4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProf. univ. dr. Simona Ianoşi: Psoriazisul poate afecta inima, articulaţiile şi vasele de sânge

Prof. univ. dr. Simona Ianoşi: Psoriazisul poate afecta inima, articulaţiile şi vasele de sânge

Deşi nu este transmisibil, jumătate din pacienţii cu psoriazis consideră că boala de care suferă este o „ruşine socială”. Conform Societății Române de Dermatologie (SRD), 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii. 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă, iar 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive.

Statisticile arată că psoriazisul afectează 125.000.000 de oameni la nivel mondial. Estimarea prevalenței psoriazisului și psoriazisului artropatic la nivelul populației adulte de peste 18 ani din România este 4,9%, peste media europeană (3%)

Prof. univ. dr. Simona Ianoşi, medic primar dermatolog, şef Clinică de Dermatologie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, subliniază importanţa vizitei la medic pentru diagnosticul şi începutul tratamentului cât mai precoce, pentru evitarea complicaţiilor. Psoriazisul în forme moderate şi severe afectează nu numai pielea, ci şi articulaţiile, inima sau vasele de sânge.

GdS: Ce ar trebui să ştie oamenii despre psoriazis? Prin ce se deosebeşte această afecţiune de alte boli de piele?

Prof. univ. dr. Simona Ianoşi: Psoriazisul este o afecţiune cronică de cauză necunoscută. Există o serie de factori care pot agrava aceasta boală, cum ar fi: fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, anumite medicamente (cele mai frecvente fiind antihipertensivele de tipul beta-blocantelor), anumite infecţii, moştenirea genetică.

Toţi aceşti factori produc la nivelul pielii predispuse la a dezvolta psoriazis o reacţie necontrolată caracterizată de o înmulţire exagerată a celulelor epidermice, care determină apariţia erupţiei cutanate. Este o afecţiune frecvent întâlnită şi în continuă creştere.

GdS: Când se poate declanşa psoriazisul? Este o boală a maturităţii sau poate afecta şi copii?

S. I.: Boala poate afecta atât adulţii cât şi copiii. Poate apărea de la naştere sau oricând în timpul vieţii. Are o evoluţie ondulantă, cu exacerbări şi remisiuni pe tot parcursul vieţii.

GdS: Care sunt implicaţiile mai puţin cunoscute ale psoriazisului?

S. I.: Ceea ce este foarte important de ştiut de către cititori este faptul că psoriazisul în forme moderate şi severe afectează nu numai pielea, ci şi articulaţiile, inima, vasele de sânge. Afecţiunea predispune la obezitate şi diabet zaharat, infarct miocardic acut şi accident vascular cerebral. De aceea, pentru a preveni apariţia acestor complicaţii este foarte important ca pacienţii cu psoriazis să înceapă un tratament adecvat cât mai precoce.

GdS: Psoriazisul se vindecă sau este o afecţiune pe care doar o ţinem sub control?

S. I.: Atâta timp cât nu cunoaştem cu exactitate ce se întâmplă la nivelul pielii pacienţilor cu psoriazis, nu putem vorbi de vindecare. Vestea bună este că în ultimii 20 de ani există progrese semnificative în ceea ce priveşte tratamentul. Tratamentele moderne reuşesc să ţină sub control această afecţiune.

GdS: Cum se tratează această boală?

S. I.: Din punct de vedere al gravităţii, există trei forme clinice de boală: psoriazis uşor, moderat si sever. Tratamentul trebuie adaptat fiecarei forme clinic.

Pentru formele uşoare, tratamentul local cu creme dedicate psoriazisului, alături de fototerapie (terapia cu lumina ultravioletă) este în general suficient.

În schimb, pentru formele moderate şi severe de boală, tratamentul este mult mai complex, fiind necesare terapiile injectabile cu metotrexat, retinoizi sau terapia biologică. Aceasta din urmă a schimbat viata pacienţilor cu forme moderate şi severe de boală deoarece permite un control foarte bun al erupţiei cutanate, ceea ce conferă un confort deosebit pacientului. Un alt beneficiu este că reacţiile adverse ale acestei terapii sunt foarte reduse.

În ultimii ani, şi în ţara noastră au apărut şi continuă să apară noi tipuri de tratamente biologice pentru pacienţii cu psoriazis, tratamente gratuite, foarte eficiente, comod de administrat şi fără reacţii adverse. De aceea, este foarte important ca pacienţii noştri cu psoriazis să ştie acest lucru şi să se adreseze unui medic specialist dermatolog cu experienţă în administrarea terapiei biologice.

GdS: Simptomele psoriazisului provoacă disconfort şi pot afecta viaţa de zi cu zi. Implicaţiile sale sunt şi sociale, emoţionale. Aţi întâlnit pacienţi care se plâng că sunt priviţi altfel de oamenii din jur din cauza urmelor lăsate de psoriazis pe piele?

S. I.: Calitatea vieţii pacienţilor cu psoriazis este profund afectată, fiind direct proporţională cu gradul afectării cutanate şi zonele de tegument implicate. De aceea, pacienţii cu psoriazis prezintă adeseori depresie, suferă de stigmatizare, au performanţe profesionale sau şcolare reduse. Cu cât afectarea cutanată este mai extinsă şi leziunile de psoriazis sunt localizate pe zone expuse, cum ar fi faţa sau mâinile, cu atât afectarea emoţională este mai mare. Şi, în plus, să nu uităm că adeseori în psoriazis pacienţii acuză prurit, senzaţie de arsură sau chiar durere.

GdS: Este adevărat că psoriazisul se poate agrava primăvara din cauza alergenilor din aer? Care sunt factorii care pot ameliora simptomele?

S. I.: Psoriazisul nu se agravează primăvara, deoarece aeroalergenii nu sunt implicaţi în declanşarea acestei afecţiuni. Factorii cunoscuţi la ora actuală ca fiind implicaţi în declanşarea acestei boli sunt cei menţionaţi anterior. Dar, cu siguranţă, mai sunt şi alţii, pe care încă nu îi cunoaştem. Dintre factorii care pot ameliora această boală, pot enumera o viaţă echiliibrată, cu mai puţin stres, un consum limitat de alcool şi tutun şi o dietă echilibrată, bogata în omega3. Dar, cel mai important lucru pe care pacienţii cu psoriazis trebuie să-l cunoască este acela că începerea unui tratament adecvat formei clinice şi gravităţii bolii trebuie să înceapă cât mai repede după stabilirea diagnosticului pentru a preveni evoluţia bolii şi complicaţiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS