3.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateApel pentru sănătate – stop fumatului! (III)

Apel pentru sănătate – stop fumatului! (III)

Dorința de a renunța la acest obicei caracterizează un număr larg de persoane, iar informarea asupra efectelor nocive ale țigărilor nu de puține ori constituie un element determinant al începerii unei perioade în care sănătatea să primeze.

Acesta este ultimul articol din trilogia dedicate luptei împotriva fumatului.

Citește și celelalte articole pe aceeași temă: Apel pentru sănătate (I) și Apel pentru sănătate (II).

Iată alte riscuri pentru sănătate asociate fumatului.

Fumatul și afectarea părului

Fumul de țigară dăunează foliculilor piloși ducând la imposibilitatea acestora de a genera păr sănătos. Prin urmare, procesul normal de subțiere a firului de păr odată cu înaintarea în vârstă este accelerat și se poate ajunge la calviție (chelie). Fumatul crește nivelul de DHT (dihidrotestosteron), hormon ce contribuie și el la căderea părului. 

Totodată, din cauza fumului ce restricționează fluxul sanguin de la nivelul foliculilor piloși se ajunge mai devreme la apariția firelor de păr alb. Un studiu realizat în 2013 de către cercetătorii din cadrul Facultatății de Medicină și Farmacie din Iordania sugerează că există o legătură semnificativă între fumat și albirea prematură a părului înaintea vârstei de 30 de ani.

Fumatul și afectarea unghiilor

Colorarea în galben a degetelor și unghiilor este întâlnită în cazul fumătorilor. În plus, privarea de o oxigenare corectă din cauza fumului de țigară afectează inclusiv unghiile, încetinindu-le creșterea și făcându-le să fie fragile, crăpate sau exfoliate. Toate aceste caracteristici negative îi fac pe fumători să fie mai susceptibili la infecții de tipul onicomicozelor (ciuperci ale unghiilor).

 Fumatul și afectarea laringiană

Fumatul irită țesuturile laringelui, făcându-le să devină dureroase și inflamate. Acest lucru duce la laringită, afecțiune care reduce intensitatea vocii sau poate duce la pierderea totală a acesteia.

Fumatul este responsabil și de îngroșarea țesutului laringian, ceea ce duce la schimbarea vocii într-una mai gravă.

 Infertilitatea

American Society for Reproductive Medicine avertizează că fumatul poate afecta negativ fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei. Potrivit organizației, persoanele care fumează prezintă un procentaj dublu de infertilitate comparativ cu nefumătorii. Fumatul deteriorează ADN-ul din ovule și spermă, iar substanțele chimice din produsele cu tutun (nicotina, cianurile și monoxidul de carbon) accelerează pierderea ovulelor și duce în timp la declanșarea precoce a menopauzei.

Fumatul și afectarea stomacului

Fumul de țigară crește activitatea xantin-oxidazei, a leucotrienelor, producția de oxid nitric și infiltratul neutrofilic de la nivelul mucoasei gastrice. De asemenea, el reduce fluxul sanguin, scade producerea de prostaglandine, proliferarea celulelor epiteliale și formarea vaselor de sânge din țesuturi.

Acesta este mecanismul de acțiune ce explică formarea ulcerului gastric și vindecarea lui mult mai dificilă în cazul fumătorilor infectați cu Helicobacter pylori.

În plus, fumatul dublează riscul de declanșare a cancerului de stomac.

Fumatul și afectarea vezicii

Fumatul este principala cauză cunoscută a cancerului de vezică urinară la om. Peste jumătate din cazurile descoperite la bărbați și la o proporție semnificativă de femei sunt atribuite acestui obicei. Studiile epidemiologice efectuate în diferite populații au arătat o relație liniară între intensitatea și durata fumatului și a riscului de îmbolnăvire.

Fumatul și afectarea osoasă

Studiile au arătat că există o relație directă între fumat și scăderea densității osoase. În plus, fumatul crește riscul de fracturi. Aceste urmări negative se explică prin faptul că fumatul reduce aportul de sânge către oase și celelalte țesuturi ale corpului. În plus, nicotina din țigări încetinește producția de osteoblaste (celule formatoare de os).

Fumatul scade absorbția de calciu a organismului, care este necesară pentru funcțiile celulare vitale și sănătatea oaselor și afectează echilibrul hormonal, inclusiv al estrogenului, care este necesar pentru sănătatea sistemului osos.

Fumatul și afectarea colonului

Fumatul crește riscul declanșării cancerului de colon. Inhalarea fumului duce la denaturarea ADN-ului și produce mutații celulelor sănătoase prin intermediul radicalilor liberi. Aceștia pot dezvolta polipi precanceroși în intestinul gros ce pot deveni maligni.

Fumatul și afectarea ficatului

Fumatul produce următoarele tipuri de efecte adverse majore la nivelul ficatului: efecte toxice directe și indirecte, efecte imunologice și efecte oncogenice. Fumatul produce substanțe chimice cu potențial citotoxic care cresc gradul de necrozare, inflamare și fibrozare. În plus, fumatul crește producția de citokine proinflamatorii (IL-1, IL-6 și TNF-a) ce sunt implicate în leziuni ale celulelor hepatice.

Fumatul si afectarea musculară

Fumatul duce în timp la descreșterea masei și forței musculare și apariția durerii musculare din cauza privării de oxigen cauzate de fumul de țigară. În timp, mușchiul devine slăbit și necesită o perioadă mai lungă de timp pentru a se reface.

În concluzie, niciodată nu este prea târziu să se ia decizia renunțării la fumat, dar cu cât este luată mai repede, cu atât starea sănătății se poate ameliora considerabil.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS