2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateApel pentru sănătate – opriți fumatul!

Apel pentru sănătate – opriți fumatul!

Anul nou și dorința de a face totul pentru sănătatea noastră se află din nou pe primul plan. Pentru unii fumători, perioada aceasta de început de an este predispozantă înspre ideea de renunțare la obiceiul fumatului. Deși este arhicunoscut mecanismul prin care fumatul subjugă atât de multe persoane, voi încerca prin intermediul unui material divizat în două părți să scot în evidență succint câteva din motivele pentru care 2021 merită să fie anul eliberării de acest viciu.

Deci să începem cu prima parte a acestui material și să facem astfel primii pași înspre a spune stop dependenței de tutun!

Fumatul și afectarea cavității bucale

Fumul emanat de țigară conține molecule incriminate în diferite tipuri de cancer. Acestea pot contribui la dezvoltarea carcinomului scuamos al limbii, cel mai comun tip de cancer al cavității orale. De asemenea, leucoplazia și eritroplazia sunt leziuni premaligne ale cavității bucale ce sunt mai des întâlnite la fumători decât la nefumători.

Fumatul și afectarea auzului

Fumătorii prezintă un risc cu 70% mai mare, comparativ cu nefumătorii, de a dezvolta diferite forme de pierderi auditive. Nicotina este o substanță ototoxică ce poate produce pierderi de auz, tinitus (perceperea de zgomote la nivel auditiv) sau tulburări vestibulare (vertij, amețeli).

Nicotina și monoxidul de carbon care rezultă în timpul fumatului produc vasoconstricție, inclusiv la nivelul urechii. Prin urmare, celule firelor de păr din cohlee – responsabile pentru traducerea vibrațiilor sonore în impulsuri electrice pentru creier- se pot atrofia din cauza fluxului sanguin redus.

Nicotina poate afecta neurotransmițătorii nervilor auditivi, impiedicându-i să transmită creierului ce tip de sunet procesează de fapt.

Fumatul și afectarea dinților și gingiilor

Fumătorii prezintă un risc dublu de a dezvolta boală parodontală (afectare osoasă și a țesutului moale gingival ce duce la pierderea susținerii dintelui pe arcadă), ei având și mai mult tartru decât nefumătorii din cauza fluxului scăzut de salivă.

Mai multe studii au demonstrat că severitatea bolii parodontale este legată de durata perioadei în care se fumează, dar și de numărul zilnic de țigări fumate.

Fumatul și afectarea simțului gustativ

Fumatul este un factor important care poate duce la scăderea sensibilității la gust. Nicotina determină modificări funcționale și morfologice ale papilelor gustative, fără a afecta sever numărul acestora. Majoritatea fumătorilor prezintă praguri ridicate ale nivelului gustului în comparație cu nefumătorii.

Fumatul și afectarea ochilor

Fumătorii prezintă risc dublu de a dezvolta cataractă și sindromul „ochiului uscat”, comparativ cu nefumătorii, iar acest risc crește direct proporțional cu numărul țigărilor.

Fumătorii prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta degenerescență maculară, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată.

Efectele adverse de la nivelul ochiului cauzate de fumat sunt urmări ale:

– Distrugerii celulare din cauza radicalilor liberi

– Scăderii fluxului sanguin la nivelul vascularizației oculare

– Riscului crescut de tromboze la nivelul vascularizației oculare.

Fumatul și afectarea pielii

Fumul de țigară intensifică stresul oxidativ ceea ce se traduce prin oxigen insuficient furnizat la nivelul pielii și deci țesuturi atrofiate și trombogeneză.

Fumatul stimulează producția de metalo-proteinaza MMP-1, enzimă ce degradează în mod specific colagenul. Nicotina afectează fibrele și țesutul conjunctiv de la nivelul pielii, ducând la pierderea elasticității acesteia.

Fumatul dublează – comparativ cu nefumătorii – riscul dezvoltării carcinomului cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele, iar 75% din cancerele orale sau de buze se declanșează la fumători.

Mai multe studii au demonstrat că fumătorii prezintă psoriazis mai agresiv și pe zone mai extinse comparativ cu nefumătorii.

Riscul de a dezvolta lupus eritematos cutanat cronic este de 10 ori mai mare la fumători decât la nefumători, fumatul crescând activitatea autoimună prin activarea limfocitelor.

Nu există organ din corpul uman neafectat de obiceiul fumatului, așa că acum este cel mai bun moment pentru luarea unei decizii responsabile privind sănătatea!

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist, vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS