7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEfectele luminii albastre

Efectele luminii albastre

Somnul este unul din stâlpii de susținere ai sănătății noastre, iar faptul că în prezent oamenii beneficiază de mai puține ore de somn decât în trecut este îngrijorător. În plus, a scăzut și calitatea somnului. Deficitul de somn este legat de o multitudine de afecțiuni cronice, de la diabet de tip II, până la depresie și chiar obezitate.

Reducerea perioadei de somn este explicabilă prin ritmul alert de viață, dar probabil o contribuție importantă o are și utilizarea pe scară largă a luminii artificiale și mai ales a tehnologiilor emițătoare de lumină albastră. Dispozitivele emițătoare de lumină albastră “păcălesc” creierul să creadă că este zi și deci trebuie să fie în stare activă, de alertă. Lungimile de undă ale luminii albastre sunt cele mai scurte și prezintă cea mai mare energie și de aceea au capacitatea de a perturba ritmul natural somn-veghe, fiind diferite de lumina naturală a soarelui care conține un amestec de lungimi de undă.

Lumina albastră, indiferent că provine de la telefon, laptop sau chiar din mixul de lungimi de undă al soarelui, inhibă producerea melatoninei în glanda pineală, hormonul responsabil de reglarea ritmului somn-veghe și de calitatea și cantitatea somnului.

Care sunt sursele de lumină albastră?

Lumina albastră este o porțiune din spectrul luminii vizibile care pare a avea efecte asupra stării de vigilență, producției de hormoni și alternanței somn-veghe. Această lungime de undă a luminii este emisă de lumini LED și fluorescente, precum și de anumite tipuri de dispozitive electronice: telefoane inteligente, televizoare, monitoarele computerelor, tabletele, dispozitivele de pe care se citesc cărțile eletronice și chiar consolele de jocuri video.

Chiar dacă ecranele digitale sunt considerate o sursă de lumină de dimensiuni mici în comparație cu lumina naturală a soarelui, efectele sunt semnificative. Creierul percepe lumina prin intermediul unui fotopigment sensibil la lumină care prezintă cea mai intensă activitate la această lungime de undă.

Impactul asupra somnului

Odată cu apariția luminii artificiale și a componentelor electronice, oamenii sunt expuși la cantități tot mai mari de lumină înainte de culcare, iar lumina albastră s-a demonstrat că are cel mai mare impact asupra duratei și calității somnului. Cercetătorii de la Harvard au comparat efectele expunerii la lumina albastră versus lumină verde, rezultând că lumina albastră a suprimat producția de melatonină pe o perioadă de aproape două ori mai lungă comparativ cu lumina verde.
Acest tip de lumină suprimă capacitatea corpului de a elibera hormonul reglator al somnului, melatonina. Acest lucru este folositor în timpul zilei, dar reprezintă un inconvenient pe timp de noapte, menținând organismul uman în stare de alertă și scăzând calitatea somnului fie prin dificultăți în adormire, fie prin trezire precoce.

Impactul asupra sănătății ochilor

Expunerea îndelungată la lumină albastră prin intermediul utilizării dispozitivelor digitale poate duce la senzația de ochi încordați, posibil chiar dureroși și uscați. De asemenea, capacitatea vizuală poate fi afectată deoarece se poate produce distrugere la nivelul celulelor din retină, predispunând înspre degenerescență maculară, o afecțiune care poate duce în timp la pierderea completă a vederii.

Concluzie

În ultimul an ne-am confruntat cu situația atipică a pandemiei SARS-CoV-2 care a dus la creșterea utilizării dispozitivelor electronice din diferite motive, de la utilizarea lor pentru aflarea celor mai noi informații, până la nevoia de a realiza cumpărături online. Prin urmare, recomandarea este de a se încerca o reducere a timpului de utilizare a acestor dispozitive electronice, acest lucru aducând beneficii atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru calitatea somnului.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS