10.6 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCe sunt acizii grași omega-3 şi la ce ne ajută

Ce sunt acizii grași omega-3 şi la ce ne ajută

Acizii grași omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați care sunt vitali pentru o serie de funcții din organism. Acizii grași omega-3 de tip EPA ( acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) se găsesc în pește gras de tipul somonului, tonului, în fructele de mare și în crustacee. Acizii grași omega-3 din plante sunt de tipul acidului alpha-linoleic (ALA) și au beneficii mai scăzute comparativ cu omega-3 din pește.

Cele trei tipuri de acizi grași omega-3 sunt interconectați biochimic, organismul uman putând converti ALA în EPA și apoi la DHA și invers. Acest lucru a dat naștere ipotezei conform căreia consumul unui singur tip de acid gras – de exemplu, ALA din uleiuri vegetale – este suficient pentru a îndeplini necesarul pentru toate cele trei. Această ipoteză a fost abandonată deoarece eficiența conversiei de la ALA la EPA este destul de scăzută, iar conversia finală la DHA este semnificativ mai mică.

Beneficiile omega-3

Rezultatele studiilor privind dietele bogate în fructe de mare (pește și crustacee) și bolile de inimă oferă dovezi moderate conform cărora consumul acestui tip de alimente cel puțin o dată pe săptămână aduce la un risc mai scăzut de a muri de boli cardiace.

Doze ridicate de omega-3 par a reduce nivelul trigliceridelor, iar în 2012 s-a publicat un studiu care indica faptul că persoanele care își administrează suplimente cu omega-3 au prezentat o ameliorare ușoară a poliatritei reumatoide. În același an, s-au realizat două studii care au analizat 8000 de persoane care aveau un istoric de boli cardiace (REDUCE-IT), dar și 25871 de persoane care nu se cunoșteau cu astfel de afecțiuni (VITAL). În studiul REDUCE-IT s-a administrat o doză de 4g omega-3 zilnic vs. placebo. Această doză este una ridicată și nu poate fi administrată oricui deoarece pot exista efecte adverse de tipul sângerărilor sau fibrilației atriale. Niciunul din grupurile analizate nu a reușit să prezinte dovezi puternice care să arăte că suplimentele de omega-3 au proprietăți de protecție la nivelul inimii.

Ajută creierul şi are efect antiiflamator

Un alt beneficiu despre care se discută în cazul acizilor omega-3 este cel legat de funcționarea creierului. Creierul uman este alcătuit din aproximativ 60% grăsimi, preponderent grăsimi de tip acizi omega-3. Există studii care au sugerat că persoanele cu diferite deficiențe mentale prezintă un nivel mai scăzut al omega-3 în sânge, iar suplimentele cu ulei de pește pot preveni sau îmbunătăți simptomele acestui tip de afecțiuni.

Deoarece uleiul de pește are proprietăți antiinflamatoare, poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamația de tip cronic. Acest lucru este evidențiat și în cazul persoanelor obeze sau care prezintă un nivel ridicat al stresului, omega-3 scăzând producerea și exprimarea genelor răspunzătoare de moleculele inflamatorii numite citokine. Astfel, uleiul de pește și implicit omega-3 conținut de el poate ajuta în cazul poliartritei reumatoide, dar și astmului la copii. Un studiu realizat pe aproape 100.000 de persoane a arătat că suplimentele alimentare cu omega-3 administrate sau consumul de pește de către mame a dus la o reducere a riscului de astm la copii cu 24-29%.

Legătura între serotonină și omega-3

Omega-3 este cunoscută pentru creșterea nivelului de serotonină din organism. Serotonina scade apetitul alimentar și creează senzație de sațietate. Prin urmare, suplimentele cu omega-3 pot ajuta în vederea evitării mâncatului în exces. În plus, omega-3 din uleiul de pește ajută la îmbunătățirea sistemului metabolic, cu arderea mai multor calorii și pierderea de greutate în exces.

Alte tipuri de grăsimi ajută la absorbția eficientă a omega-3 în organism, prin urmare este recomandată utilizarea suplimentelor cu acești acizi grași polinesaturați împreună cu sau imediat după mese ce conțin alte tipuri de grăsimi.

Prezintă omega-3 efecte adverse?

Efectele adverse ale omega-3 sunt de obicei moderate, de tipul gustului și mirosului respirației neplăcute, transpirației urât mirositoare, migrenelor și simptomelor gastro-intestinale precum arsuri, greață sau diaree.
Mai multe studii de dimensiuni mari au legat nivelul ridicat din sânge de omega-3 de un risc ridicat de cancer de prostată.

Totuși, alte studii au relevat că bărbații care mănâncă regulat fructe de mare prezintă rate mai mici ale mortalității și că omega-3 nu se poate asocia cu riscul declanșării cancerului de prostată. Motivul pentru care aceste aspcte se află în disonanță totală nu este cunoscut la momentul actual.

Pacienții care își administrează tratament cu anticoagulante trebuie să acorde o atenție deosebită suplimentelor alimentare cu omega-3 deoarece există interacțiuni între aceste două medicamente. Prin urmare, este important ca pacientul să se consulte cu medicul sau farmacistul înainte de administrarea acestui tip de supliment alimentar.
Până în prezent, nu se poate afirma cu siguranță că pacienții care prezintă alergie la fructele de mare pot să își administreze omega-3 sau nu.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS