9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateUleiul de cătină, beneficii pentru sănătate și frumusețe

Uleiul de cătină, beneficii pentru sănătate și frumusețe

Uleiul de cătină, denumit și “aurul lichid” în țări precum Tibet, Mongolia și China, este de departe cel mai prețios extract al acestei plante. Are nenumărate beneficii pentru piele, dar și pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular și ficat.

Uleiul de cătină se obține cel mai des prin procesul mecanic de presare la rece fie din pulpa fructelor (Fructus Hippophae), fie din semințele de cătină (Semen Hippophae), potrivit vergis.ro.

Cele 2 tipuri de uleiuri se diferențiază prin consistență, culoare și profilul nutrițional

Cele 2 tipuri de uleiuri se diferențiază atât prin consistență și culoare, cât și profilul nutrițional. Comparativ cu uleiul din semințe, cel din pulpa fructelor de cătină are o nuanță mai închisă (portocaliu spre roșu), consistență mai groasă și un conținut mai bogat de acid palmitoleic (Omega 7) și carotenoizi.

Uleiul de cătină, beneficii importante pentru sănătate și frumusețe

În ciuda acestor diferențe, ambele tipuri de ulei de cătină sunt asociate cu o serie de beneficii importante pentru sănătate și frumusețe deopotrivă. Conţin peste 200 de substanțe nutritive, inclusiv acizi grași pe care organismul uman nu îi poate produce. Este vorba de
antioxidanți: flavonoide (quercetină), fenoli, catechine și taninuri; minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc; vitamine: vitamina C cu un conținut mai mare decât cel al portocalelor, vitaminele B1, B2, B6, B9 (folate), A, E, D, K și P;
acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9, cătina fiind probabil singura plantă din lume care asigură toți acizii de tip Omega;
acizi grași nesaturați: acid linoleic și acid alfa-linoleic (ALA) care nu pot fi produși de corpul uman din cauza lipsei anumitor enzime;
carotenoizi, pigmenții ce conferă culoare cătinii; aproximativ 18 aminoacizi.

Extrem de apreciat în domeniul cosmetic

Beneficiile sale asupra pielii sunt datorate conținutului bogat de vitamine. Uleiul de cătină conține patru tipuri de acizi grași omega: omega-3, omega-6, omega-7 și omega-9. Devine astfel un ulei ideal pentru repararea barierii pielii în afecțiuni ca psoriazis și eczemă.

Alegerea perfectă pentru persoanele cu pielea deshidratată

De asemenea, este extrem de hidratant, fiind alegerea perfectă pentru persoanele care se confruntă cu pielea deshidratată. Oricine poate introduce în rutina de îngrijire uleiul de cătină datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților meniți să îmbunătățească sănătatea și aspectul pielii. Acești antioxidanți neutralizează deteriorarea pielii de radicalii liberi, reduc semnele anti-aging.

Poate preveni și trata acneea

Poate preveni și trata acneea. Pacienții cu acnee înregistrează un nivel scăzut de acid linolenic la suprafața epidermei, se arată în cadrul mai multor studii. Uleiul de cătină conține acid linolenic și poate stimula funcționarea normală a glandei sebacee, reglând totodată producția naturală de sebum.

Îmbunătățește elasticitatea pielii

Îmbunătățește elasticitatea pielii și are efect antirid. Cu rol antioxidant puternic, vitamina C din uleiul de cătină protejează pielea împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc aspectul pielii. Fosfolipidele și glicolipidele hidratează și catifelează, în timp ce acidul palmitic și stearic formează o barieră la suprafață cu rol de protecție.

Hidratează pielea

Uleiul de cătină patunde ușor în piele și previne pierderea apei de la nivelul epidermei, aceasta devenind mai fermă. Grație acidului Omega 7, uleiul de cătină stimulează procesul regenerativ al epidermei, promovând vindecarea tăieturilor fără formarea de cicatrici sau chiar și a escarelor, leziuni dezvoltate în urma imobilizării la pat o perioadă lungă de timp.

Întărește sistemul imunitar

Întărește sistemul imunitar datorită conținutului bogat de vitamina C, flavonoide și alți antioxidanți. Un studiu realizat în cadrul Universității de Medicină Kaunas din Lituania a arătat că uleiul de cătină conține o cantitate dublă de carotenoizi, pigmenți naturali cu proprietăți antioxidante, în comparație cu alte uleiuri.

Protejează ficatul

Beneficiile catinei asupra sistemului hepatic sunt legate de conținutul ridicat de grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi care protejează celulele hepatice. Mai mult, uleiul de cătină poate îmbunătăți funcția hepatică chiar și în cazul persoanelor care suferă de ciroză.
Adjuvant în afecțiunile gastrointestinale (ulcer gastric, ulcer pe bază de stres etc). Uleiul protejează și repară mucoasa deteriorată a stomacului și grăbește digestia.

Îmbunătățește vederea

Îmbunătățește vederea și ameliorează sindromul ochiului uscat grație conținutului ridicat de carotenoizi, antioxidanți și acizi Omega 7 din compoziție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS