4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalȘansă de prevenție și tratament al cancerului colorectal pentru 50.000 de olteni

Șansă de prevenție și tratament al cancerului colorectal pentru 50.000 de olteni

Peste 50.000 de olteni vor putea beneficia în următorii trei ani de servicii medicale gratuite de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor premaligne colorectale.

Oportunitatea vine ca urmare a unui proiect implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova, în parteneriat cu Asociația Mereu pentru Europa, care va fi derulat în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023.

Lansarea oficială a programului a avut loc joi, 14 ianuarie 2021, la Craiova. La acest eveniment au participat atât coordonatorii echipei de implementare – prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, manager de proiect; prof. univ. dr. Dan – Ionuț Gheonea, rector al UMF din Craiova și director științific al proiectului – din partea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și Dan Neagoe – Băcanu, coordonator proiect din partea Asociației Mereu pentru Europa, precum și dr. Carmen Adriana Dogaru, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină de Familieși reprezentanți ai consiliilor județene din aria de aplicare.

Grupul țintă: Persoane peste 50 de ani din Oltenia

Grupul țintă al proiectului este reprezentat de persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

„În cadrul proiectului, peste 60% dintre persoanele implicate în program vor fi selectate din medii sociale dezavantajate. Din cele peste 50.000 de persoane care vor participa la screening, aproximativ 2100 de pacienți vor beneficia de servicii medicale de endoscopie digestivă inferioară. Este un proiect amplu, cu multiple implicații atât asupra grupului țintă dar și asupra întregii comunități din regiunea Oltenia. Beneficiile pe termen lung ale proiectului sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă; creșterea duratei de viață a grupului țintă; aderarea la un comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie“, spune prof. univ. dr. Dan – Ionuț Gheonea, director științific al proiectului.

Medicii de familie au un rol-cheie

Pentru ca rezultatele proiectului să fie cele scontate este nevoie de o amplă implicare comunitară.

„Un rol extrem de important în derularea proiectului îl vor avea medicii de familie care, împreună cu autoritățile locale, dar și cu mass-media, vor informa comunitățile în care activează de beneficiile participării la acest proiect. În plus rolul medicilor de familie va fi unul definitoriu în stabilirea grupului țintă, ei fiind practic principalii actori care se vor ocupa de selecția pacienților eligibili și de înscrierea acestora în program“, transmite prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, manager de proiect.

Cancerul colorectal, mortalitate peste medie în România

Proiectul „SERVICII MEDICALE PERFORMANTE DE PREVENȚIE, DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT ENDOSCOPIC ÎN CANCERUL COLORECTAL“ este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și beneficiază de un buget de cinci milioane de euro.

Cancerul colorectal ocupă locul patru în lume ca incidență și reprezintă 11 procente din toate tipurile de cancer. Peste un million de persoane sunt diagnosticate anual cu această afecțiune. În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS