4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeFizioterapeut Doina Bistriceanu: Recuperarea organismului după infecția Covid

Fizioterapeut Doina Bistriceanu: Recuperarea organismului după infecția Covid

Chiar și după vindecare, infecția cu noul coronavirus lasă urme persistente în organismul nostru. Mai multe cercetări au indicat că oboseala poate persista câteva luni, la fel și durerile musculare sau dificultățile de respirație.

Pentru a ajuta corpul să își revină mai ușor după boală, specialiștii în reabilitare medicală spun că este nevoie de o evaluare a pacientului și de un program personalizat de recuperare.

Reabilitarea se face pe baza dovezilor științifice și urmând ghidurile de practică recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și de Societatea Internațională de Reabilitare Medicală. Ghidurile sunt realizate de oameni de știință din întreaga lume, îndeosebi de către specialiști din China și Italia, care au avut o experiență mai mare cu aceste cazuri. Nu toate tehnicile aplicabile în alte patologii pot fi aplicate și în recuperarea post-Covid

Adesea, recuperarea respiratorie nu este suficientă

La Kinetomed Bis, specialiștii în reabilitare fac recuperare post-Covid pentru a ajuta pacienții să revină mai ușor la activitățile zilnice și pentru a-și recupera independența. Fizioterapeutul Doina Bistriceanu spune că primul pas este stabilirea deficiențelor pe care le prezintă pacientul, care pot fi respiratorii, musculo-scheletale și nu numai.

„De fapt, în această boală, reabilitarea începe încă din faza acută, chiar și în secția de terapie intensivă. Totul se face în funcție de starea pacientului, de parametrii clinici, saturație, aura ventriculară. Apoi, pacientul din zona de terapie intensivă merge către o secție din spital. Se continuă spitalizarea și reabilitarea trebuie făcută aici de o echipă multidisciplinară pentru că pacienții sunt adesea instabili, dezvoltă diverse deficiențe pe parte respiratorie, dar și pe zona musculo-scheletală, neurologică, cardiovasculară.

E nevoie atunci de medic pentru reabilitare pulmonară, fizioterapeut, cardiolog, neurolog. După externare, pacientul care a fost într-o secție ATI vine cu o serie întreagă de deficiențe. Are slăbiciune musculară, tahicardii, obosește foarte repede. Atunci, intervine această reabilitare post-Covid. La nivel internațional, deja se vorbește mult despre asta. Mulți pacienți nu își pot desfășura activitățile zilnice, pentru că obosesc imediat, le crește pulsul foarte ușor”, explică specialistul de la Kinetomed Bis.

Pacienții trebuie evaluați și psiho-emoțional

Astfel, pacientul trebuie văzut de medicul de reabilitare, evaluat pentru a se identifica deficiențele persistente, pentru a se stabili dacă e nevoie de intervenție pentru reabilitare respiratorie, dacă e nevoie de recuperare cardiovasculară sau doar o recuperare musculo-scheletală.

„Pacienții prezintă adesea, post-Covid, și tulburări de ordin psihic, sunt depresivi, au stări de anxietate, fac atacuri de panică. Este extrem de important să abordăm și aceste probleme. Foarte mulți oameni cred că recuperarea post-Covid înseamnă doar recuperare respiratorie și nu lucrurile, din păcate, nu stau deloc astfel. Recuperarea respiratorie este doar o parte. Pacientul are nevoie de recuperare pe mai multe planuri, inclusiv psiho-emoțional, pentru a ajunge la o creștere a calității vieții și o creștere a gradului de independență”, precizează Doina Bistriceanu.

Exerciții specifice pentru recuperare

După testele de evaluare, se stabilesc obiectivele programului de recuperare. La pacienții cu deficiențe respiratorii, se fac exerciții de respirație, de corelare a respirației cu mișcările fizice, de educare a respirației, pentru că mulți respiră superficial. La pacienții care tușesc, se poate învăța pacientul cum să tușească pentru a mobiliza secrețiile de la nivelul plămânilor către exterior. „

Se face și o reeducare a musculatorii care intervine în procesul de respirație. Toate acestea duc la creșterea saturației de oxigen, unul dintre parametrii de bază pe care noi îi urmărim, la echilibrarea respirației și la un puls normal. Pacienții cu Covid sau care au trecut prin această boală prezintă o tulburare în acest sens, sunt foarte tahicardici. La mișcări ușoare, le crește pulsul imediat. Și atunci trebuie să fim foarte atenți la acești parametri”, spune fizioterapeutul Kinetomed.

Pacienții cu Covid își pierd masa musculară foarte repede

Pacienții sunt evaluați atât la începutul ședinței de recuperare, cât și în timpul ședinței, pentru a vedea cum percepe organismul programul de reabilitare.

O altă parte importantă a programului vizează deficiențele musculo-scheletale. „Pacienții infectați cu Covid își pierd masa musculară mult mai repede decât în alte patologii. Și atunci, includem exerciții care au scopul de a crește forța musculară, amplitudinea de mișcare, rezistența la efort. În acest fel, pacienții pot ajunge să își desfășoare activitățile zilnice fără să obosească, așa cum se întâmplă după boală. Foarte important este să ținem cont de patologiile asociate ale pacienților în momentul în care facem programul de reabilitare. Pornim cu exerciții de intensitate redusă, apoi creștem treptat intensitatea, urmărind parametrii de bază”, adaugă specialistul.

Recuperarea se poate face și prin telemedicină

Pentru pacienții externați din spital care nu pot merge într-un centru specializat, fizioterapeutul recomandă telemedicina și telereabilitarea.

„Specialiștii din centrul de reabilitare pot îndruma pacienții, pentru ca aceștia să realizeze exercițiile la domiciliu”.

Pe lângă îmbunătățirea tonusului muscular, creșterea mobilității articulare, creșterea calității vieții, programul de recuperare poate reduce decompensarea. „Unii pacienți suferă recăderi și ajung iar la spital, dar urmând un program de reabilitare post-Covid, aceste recăderi pot fi prevenite sau mult reduse”, menționează Doina Bistriceanu.

Detalii privind programul de recuperare post Covid puteți afla sunând la Centrul Kinetomed Bis, telefon 0745 222 550 sau accesând pagina de Facebook Kinetomed Bis Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS