4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCine decide cu ce tip de vaccin ne imunizăm, cu Pfizer sau cu Moderna?

Cine decide cu ce tip de vaccin ne imunizăm, cu Pfizer sau cu Moderna?

Prima tranşă de vaccin anti-Covid, produs de compania Moderna, va sosi miercuri în România. În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat cine va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane, dar și cum vor fi distribuite dozele în centrele din Capitală și la nivel național, potrivit Digi24.

„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță.

Ce se întâmplă dacă mergem la vaccin și nu știm că suntem deja infectați?

Nu e recomandat să te vaccinezi în timp ce ești bolnav. Dacă mergem la vaccin și nu știm că suntem deja infectați?

„Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10% din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații”, a explicat medicul.

Dacă persoana vaccinată se infectează între cele două doze, rapelul se face la o lună după vindecare

Dacă persoana vaccinată se infectează între cele două doze, rapelul se face la o lună după vindecare.

„E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”, a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS