8.4 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCancerul de sân, cel mai frecvent în 2020

Cancerul de sân, cel mai frecvent în 2020

Cancerul de sân a depășit cancerul pulmonar, fiind cel mai frecvent diagnosticat cancer din lume anul trecut.

Aceasta este concluzia unui raport intitulat Global Cancer Statistics 2020, al Societății Americane a Cancerului (ACS) și al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului.

Datele arată că în următorii 15 ani numărul total al cazurilor de cancer s-ar putea dubla, iar o covârșitoare parte a populației s-ar putea confrunta cu boala la un moment dat în viață.

Cancerul mamar, 11,7% din totalul cazurilor de cancer

În 2020, s-au estimat 19,3 milioane de cazuri noi de cancer și aproape 10 milioane de decese cauzate de cancer la nivel mondial.

Conform datelor, aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi (11,7%) de cancer mamar au fost diagnosticate anul trecut. Pe locul doi este cancerul de plămâni (11,4%), apoi de colon (10%), prostată (7,3%) și stomac (5,6%).

Schimbările în stilul de viață, impact asupra incidenței

Raportul, publicat chiar pe 4 februarie de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor, a analizat 10 tipuri majore de cancer care reprezintă mai mult de 60% din noile diagnostice și mai mult de 70% din decesele provocate de cancer. Numărul cazurilor de cancer de sân este în creștere în țările în care ratele au fost istoric scăzute.
„Schimbările dramatice în stilul de viață au avut un impact asupra prevalenței factorilor de risc pentru cancerul de sân, cum ar fi excesul de greutate corporală, inactivitatea fizică, consumul de alcool, amânarea fertilității, mai puține nașteri și mai puține alăptări”, au spus autorii raportului.

Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer

Cancerul pulmonar a rămas principala cauză de deces prin cancer în 2020, cu aproximativ 1,8 milioane de decese (18%), urmat de cancerele de colon (9,4%), cancerul de ficat (8,3%), cancerul de stomacul (7,7%) și cancer de sân (6,9%).

Aproximativ două treimi din decesele provocate de cancer pulmonar la nivel mondial sunt cauzate de fumat, potrivit raportului care a prognozat 28,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial în 2040 – în creștere cu 47% față de 2020. În general, 1 din 5 persoane suferă de cancer în timpul vieții; 1 din 8 bărbați și 1 din 11 femei mor din cauza bolii.

„Eforturile de promovare a detectării precoce, urmate de un tratament adecvat și în timp util, sunt necesare prin implementarea unor ghiduri bazate pe dovezi și stratificate de resurse”, a declarat Hyuna Sung, reprezentant al Societății Americane a Cancerului (ACS).

40% din populație s-ar putea confrunta cu cancer în viitor

Datele raportului Comisiei Europene ,Starea sănătății în Uniunea Europeană”, arată că în anul 2020 aproximativ 2,7 milioane de oameni din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au fost diagnosticate cu cancer și până la 1,3 milioane au murit din cauza afecțiunilor oncologice.

,,Până în anul 2035 numărul de cazuri de cancer s-ar putea dubla conform aceluiași raport, estimându-se că aproximativ 40% din populație se va confrunta cu această boală la un anumit moment în viață”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS