8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile seminţelor de busuioc

Beneficiile seminţelor de busuioc

Seamănă cu semințele de chia din mai multe privințe. Sunt la fel de mici și devin gelatinoase când sunt înmuiate în apă. Au o formă ușor mai alungită și o culoare negricioasă. Sunt folosite în numeroase băuturi din țările asiatice, ca agent de îngroșare, și în scop terapeutic.

Semințele de busuioc au proprietăți antioxidante, antivirale, antibacteriene, antifungice, antispasmodice și anticancerigene. Dintre compușii-cheie conținuți se remarcă antioxidanții (polifenoli, orientină, vicentină), proteinele, fibrele, fierul și vitamina K.

Planta de busuioc este cunoscută ca una dintre cele mai renumite plante din lume, și este un plus popular pentru nenumărate mâncăruri globale. Cu toate acestea, semințele sale sunt adesea trecute cu vederea, în ciuda faptului că au o concentrație bogată de compuși puternici și ingrediente active.

Ajută digestia şi reglează glicemia

Beneficiile semințelor de busuioc sunt diverse. Se remarcă în primul rând capacitatea lor de a îmbunătăți digestia.
Semințele înmuiate în apă conțin fibre care dau sațietate și reduc apetitul. Prin acest mijloace ajută la scăderea în greutate. Sunt de asemenea folosite pentru atenuarea crampelor stomacale, reducerea flatulenței, constipației și indigestiei.
Seminţele sunt foarte bune şi pentru reglarea glicemiei și scăderea tensiunii arteriale.

Potrivit Sutter Gould Medical Foundation, semințele de busuioc pot ajuta la control zahărului din sânge la persoanele care au diabet de tip 2. Un studiu realizat în Tailanda a arătat că semințele de busuioc pot reduce nivelurile de colesterol. Au efecte răcoritoare, reduc stresul și inflamațiile. Îmbunătățesc vederea, susțin tăria oaselor. Totodată, pot preveni unele infecții.

Benefice pentru piele

Cu o concentrație impresionantă de antioxidanți și flavonoizi, aceste semințe sunt capabile să îmbunătățească sănătatea pielii și să stimuleze creșterea celulelor noi.

Antioxidanții contracarează efectele radicalilor liberi, care pot provoca stres oxidativ și, eventual, pot duce la mutații celulare. Pe piele rezultă riduri, pete de vârstă, dar utilizarea regulată a acestor semințe poate reduce apariția acestor semne, precum și cicatricile. În plus, ajutând la îmbunătățirea elasticității pielii, aceste semințe sunt o super-hrană anti-îmbătrânire!

În medicina tradițională, semințele de busuioc sunt folosite pentru reducerea simptomelor de răceală și gripă, tuse și astm. Asemenea plantei, semințele de busuioc au efecte înviorătoare. Reduc oboseala mentală, depresia și migrenele. Prin zdrobire, eliberează un ulei care poate fi folosit pentru tratarea rănilor, tăieturilor și infecțiilor pielii. Datorită acțiunii lor antibacteriene, pot fi utile în infecțiile vezicii urinare și a infecțiilor vaginale.

Ajută în prevenirea bolilor

Există o cantitate notabilă de vitamina A și alți antioxidanți în semințele de busuioc dulce, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației cronice în corp. Acest lucru va reduce presiunea asupra sistemului imunitar și, de asemenea, va preveni o serie de diferite infecții patogene și afecțiuni medicale.

Îmbunătăţesc vederea

Având în vedere cantitatea mare de vitamina A a acestor semințe, acestea sunt adesea recomandate persoanelor cu vedere defectuoasă sau celor cu niveluri ridicate de stres oxidativ.
Vitamina A acționează ca un puternic antioxidant în retină, împiedicând dezvoltarea cataractei și încetinind apariția degenerării maculare.

Precauţii şi contraindicaţii

Persoanele care suferă de tulburări tiroidiene sau hormonale nu trebuie să consume aceste semințe fără sfatul medicului. Semințele de busuioc pot avea un impact asupra estrogenului din corp, acest lucru fiind periculos mai ales pentru femeile însărcinate. Din cauză că se umflă și creează o masă gelatinoasă, aceste semințe nu sunt recomandate persoanelor cu dificultăți de înghițire, copiilor și vârstnicilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS