Deși Covid pare să-și fi oprit o parte din motoare de sărbători, când trendul descendent al infectărilor a început să dea speranțele unei guri de aer proaspăt atât de binevenite, mai ales în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor, nu trebuie omis că numărul mai mic de cazuri din ultima perioadă este asociat și cu o scădere a testărilor.
Însă virusul nu se oprește. Ba chiar circulă mai nestingherit ca înainte, dacă toate cazurile care ar putea fi depistate prin testări rămân nedetectate și se ratează anchete epidemiologice care l-ar putea ține în frâu.
Care este realitatea? Există, într-adevăr, o tendință de descreștere? Să aruncăm o privire la ce spun cifrele despre Dolj.
Se testează la o treime din capacitate
Conform graphs.ro, Doljul ocupă locul al 15-lea în lista județelor țării după procentul infectărilor.
Numărul de teste efectuate zilnic a scăzut notabil în ultima perioadă, și pe fondul perioadei de sărbători. Dar rămâne de văzut dacă scăderea testărilor se menține și în această perioadă și dacă numărul mai mic de teste se datorează și scăderii numărului de persoane care se încadrează în definiția de caz, deci, o scădere reală a numărului de infectări și nu una aparentă, forțată de lipsa testării suficiente.
Dacă pe 23 decembrie erau prelucrate 641 de teste, de Crăciun s-au prelucrat și de 10 ori mai puține teste (63, de exemplu, pe 27 decembrie). În ultimele zile au fost prelucrate 89 de teste, 193, respectiv 194 (alocate pe 3, 4 și 5 ianuarie). Așadar, la nivelul județului, încă se testează mult sub capacitate.
Este încă devreme pentru a spune dacă trendul descendent se va menține și când numărul de teste va crește.
Un semn bun: Mai puține spitalizări
Cifrele privind spitalizările sunt încurajatoare și pot semnala o descreștere reală.
Conform raportării de miercuri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova erau internați 116 pacienți cu Covid, dintre care 109 din Dolj. La Spitalul Județean de Urgență se aflau 20 de pacienți (19 din județ), iar la Filantropia 28 (25 din județ). 7 doljeni erau internați la Băilești, 9 la Dăbuleni, 6 la Leamna și 8 la CFR (7 din Dolj).
Conform cifrelor, sunt mai puține spitalizări față de acum câteva săptămâni. Unitățile medicale nu se mai află la limită – Infecțioasele și Filantropia au fost, o bună perioadă, pline. Pe de altă parte, numărul pacienților internați la ATI este similar cu cel de acum o lună. 38 de pacienți față de 39 pe 7 decembrie. Numărul maxim de internări la ATI Covid (de când există informări despre această situație) a fost de 44, la începutul lunii decembrie.
Procentul infectărilor și rata mortalității în Dolj
101 doljeni au fost confirmați pe 6 ianuarie cu noul coronavirus. Pe 5 ianuarie, erau raportate alte 91 de cazuri, iar în data de 4 ianuarie, alte 75. Așadar, stabilitatea cifrelor este fragilă și ar fi devreme să ne bucurăm de cifrele în scădere. Chiar dacă rata incidenței cumulative este în scădere atât în Craiova, cât și în Dolj, per ansamblu, nu trebuie omis că aceasta survine și pe fondul unei perioade de sărbători și testări puține, care pot crea un fals tablou al descreșterii.
Rata incidenței cumulative în Dolj era miercuri de 1.33 în Dolj și 2.01 în Craiova.
Până la data de 6 ianuarie, autoritățile doljene anunțau că în județ au fost prelucrate, în total, 69723 de probe Covid. Dintre acestea, numărul total de cazuri confirmate era de 15612, iar al deceselor, de 262.
Așadar, la nivelul județului, 22,3% din totalul persoanelor testate au fost confirmate cu infecția. Conform datelor disponibile până în prezent, rata mortalității, în Dolj, este de 1,67%.