Urzica este atât un aliment delicios care poate fi gătit sub formă de ciorbă, piure, tocăniță. Dar este și o plantă de leac utilizată pentru uz intern și extern.
E bine ca primăvara să culegi urzici şi să le usuci natural. Frunzele, tulpina sau rădăcina plantei de urzică pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri și multe altele. În timp ce oamenii îl folosesc de secole ceaiul de urzică precum medicament pe bază de plante, cercetările moderne susțin, de asemenea, multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale acestuia. Combate mătreața, stimulează metabolismul, are efect laxativ, omoară bacteriile și tratează infecțiile, cicatrizează rănile și regenerează țesuturile. Ceaiul de urzică este un leac cu puteri nebănuite.
Chiar şi florile și semințele sunt benefic pentru uz extern, cu scop cosmetic.
Conţinut bogat de vitamine şi minerale
Diferite studii efectuate asupra urzicilor au demonstrat că acestea au conținut ridicat de minerale, o porție de 100 de grame poate asigura aproape:
2 mg de fier
60 de mg de magneziu
0,50 mg zinc
330 mg potasiu
480 mg calciu
Iar conținutul de vitamine asigurat tot din aceeași cantitate este de:
40 mg de vitamina C
0,25 mg de vitamina B1
1,40 mg de vitamina B2
2,3 mg de vitamina E
3,45 mg de vitamina B5
Mențin sănătatea căilor urinare
Urzica poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar, ceea ce poate fi un real ajutor în persoanelor care suferă de afecțiuni urinare, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, care provoacă o prostată mărită la bărbați. Potrivit unui studiu din 2013, bărbații cu hiperplazie benignă de prostată care au luat extract de urzică au avut mai puține simptome clinice decât cei care nu au făcut asta. Urzica poate ajuta, de asemenea, la susținerea oricăror medicamente pe care le iei pentru infecții sau afecțiuni legate de tractul urinar, însă este necesar să discuți mai întâi cu medicul despre eventualele interacțiuni dintre remediile pe bază de plante și medicamentele pe care le iei.
Gestionează glicemia
Urzica a arătat unele efecte promițătoare asupra nivelului de glucoză din sânge. Poate ajuta pancreasul să producă sau să elibereze mai multă insulină. Într-un studiu din 2013, extractul de frunze de urzică a scăzut glicemia și hemoglobina glicozilată (A1C) la un grup de persoane cu diabet de tip 2 care luau insulină și medicamente pentru diabet administrate pe cale orală.
Remediu pentru inflamații, artrită și durere
Urzica a fost folosită de-a lungul timpului pentru a trata durerea, inclusiv cea a mușchilor, corelată, în special, cu artrita. Specialiștii sugerează că ceaiul de urzică poate reduce, de asemenea, inflamația și durerea asociate cu osteoartrita. Urzica are o varietate de compuși care pot reduce inflamația. Cercetările la om au demonstrat că aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse pe bază de urzică pare să amelioreze afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita.
Într-un studiu, administrarea unui supliment care conține extract de urzică a redus semnificativ durerea provocată de artrită, iar participanții au simțit că își pot reduce doza de analgezice și antiinflamatoare datorită acestei capsule.
Urzicile sunt un bun aliat pentru piele şi păr
Datorită efectului antibacterian urzicile folosite sub formă de cataplasme, frecții cu planta proaspătă, ceai sau produse pe bază de urzică pot susține refacerea pielii și a țesuturilor musculare. Sprijină combaterea eczemelor, acneelor, excesului de sebum sau ciupercilor care pot afecta pielea și unghiile.
Încă din vechime se știe că urzicile au efect reparator a firului de păr și contribuie la stimularea creșterii acestuia. Urzicile combat mătreața și excesul de sebum, fortificând firul de păr prin conținutul ridicat de vitamine și minerale.
Urzicile combat alergiile și astenia de primăvară
În sezonul de primăvară persoanele predispuse alergiilor sau asteniei de sezon pot combate aceste probleme cu ajutorul unei cure detoxifiante cu ceai de urzici sau cu un suc mineralizant. Urzicile stimulează astfel organismul să lupte contra schimbărilor bruşte de temperatură și ameliorează crizele de strănut, rinitele alergice, astmul.
Urzicile susțin sistemul imunitar al organismului
Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, urzicile ajută atât la vitaminizarea și mineralizarea organismului cât și la fortificarea sistemului imunitar.
Urzicile proaspete și tinere consumate sub formă de infuzie sau ceai combat anemiile și oferă organismului o sursă bogată de vitamine precum B1, C, B9, B5, A, K, E. Acestea sunt bogate și în minerale: potasiu, fosfor, calciu, siliciu, fier.
Au efect depurativ, iar conținutul ridicat de acizi esențiali și uleiuri volatile, acestea sprijină curățarea organismului de toxine și radicali liberi.
O cură cu urzici proaspete ajută la arderea grăsimilor din corp, fluidifică sângele și îl detoxifică. Acesta elimină toxinele din ficat și rinichi, sprijină eliminarea metalelor grele din organism.
Consumate sub formă de preparate alimentare, suc, decoct, ceai, infuzie, urzicile redau energie corpului și îmbunătățesc starea de spirit.
Cum se prepară ceaiul de urzică?
Dacă folosești frunzele proaspete, poți prepara ceai de urzică respectând raportul de două căni de apă pentru fiecare cană de frunze. Iată cum: adaugă apă peste frunzele de urzică, lasă să fiarbă, oprește focul și lasă amestecul la infuzat timp de cinci minute. După aceea strecoară decoctul și adaugă un pic de miere, scorțișoară sau stevia, dacă dorești. Începe prin a bea doar o ceașcă de ceai de urzică pentru a te asigura că nu ai nicio reacție la acesta.
Contraindicații ceai de urzică
În cazul femeilor însărcinate, ceaiul de urzică nu este recomandat, pentru că poate cauza contracții uterine, însă este benefic la o lună după naștere, stimulând lactația și oferind energie proapetei mămici. Deși la bărbați consumul de ceai de urzică crește în mod natural secreția de testosteron, de asemenea, reduce activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei. În plus, datorită conținutului de vitamina K, ceaiul de urzică determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui, însă acest efect este periculos pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, cu tromboze sau care urmează tratamente cu anticoagulante.
Ceaiul de urzică are o concentrație destul de mare de substanțe active și, prin urmare, este indicat să discuți cu un medic înainte de a începe o cură de acest fel.