2.9 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente şi băuturi care conţin substanţe care activează sistemul imunitar.

Unii acizi graşi nesaturaţi au puterea de a creşte imunitatea atunci când sunt asociaţi cu o dieta echilibrată și aici am evidenţia Omega 3 şi Omega 6, a căror funcţie principală este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar.

Pentru a te asigura că organismul tău are parte de toți nutrienții necesari, completează dieta cu vitamine și suplimente alimentare pentru creșterea imunității.

Iată câteva alimente pe care merită să le adaugi în dietă, dacă imunitatea ta are nevoie de sprijin suplimentar, potrivit capital.ro.

Este indicat să consumi zilnic fructe proaspete

Portocalele, merele, kiwi, bananele și fructele de pădure sunt câteva dintre alimentele cu un conținut bogat de vitamine și antioxidanți, prețioase pentru menținerea imunității ridicate. Este indicat să consumi zilnic fructe proaspete.  

Oleaginoasele, printre cele mai bune surse de proteine și grăsimi vegetale

Nucile, alunele, migdalele și fisticul sunt unele dintre cele mai bune surse de proteine și grăsimi vegetale. Ele conțin multe minerale precum seleniu, zinc, cupru și fosfor. De asemenea, fiind bogate în vitamina E și Omega 3 sunt deosebit de importante mai ales în perioada de schimbare a sezonului. Și, dacă nu-ți place să le mănânci simple, include-le în diverse rețete de salate sau paste. 

Leguminoasele sunt înlocuitorii proteici perfecți ai cărnii

Dacă ești vegetarian, probabil deja știi că leguminoasele sunt înlocuitorii proteici perfecți ai cărnii și ai peștelui. Cele mai frecvente sunt fasolea, năutul, lintea și mazărea. Ele au beneficii importante asupra intestinului, ajutând la producerea de anticorpi.

Cerealele, beneficii importante pentru intestin

Hrișca, ovăzul, alacul și orzul sunt doar câteva exemple de cereale cu beneficii importante pentru intestin. Sunt bogate în fibre, săruri minerale și acizi grași esențiali. Pentru a beneficia de proprietățile lor, e indicat să le consumi zilnic. 

Condimentele conțin antioxidanți

Curry, ghimbirul, turmericul și scorțișoara sunt cateva dintre condimentele ce conțin antioxidanți. Câteva grame pe zi sunt de ajuns pentru a-ți ajuta organismul să se regenereze și să îți crească imunitatea. În plus, sfatul specialiștilor este să utilizezi mai multe condimente atunci când gătești, astfel încât să poți reduce cantitatea de sare utilizată. 

Peștele, esențial pentru a sprijini sistemul imunitar

Tonul, somonul, hamsiile, sardinele și macroul au un conținut bogat în Omega 3, esențial pentru a sprijini sistemul imunitar. Pentru o imunitate puternică, dar și pentru sănătatea oaselor, include cel puțin de două ori pe săptămână acest aliment extrem de bogat în nutrienți. 

Usturoiul are efecte antibiotice și antifungice

Usturoiul este bogat în alicina și are efecte antibiotice și antifungice. Mâncat crud, spre exemplu, pentru a condimenta pește sau carne, este aliatul perfect împotriva răcelii.  

Ciocolata neagră acționează împotriva infecțiilor și a inflamațiilor

Ciocolata cu cel puțin 72% cacao este și ea unul din alimentele minune pentru creșterea imunității, acționând împotriva infecțiilor și a inflamațiilor. Doza recomandată, chiar dacă urmezi o dietă, este de 20/30 de grame pe zi. Varietatea este cheia pentru un sistem imunitar puternic.

Nu te limita la o singură categorie din alimentele menționate, ci încearcă să le îmbini, atât după bunul plac, cât și ținând cont de consumul caloric potrivit pentru tine. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS