În timp ce autoritățile se pregătesc pentru faza a doua a campaniei de vaccinare, când se va începe imunizarea populației cu risc și a personalului din activități esențiale, în spitale continuă vaccinarea angajaților din sănătate.
La unele unități medicale din Craiova s-au vaccinat mai puțin de jumătate din totalul angajaților. Însă managerii spun că nu s-a încheiat campania și că se fac în continuare programări. La Spitalul Județean de Urgență din Craiova, spre exemplu, rata vaccinării este, în acest moment, de doar 35%. Însă conducerea spune că unele cadre medicale au avut concediul de odihnă programat în această perioadă și vor primi vaccinul după 15 ianuarie.
La Babeș, 60% din cadrele medicale s-au vaccinat
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, unitate de primă linie în lupta împotriva coronavirusului, 285 de cadre medicale au fost vaccinate până marți, 12 ianuarie, dintr-un total de 467. Așadar, aproximativ 60% din personalul medical a primit prima doză de vaccin. Managerul Adina Turcu spune că nu au existat reacții adverse imediate la persoanele vaccinate.
1500 de vaccinați din 4000 la SJU
La Spitalul Județean de Urgență din Craiova, până la sfârșitul zilei de marți, s-au vaccinat 1400 de persoane dintr-un total de aproximativ 4000. Laurențiu Ivanovici, managerul spitalului, precizează, însă, că vaccinarea continuă.
„Vaccinăm în continuare, nu am încheiat. La finalul acestei zile (marți – n.r.), vom avea 1400 de angajați vaccinați. Avem angajați care au fost în concedii de odihnă în această perioadă sau care au fost infectați cu virusul SarS-CoV2 în luna decembrie și care sunt programați după 15 ianuarie”. Ivanovici spune că reacții adverse au apărut în număr foarte mic și sub forme ușoare.
50% din personal, imunizat la Filantropia
La Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, procentul vaccinărilor este de 50%: „Avem un număr de 425 de persoane vaccinate din totalul de 962. Și alte 80 de programări”, a declarat Liviu Radu, directorul spitalului. „Dar programări se vor putea face în continuare”, specifică acesta.
La Spitalul Căi Ferate Craiova, vaccinul a fost primit de 70 de persoane din 176, a transmis pentru GdS Maria Aurelia Gângioveanu, managerul unității medicale. Și aici vaccinarea va continua și zilele următoare, spune aceasta.
Din data de 15 ianuarie începe faza a doua a vaccinării, însă acest lucru nu înseamnă că în unitățile de fază I se încheie campania de imunizare. Astfel, managerii unităților medicale care au început vaccinarea încă de la sfârșitul lunii decembrie, când s-a dat startul imunizării în România, vor putea solicita în continuare doze de vaccin pentru imunizarea personalului sanitar, atâta timp cât vor exista solicitări.