0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe este tulpina sud-africană COVID-19

Ce este tulpina sud-africană COVID-19

Varianta sud-africană de Covid-19 are denumirea științifică de B.1.351 sau 501Y.V2 și vineri a fost identificată pentru prima dată în România.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie. Nu există, însă, date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului, potrivit StirileProTv.

Până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini

De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virsului.

Noua tulpină ar putea provoca simptome mai severe la persoanele mai tinere. Acest lucru nu a fost încă investigat în detaliu.

Ministrul sănătății sud-african, Zweli Mkhize, a scris pe Twitter că există „dovezi anecdotice” ale „unei proporții mai mari de pacienți mai tineri, fără comorbidități care prezintă simtome critice”.

Studiile vor evalua dacă tinerii contractează mai ușor această variantă

Dr. Julian Tang, profesor asociat onorific și virolog clinic la Universitatea din Leicester, a declarat că studiile vor evalua dacă tinerii contractează mai ușor această variantă din cauza modului în care se comportă.

S-ar putea ca aceștia să nu respecte restricțiile Covid la fel de mult ca înainte, prin urmare prind virusul mai des.

Pfizer/BioNTech au anunțat că vaccinul său îşi păstrează cea mai mare parte a eficienţei împotriva principalelor mutaţii

Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor îşi păstrează cea mai mare parte a eficienţei împotriva principalelor mutaţii ale variantelor engleză şi sud-africană ale Covid-19, conform AFP.

Companiile precizează, însă, că ”supraveghează în continuare variante emergente şi sunt pregătite să reacţioneze” în cazul în care vreuna dintre aceste mutaţii rezistă vaccinului.

Testele ”nu au arătat necesitatea unui nou vaccin pentru a face faţă variantelor emergente“

Teste in vitro ”nu au arătat necesitatea unui nou vaccin pentru a face faţă variantelor emergente”. Deși s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).

Această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului

În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit.

De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS