Ultimele secţii de terapie intensivă pentru Covid sunt o improvizaţie, a declarat un medic de ATI de la un spital din Capitală pentru Gazeta de Sud. Bolnavii sunt îngrijiţi în unele unităţi de terapie Covid, recent deschise, de asistenţi medicali debutanţi, fără experienţă, iar medicii sunt detaşaţi şi se schimbă de la o lună la alta.
“Am colegi rezidenţi detaşaţi şi sunt îngroziţi de ce au găsit în aceste secţii”, spune medicul. “Nu poţi să scoţi terapie peste noapte. Dar nici nu ai ce face pentru că sunt oameni care au nevoie şi nu ai unde să îi trimiţi”, adaugă acesta. “Sunt tot mai mulţi oameni care vin la spital cu saturaţia de 50-60%”.
“Degeaba ai echipamentul dacă îţi lipsesc oamenii”
În ciuda promisiunilor autorităţilor, creşterea capacităţii de îngrijire a pacienţilor gravi este greu de realizat în România. “Degeaba ai echipamentul dacă îţi lipsesc oamenii”, spune medicul de terapie intensivă. Problema resursei umane pentru secţiile ATI a fost adesea menţionată şi de alţi angajaţi din sistemul de sănătate. Iar lipsa personalului nu poate fi rezolvată cu uşurinţă.
Iar în timp ce unităţile de primiri urgenţe sunt copleşite şi bolnavii stau în aşteptarea unui pat sau a unui ventilator liber, medicii deja epuizaţi fizic şi psihic se confruntă, în continuare, cu pacienţi care neagă existenţa virusului sau refuză oxigenul.
“Când ai un pacient care îţi spune că el nu crede în Covid, iar monitorul arată o saturaţie de 45%, ce mai e de spus?” întreabă medicul de ATI.
Până acum, 24.386 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat în România.