4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNumărul pacienților cu insuficiență cardiacă, în creștere

Numărul pacienților cu insuficiență cardiacă, în creștere

Numărul pacienților cu insuficiență cardiacă la nivel mondial aproape s-a dublat, ajungând de la 33,5 milioane în 1990 la 64,3 milioane în 2017. Pacienții care suferă de insuficiență cardiacă dacă se îmbolnăvesc de COVID-19 au de aproape două ori mai multe șanse de a deceda.

Un studiu realizat de oameni de știință canadieni a analizat date din 195 de țări pentru a examina povara și cauzele insuficienței cardiace din 1990 până în 2017, notează 360medical.ro.

,,În ciuda progreselor și realizărilor, povara globală impusă de insuficiența cardiacă crește semnificativ”, e de părere dr. Nicola Bragazzi, autorul studiului publicat în European Journal of Preventive Cardiology, revistă a Societății Europene de Cardiologie (ESC). „ Studiul nostru contestă opinia comună conform căreia bolile de inimă sunt pe deplin sub control”, a precizat Bragazzi, cercetător la Universitatea York din Toronto.

Jumătate din numărul de pacienți, în China și India

Studiul a relevat diferențe majore între regiunile lumii. Cercetătorii au folosit indicele socio-demografic (SDI) pentru a clasifica cele 195 de țări și teritorii în cinci grupuri în funcție de statutul de dezvoltare: scăzut, mediu-mediu, mediu, înalt-mediu și înalt SDI. Între 1990 și 2017, rata de prevalență standardizată în funcție de vârstă a insuficienței cardiace a scăzut cu 20,3% în țările SDI ridicate, dar a crescut în țările SDI scăzute, medii mici și medii.

Potrivit autorilor, creșterea ratei de prevalență a insuficienței cardiace în țările SDI scăzute, mijlocii și medii este determinată de un val de factori de risc precum hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul și stilul de viață nesănătos. Aproape jumătate din creșterea globală a numărului de pacienți cu insuficiență cardiacă în perioada 1990-2017 a fost în China (29,9%) și India (16,6%).

Simptomele insuficienței cardiace pot fi debilitante, ele pot limita capacitatea pacienților de a merge, de a sta în picioare, de a lucra sau de a se îngriji. Studiul a constatat că anii trăiți cu dizabilități din cauza insuficienței cardiace s-au dublat la nivel mondial din 1900, în timp ce rata standardizată în funcție de vârstă a rămas stabilă.

„În țările cu venituri mici și medii, respectarea comportamentelor sănătoase ale stilului de viață, incluzând diete sănătoase, activitate fizică și renunțarea la fumat a fost destul de slabă”, au afirmat cercetătorii canadieni.

„Sunt necesare campanii educaționale”

Dr. Nicola Bragazzi susține că ,,sunt necesare campanii educaționale pentru a crește conștientizarea importanței adoptării unor stiluri de viață sănătoase.”

În plină pandemie de COVID-19, cercetători englezi au recomandat ca pacienți care suferă de insuficiență cardiacă să fie vaccinați împotriva COVID-19 cu prioritate, având în vedere riscul ridicat de deces pe care îl au aceștia dacă se îmbolnăvesc de COVID-19. Un pacient din patru cu antecedente recente de insuficiență cardiacă care face COVID-19 și are nevoie de spitalizare decedează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS