7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Ruxandra Dobrescu, despre vaccinul Covid și bolile tiroidiene

Dr. Ruxandra Dobrescu, despre vaccinul Covid și bolile tiroidiene

Ce este vaccinul Covid? Pot să-l fac dacă mă știu cu o boală tiroidiană? Ce știm? Ce nu știm? Când e contraindicat?

Sunt întrebările la care răspunde pe blogul său medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu. Specialistul explică felul în care funcționează vaccinul și vorbește despre vaccinarea pacienților cu boli tiroidiene.

Iată mesajul medicului:

CE ESTE vaccinul anti-COVID-19?

Vaccinul Pfizer BioNTech este un vaccin de tip nou, bazat pe o tehnologie mARN (sau ARN mesager).

Vaccinul anti-COVID conține o moleculă de ARN mesager care deține informația care codifică o proteină din țepii virusului. Ajuns în organism prin vaccin, acest mARN este folosit de celulele noastre pentru a sintetiza proteina virală, care va antrena sistemul nostru imun să recunoască și să lupte împotriva coronavirusului înainte chiar să ne întâlnim cu el!

Vaccinul anti-COVID NU conține virusul, deci nu te poți îmbolnăvi de la el și nici nu interacționează cu ADNul nostru propriu, deci nu ne poate schimba sau modifica genele. În plus, mARN-ul este extrem de fragil așa că se descompune rapid după vaccinare și este îndepărtat. ‼

Cum a apărut așa de repede?

Nu e chiar așa de repede! Este primul vaccin de acest tip disponibil pe scară largă, dar nu a apărut peste noapte! Tehnologia mRNA este cunoscută de mai bine de 10 ani. Vaccinurile de tip mRNA au fost investigate anterior pentru alte tipuri de virusuri, cum sunt cel gripal, Zika și citomegalovirus. În studiile asupra cancerului, tehnologia mRNA este investigată ca o nouă opțiune de tratament, în scopul inducerii unui răspuns imun care să lupte împotriva tumorilor. Vaccinul anti-COVID a apărut relativ repede pentru că este rezultatul unui efort colectiv uriaș în domeniul cercetării biomedicale, “construit” pe baza unei tehnologii deja disponibile.

Care sunt principalele REACȚII ADVERSE ale vacccinului?

Reacții adverse severe au apărut extrem de rar până acum. Reacții neplăcute ușoare-moderate pot apărea însă destul de frecvent, mai ales după cea de-a doua doză de vaccin, și sunt urmare a raspunsului imun provocat de vaccin – pot apărea așadar durere la locul de injectare, oboseală, durere de cap, dureri musculare sau articulare sau febră. Dacă apar astfel de manifestări, ele sunt trecătoare și nu este cazul să ne alarmăm!

Care sunt CONTRAINDICAȚIILE vaccinului?

Vaccinul este contraindicat persoanelor care au avut o reacție alergică severă, de tip anafilactic, la o doză anterioară de vaccin anti-COVID, la oricare din componentele vaccinului sau alte tipuri de medicamente sau alimente. Alergiile ușoare anterioare nu reprezintă contraindicații, dar este importantă urmărirea atentă 30-40 minute după adminstrarea vaccinului pentru a ne asigura că nu apar probleme.

Persoanele cu BOLI AUTOIMUNE pot face vaccinul?

Da, nu există dovezi științifice cum că ARNul mesager poate să ducă la dereglări ale sistemului imun sau exacerbări ale bolilor autoimune. Grija legată de afecțiunile autoimune este mai degrabă teoretică decât bazată pe dovezi efective.

Studiul Pfizer, care a inclus mai mult de 40000 participanți, a inclus și persoane cu boli autoimune și nu au fost raportate efecte adverse legate de afecțiunea de fond. Între timp, campania de vaccinare a inclus până acum câteva milioane de oameni, de asemenea fără consemnarea unor reacții adverse de acest tip. Este adevărat că nu avem încă date legate de urmărirea pe termen lung, pentru care este nevoie exact de asta – adică de timp! Din ce știm până acum riscurile par să fie foarte-foarte mici.

Ce se întâmplă cu PERSOANELE IMUNOCOMPROMISE?

Unele persoane care suferă de boli autoimune sau de unele tipuri de cancer urmează tratament cu medicamente care scad imunitatea – de exemplu corticoizi, citostatice, etc. În cazul lor vaccinarea nu este contraindicată, dar este posibil ca răspunsul imun indus de vaccin să fie mai puțin intens, adică este posibil ca pentru ele protecția oferită de vaccin să nu fie atât de completă!

Vaccinul anti-Covid și BOLILE TIROIDIENE

Vaccinul anti-COVID nu este, în general, contraindicat pentru nicio persoană cu afecțiune tiroidiană!

🔸 Persoanele cu noduli tiroidieni, hipotiroidism, cele operate de tiroidă pot face vaccinul pentru că există niciun risc suplimentar.

🔸 Pentru persoanele cu tiroidită autoimună și cele cu boală Basedow nu există nicio dovadă cum că vaccinul ar putea să determine o exacerbare a răspunsului imun, deci vaccinarea nu este contraindicată nici pentru ei. Nu avem încă date pe termen lung, dar probabil că riscul este extrem de mic.

🔸 Persoanele cu oftalmopatie Graves pe tratament cu corticosteroizi sau cei cu cancer tiroidian pe tratament cu inhibitori de tirozin-kinază ar putea avea un grad de imunodepresie, deci vaccinul este posibil să nu fie la fel de eficient, dar nu este contraindicat.

CÂT DE EFICIENT este vaccinul?

Conform datelor disponibile, vaccinul este eficient aproape 100% în prevenirea formelor grave de boală și este eficient în proporție de 95% în prevenirea infectării cu coronavirus. Deci există riscul (5% mai exact) ca și după vaccinare să ne infectăm, și posibil să transmitem și altora boala, dar nu ne vom îmbolnăvi grav. Din aceasta cauză va trebui să continuăm să purtăm masca și după vaccinare, până se va imuniza un grup mare din populație.

Pentru aceia dintre voi care se gândesc “atunci de ce mă mai vaccinez dacă tot mă pot infecta și pot infecta și pe alții”, vă atrag atenția că dacă ați avea 95% șanse să câștigați la loto, ați juca cu toții! Iar acum miza e mult mai mare!

CE NU ȘTIM ÎNCĂ despre vaccinul Covid?

Nu știm cât timp durează protecția oferită. Este posibil să fie nevoie de rapeluri ulterioare. Este posibil ca dacă virusul va suferi mutații semnificative să fie nevoie ca și vaccinul să fie “re-împrospătat” periodic, cum se întâmplă cu vaccinul antigripal. Nu știm încă dacă este sigur la copii, așa ca deocamdată vaccinarea va include doar persoane peste 16 ani.

ÎN CONCLUZIE…?

Practic noi toți trebuie să cântărim bine ce câștigăm și ce riscăm, de pe urma vaccinului și de pe urma bolii dacă avem ghinionul să o facem. Din păcate am văzut cu toții că în boala asta parșivă nu avem nicio garanție! Și eu, ca și voi, probabil, am avut rude sau cunoscuți care au pierdut lupta cu boala, unii din ei fără probleme majore de sănătate înainte.

Eu, personal, abia aștept vaccinul și îl voi face de îndată ce voi reuși să mă programez!

Materialul integral poate fi citit pe blogul medicului Ruxandra Dobrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS