7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua Mondială a Tuberculozei: Cu 35% mai puţine diagnostice de TB în România

Ziua Mondială a Tuberculozei: Cu 35% mai puţine diagnostice de TB în România

În 2020 s-au diagnosticat cu 35% mai puține cazuri de tuberculoză în România decât în 2019, astfel că 7.221 de cazuri noi și recidive de TB au fost înregistrate anul trecut, față de 11.083 cu un an înainte, potrivit datelor Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Datele mai arată că rata incidenței a scăzut de la 57,4 la 100.000 de locuitori la 37,3 la 100.000 de locuitori.
Conform specialiștilor, este departe, însă, de a fi o veste bună, deoarece această scădere a apărut ca urmare a deficitului de diagnostic, aspect prezent în mai multe patologii cronice, având în vedere accesul pacienților cu afecțiuni cronice în sistemul medical în timpul pandemiei de COVID-19.

Incidenţa mare în screening-ul activ

Acest lucru este sugerat, de altfel, de incidența foarte mare a tuberculozei în rândul populației la risc, identificată prin screening activ, în cadrul proiectului Screening TB, derulat sub coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului „Marius Nasta”, în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei 2021, cu privire la evoluția problematicii TB în România în timpul pandemiei de COVID-19.

Există o nevoie reală de diversificare a metodelor de diagnostic a tuberculozei pe termen lung, precum și importanța formării și perfecționării continue a resursei umane în problematica TB, dar și a diversificării acesteia, prin includerea, pe lângă medicii pneumologi, a medicilor de familie în controlul acestei afecțiuni, se arată în același comunicat.

„Accesul pacienților cu tuberculoză la diagnostic rapid și tratament sunt condiții esențiale în gestionarea eficientă a problematicii tuberculozei în țara noastră, inclusiv în timpul acestei pandemii de COVID-19. Nu este ușor, deoarece specialiștii pneumologi, precum și o parte dintre unitățile medicale de pneumologie se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19, dar trebuie identificate soluții pentru alocarea resurselor umane și de infrastructură pentru rezolvarea acestor aspecte. O altă prioritate legată de tuberculoză este legată de formarea continuă a resursei umane, pentru a putea asigura o îngrijire optimă pacienților”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

139 de ani de la descoperirea bacteriei care provoacă TB

Anul acesta se împlinesc 139 de ani de când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza (TB), ceea ce a deschis calea cercetărilor spre diagnosticarea și tratarea acestei boli, până la acel moment, considerată incurabilă.

24 Martie a devenit Ziua Mondială de Luptă Impotriva Tuberculozei, prilej pentru atenționarea opiniei publice cu privire la consecințele devastatoare ale TB în domeniul sănătății publice, a impactului acestora în plan social și economic și pentru încurajarea intensificării eforturilor pentru eradicarea epidemiei globale de tuberculoză.

Tema din 2021: Ceasul bate

Tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva a Tuberculozei 2021, „Ceasul bate” (The Clock is Ticking) transmite mesajul că nu mai este timp de pierdut, este timpul ca omenirea să acționeze, în conformitate cu angajamentele luate de lideri la nivel mondial pentru a pune capăt acestei boli. Situația este deosebit de critică în contextul pandemiei COVID-19 care a pus în pericol progresul Strategiei End TB și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu efortul Organizației Mondiale a Sănătății către realizarea Acoperirii Universale de Sănătate, comunică Societatea Română de Pneumologie.

Deși eforturile conjugate la nivel global pentru combaterea TB au salvat aprox. 63 milioane de vieți din anul 2000 până în prezent, tuberculoza rămâne una dintre cele mai letale boli din lume, în fiecare zi aproape 4000 de persoane pierzându-și viața din cauza acesteia.

Problemă majoră de sănătate publică în România

În România, Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică şi, ca urmare, activităţile de combatere a răspândirii acesteia prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) – diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare, educare, comunicare – sunt gratuite. Intervențiile incluse în activitatile PNPSCT urmăresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare şi creștere a aderenței la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză și, în special, tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru atingerea scopului final – eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică până în anul 2050 – se impune implicarea întregii societăți, începând cu Guvernul României și instituțiile abilitate ale statului până la organizații nonguvernamentale, societatea civilă, presă, precum şi întreaga populație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS