării cu PM2,5 la nivelul României, conform datelor Agenției Europene pentru Mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS