Consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu realizat în China şi citat miercuri de UPI.
Probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână, au constatat cercetătorii.
Risc cu 37% mai mare de insuficiență cardiacă
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.
Cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.
Conform constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.
Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2%, respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum a notat Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.
Studiul a fost publicat marţi în jurnalul ştiinţific Heart.
Alimentele prăjite, bogate în acizi grași dăunători
Nu este clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de preparare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.
În plus, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, în special în restaurantele de tip fast-food, au notat cercetătorii.
Prăjirea transformă alimentele în produse cancerigene
Prin prăjire multe dintre alimente se transformă în produse cancerigene. Cartofii prăjiţi și alte alimente preparate astfel conţin acrilamidă, o substanţă cancerigenă care se formează în urma procesului de prăjire. De asemenea, cu cât vai fi mai prăjit alimentul, cu atât e mai rău, deoarece are mai multă acrilamidă.
Acrilamida creşte riscul de infertilitate
În urma cercetărilor realizate s-a constatat că acrilamida creşte riscul de infertilitate, poate să genereze probleme de ordin neurologic şi favorizează apariţia cancerului.
Unele zaharuri naturale interferează cu unele proteine favorizând formarea acrilamidei atunci când alimentele respective sunt expuse unei temperaturi mai mari de 90 de grade Celsius.
Însă, nu toate alimentele reacţionează în acest fel, deoarece multe nu au această combinaţie care favorizează formarea acrilamidei.
Iată la ce alimente conțin acrilamidă:
1. Cartofii prăjiţi
2. Chipsurile
3. Biscuiţii
4. Pâinea
5. Cereale pentru micul dejun prăjite
6. Fursecuri (cookies)