6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Ovidiu Vîlceanu: A crescut consumul excesiv de antiinflamatoare, din ideea greșită că previn infectarea Covid

Dr. Ovidiu Vîlceanu: A crescut consumul excesiv de antiinflamatoare, din ideea greșită că previn infectarea Covid

Unul dintre numeroasele efecte colaterale ale apariției noului coronavirus este creșterea cazurilor de automedicație. Pe fondul isteriei mondiale cauzate de virusul necunoscut, foarte multe persoane au început să ia medicamente în ideea de a preveni infectarea, fără ca acestea să aibă, de fapt, un astfel de rol.

Un exemplu este utilizarea excesivă a antiinflamatoarelor, constatată în ultima vreme și de medicul cardiolog Ovidiu Vîlceanu. Specialistul atrage atenția asupra consecințelor nefaste ale acestora, atunci când sunt folosite greșit și, mai ales, pe termen lung, și demontează mituri des întâlnite în experiența sa, la cabinet.

Antiinflamatoarele nu previn infectarea cu Covid!

Cardiologul spune că, în general, iarna apare o tendință de creștere a consumului excesiv de antiinflamatoare, însă în acest sezon a remarcat o creștere notabilă față de anii trecuți, pe fondul pandemiei.

„Oamenii au auzit unii de la alții sau din surse media îndoielnice că antiinflamatoarele ar preveni Covidul, ceea ce este complet greșit. Oricâte antiinflamatoare va lua o persoană, virusul tot se poate transmite. E drept, cine are Covid sau o răceală poate avea, în schema de tratament, un antiinflamator. Dar luăm antiinflamatorul ca să ne treacă boala, nu ca să nu o facem”, precizează dr. Vîlceanu.

Una dintre principalele probleme este că pe piață există foarte multe antiinflamatoare, iar persoanele obișnuite nu le identifică și nu le diferențiază foarte ușor. Sunt 20-30 de substanțe antiinflamatoare și există foarte multe denumiri comerciale. În afară de acest lucru, există și combinații în care intră antiinflamatoare. De exemplu, antialgic cu antiinflamator. „Sunt foarte multe produse, foarte multe denumiri, iar pacienții nu le pot ține minte, nu știu exact ce conține fiecare. Și atunci, când li se indică un medicament, când li se face o recomandare de către un prieten sau când aud la televizor despre el, ar fi bine să se informeze, să știe dacă acel medicament conține sau nu și antiinflamator. Pentru că un antiinflamator poate produce efecte asupra tuturor organelor interne”, spune medicul.

Antiinflamatoarele afectează organele interne

Acest lucru nu se întâmplă de la prima sau a doua administrare. Dar dacă un organ este deja afectat din alte motive, 2-3 administrări de antiinflamator pot fi picătura care umple paharul și să agraveze o boală. „Și ficatul, și stomacul, și rinichii suferă. Iar antiinflamatoarele pot deteriora o inimă deja bolnavă, pot agrava situația. Dacă aceasta funcționa parțial, dar se afla într-un echilibru fragil, chiar și câteva zile de antiinflamator poate zdruncina acest echilibru”, transmite dr. Vîlceanu.

Antiinflamatoarele cresc tensiunea, iar aceasta rămâne crescută chiar și o săptămână după ce s-a încheiat cura, menționează acesta.

Pot favoriza coagularea sângelui

Dar cea mai gravă problemă pe care o pot produce acestea este favorizarea coagulării sângelui. Dacă o persoană are o predispoziție de coagulare a sângelui, atunci antiinflamatorul îi poate precipita apariția unui accident vascular cerebral, a unui preinfarct sau a unui infarct miocardic.

„De aceea, trebuie transmis un semnal legat de folosirea excesivă de antiinflamatoare, mai ales la persoanele care știu că au o suferință de organ intern. În general, oamenii știu să își ferească stomacul și iau antiinflamatoare cu medicament de protecție a stomacului. Stomacul este și cel mai evident afectat, omul simte, pe când la ficat nu își dă seama dacă nu își face analize. Astfel, celelalte organe rămân în pericol. Iar persoanele cu insuficiență cardiacă, boli valvulare, probleme ale vaselor de sânge, istoric de AVC sau infarct, cu o formă de cardiopatie ischemică sau angină pectorală trebuie să fie cu atât mai atente”, spune medicul cardiolog.

„Efectul favorabil al antiinflamatoarelor asupra simptomatologiei este evident, e rapid și e satisfăcător pentru pacient. Dar trebuie să punem în balanță și riscurile pe termen lung și trebuie folosite atunci când e cazul. Ele sunt folosite pentru răceli, pentru reumatism. Dar în cazul reumatismului, e mai sigură alternativa produselor locale, de tipul unguentelor sau gelurilor. Sau masaje, fizioterapie”.

Mit: Fizioterapia crește tensiunea

În ceea ce privește efectul fizioterapiei, medicul spune că s-a creat o idee greșită privind asocierea fizioterapiei cu creșterea tensiunii: „Sunt mulți oameni care cred că dacă fac fizioterapie le crește tensiunea și se îmbolnăvesc de inimă. În realitate, este vorba de faptul că simultan cu fizioterapia unii medici prescriu și antiinflamatoare, iar acestea sunt, de fapt, cauza creșterii tensiunii. Vina aruncată pe fizioterapie este nejustificată”, explică dr. Vîlceanu. „Sunt mulți oameni care au boli de inimă și trăiesc cu impresia că nu au voie fizioterapie din această cauză”, adaugă acesta.

Multe cazuri agravate de antiinflamatoare în această perioadă

Aproximativ 50 de persoane își pierd zilnic viața în lume din cauza abuzului de antiinflamatoare. Unul dintre factorii care contribuie la efectele negative ale excesului de antiinflamatoare este accesibilitatea acestora pentru populație, ele fiind medicamente OTC (over the counter – vândute la tejghea, fără a fi necesară prescripție medicală).

„Eu mă lovesc de medicamentele antiiflamatoare adesea în această perioadă. Sunt multe cazuri agravate de antiinflamatoare, mai ales cele în combinație cu sarea care, de asemenea, în această perioadă, este consumată în cantități mai mari”, spune cardiologul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS