0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDr. Ileana Prejbeanu: Este surprinzător câți oameni au luat în greutate în acest an de pandemie

Dr. Ileana Prejbeanu: Este surprinzător câți oameni au luat în greutate în acest an de pandemie

Efectele colaterale generate de pandemia de coronavirus sunt profunde și răsună pretutindeni. Nu doar bolnavii cronici au fost afectați de răsturnarea ordinii sociale și sanitare, dar și oamenii sănătoși care, nevoiți să își reconsidere stilul de viață, au ajuns să se confrunte cu probleme medicale din cauza izolării care i-a împins către sedentarism.

Prof. univ. dr Ileana Prejbeanu, medic primar Igiena alimentaţiei şi nutriţie, medic specialist Endocrinologie trage un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de a ajunge la un dezechilibru de greutate din cauza lipsei de mișcare, coroborată cu o rutină alimentară greșită.

„Mai mult de jumătate din pacienți mi-au spus că au luat în greutate de la 3-4 până la chiar 10-12 kilograme”

Medicul povestește că jumătate din pacienții pe care i-a văzut în ultimele luni după izbucnirea pandemiei sunt oameni care s-au îngrășat foarte mult pe fondul lipsei de mișcare și a greșelilor de alimentație:

„Un factor determinant pentru excesul ponderal este lipsa de activitate fizică. Iar în această perioadă lipsa de mișcare s-a acutizat. De aproape un an, de când a început pandemia, mă sperie numărul pacienților care mi-au spus că s-au îngrășat. Pentru că oamenii nu au mai ieșit din casă. Foarte mulți lucrează de acasă. Celor mai vârstnici le-a fost teamă să iasă. Foarte mulți au redescoperit bucătăria, îmi povestesc cum fac pâine în casă și mănâncă în fiecare zi pâine caldă… Este surprinzător câți oameni s-au îngrășat în această perioadă ca urmare a schimbării stilului de viață! Mai mult de jumătate din pacienții pe care i-am văzut în ultimele 7-8 luni au descris o creștere în greutate până la 10-12 kilograme”.

Mulți pacienți ajung la cabinet crezând că au probleme cu tiroida

Există trei motive mai frecvente care îi aduc pe pacienți la cabinetul de Endocrinologie, spune dr. Ileana Prejbeanu. O categorie este cea a pacienților care vin la un consult preventiv. Apoi, sunt pacienții care se știu cu afecțiuni tiroidiene – care, în mare parte, sunt boli cronice, care nu se vindecă – și atunci ei vin periodic la un control. În al treilea rând, o situație destul de des întâlnită este a pacienților cu exces ponderal care știu că există „tiroidă care îngrașă” și vin la medic pentru a afla dacă tiroida este, într-adevăr, de vină pentru excesul lor ponderal.

În privința acestei ultime categorii, oamenii știu din „folclor” că există ”tiroidă care slăbește” și ”tiroidă care îngrașă”, povestește doctorul.

Este vorba, de fapt, despre hipertiroidism – tiroida cu secreție excesivă, și hipotiroidism – tiroida care funcționează la o capacitate mai mică și poate da aceste tendințe de îngrășare.

„Este adevărat că vorbim despre niște hormoni care stimulează metabolismul organismului și, da, la oamenii cu hipotiroidism metabolismul încetinește și apare această creștere în greutate. Foarte mulți dintre pacienții cu exces ponderal se întreabă dacă nu tiroida este de vină. În momentul în care vin la cabinet, prin analize de laborator, putem verifica funcția tiroidei. De cele mai multe ori, tiroida funcționează normal. Stând însă de vorbă cu pacientul, descopăr că acest dezechilibru ponderal se datorează unor greșeli de alimentație”, transmite dr. Prejbeanu.

Care sunt cele mai mari greșeli de alimentație

Când funcția tiroidiană a pacienţilor cu exces ponderal este normală, este util ca medicul să facă o anamneză alimentară. Adică pacientul este întrebat ce, cât și, foarte important, când mănâncă.

De aici încep să iasă la iveală greșelile în alimentație. Iar cea mai mare dintre ele este masa servită seara târziu, chiar noaptea, şi care este masa principală. 

„Toată ziua oamenii sunt prinși în activitate, iar seara la ora 19, 20 sau chiar 21, când ajung acasă, se relaxează și iau o masă copioasă”, precizează specialistul.

O altă greșeală foarte frecventă este “ronțăiala dintre mese”, pe care oamenii nu prea o pun la socoteală.

„Nimeni nu se gândește că o punguță cu alune și o sticlă de bere înseamnă câteva sute de calorii. Sau la semințele de floarea soarelui. Sunt mulți oameni cărora le place să mănânce semințe de floarea soarelui, care sunt pline de ulei. O mână de semințe iarăși ne aduce câteva sute de calorii. Toate semințele oleaginoase – alunele, fisticul, semințele de floarea soarelui – sunt niște “bombiţe” calorice – au 400-500 de calorii pe 100 de grame. Am pacienți care spun că ei nu mănâncă decât salată și nu reușesc să slăbească. Dar apoi aflu că salata este stropită din belşug cu ulei.

O lingură de ulei înseamnă 90 de calorii. Dacă pui 4-5 linguri de ulei în salată, ai făcut deja aproximativ 400 de calorii, care reprezintă aproape un sfert din câte calorii trebuie să mănânci într-o zi. Oamenii, când se gândesc la ce au mâncat, tind să ia în calcul doar ce consumă când se așază la masă, cu farfuria în față și cuțitul și furculița în mână. Restul nu prea este luat în considerare. Ceea ce este complet greșit”, semnalează prof. univ. dr. Ileana Prejbeanu.

Efortul fizic contribuie doar 20-30% la menținerea greutății optime

Medicul spune că, deși sedentarismul contribuie mult la excesul alimentar, scăderea în greutate nu se va întâmpla dacă, pe lângă mișcare, nu luăm și măsuri în ceea ce privește alimentația. „Am discutat și cu foarte mulți profesioniști din lumea sportului pe această temă. E important să știm, totuși, că în menținerea greutății cel mai important factor este controlul alimentar. Alimentația contează în proporție de 70-80%, iar efortul 20-30%. Degeaba faci sport sau mergi pe jos dacă mănânci seara cât poți. Și iarăși insist pe mesele zilei”, spune doctorul, care subliniază cât de importante sunt micul dejun și prânzul, care de cele mai multe ori lipsesc. „Iar masa de seară, dacă ar fi pe la orele 17-18, chiar 19, ar fi în regulă. Însă de cele mai multe ori este și la 21 sau 22. Oamenii mănâncă, apoi se așază în pat, se uită la televizor și se culcă. Ar trebui să luăm cina cu 3-4 ore înainte de somn”.

Aici intervine și problema programului dezordonat. Foarte multe persoane adorm la ore târzii și atunci tind să mănânce la ore mai târzii. Deși respectă intervalul dintre cină și somn, obiceiul este în continuare nesănătos: 

„Teoretic, dacă o persoană se culcă mai târziu și mănâncă masa de seară cu cele 3-4 ore înainte, respectă această fereastră de timp. Însă nu este bine nici așa, pentru că nu este sănătos pentru organism să adormim la ore târzii. Organismul are nevoie de perioada lui de somn, iar cel mai odihnitor este cel de până la miezul nopții. Aparatul digestiv, cel care digeră mâncarea aceea de la ora 20, ar trebui să fie în repaus. Iar noi îl punem să muncească, să digere și nu respectăm ritmul veghe-somn, obligând organismul să lucreze într-un interval orar în care ar trebui să se odihnească”, explică medicul.

Moștenirea genetică, un factor care influențează excesul ponderal

De multe ori, excesul ponderal este determinat și de moștenirea genetică. „Sunt oameni care provin din familii cu exces ponderal și au această predispoziție”, menționează dr. Ileana Prejbeanu, care spune că, în această situație, pacienților le este încă mai dificil să scape de kilogramele în plus, pentru că aceasta este încărcătura lor familială. De aceea, oamenii care prezintă această predispoziție ar trebui să fie și mai grijulii cu ce mănâncă și să facă mai mult exerciţiu fizic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS