Ingredient principal în aluaturi, drojdia de bere este un aliat de încredere în controlul mai multor dereglări ale organismului. Fortifică sistemul imunitar, ajută în problemele pielii şi ne poate ajuta să combatem colesterolul.
Drojdia de bere conţine toate vitaminele din complexul B. Mai precis, drojdia de bere are în componenţă vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B15, precum şi vitamina D, enzime, calciu, magneziu, fosfor, crom şi seleniu. În urma unei cure cu drojdie, poţi beneficia de proprietăţi vitaminizante, mineralizante, detoxifiante şi antianemice. Cura cu drojdie de bere îmbunătăţeşte imunitatea, creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual şi combate depresia. De asemenea, menţine în limite normale tensiunea arterială, fiind utilă şi în curele de slăbire.
Te ajută să slăbești şi să tratezi anemia
Dacă vrei să slăbești, atunci e bine să știi că în drojdia de bere se găsește tot complexul de vitamine B, care are un rol important în descompunerea carbohidraţilor, a grăsimilor şi a proteinelor.
Dacă te confrunți cu deficit de fier, dacă obosești ușor, dacă ești anemic, atunci e bine să faci o cură cu drojdie de bere pentru că drojdia este cea mai bună sursă de fier. De asemenea, te ajută și dacă ai probleme cu asimilarea mineralelor, în special a magneziului și a calciului.
Ţine sub control psoriazisul
Suferi din pricina acneei sau poate te confrunţi cu simptomele neplăcute ale psoriazisului? De obicei, manifestările se intensifică în perioadele de stres. O soluţie ar fi să urmezi o cură cu 3 linguriţe de drojdie de bere pe zi, pe stomacul gol, 3 săptămâni. Vei observa o îmbunătăţire a aspectului pielii după doar 1 săptămână. Dacă doreşti, poţi mări doza cu încă 1 linguriţă de drojdie pe zi. Rezultatele vor fi uimitoare pentru piele şi în cazul acneei, fie că vorbim de o problemă mai veche sau de o acnee uşoară. Drojdia poate fi utilizată şi extern, sub formă de mască, din 2 linguriţe de drojdie, 2 linguri de ulei de măsline şi 2 linguri de miere. După ce omogenizezi ingredientele, aplici pe faţă, laşi cel puţin 30 de minute să-şi facă efectul şi apoi clăteşti pielea cu apă călduţă.
Ameliorează efectele adverse ale radioterapiei
Există câteva date care sugerează efecte pozitive ale aplicării drojdiei asupa mucoaselor și țesuturilor pacienților care efectuează radioterapie, ameliorând simptomele radiodermitei (efect secundar al radioterapiei ce constă în înroșirea pielii, care poate fi însoțită de mâncărimi, usturimi și în cazurile severe de apariția fisurilor tegumentare, leziunilor zemuinde, cu dureri locale puternice) și mucozitei (leziuni inflamatorii și/sau ulcerative ale tractului oral și/sau gastrointestinal provocate de chimioterapie și radioterapie), însă este nevoie de mai multe studii și cercetări care sa confirme aceste date.
Protejează sistemul nervos
Complexul vitaminic B recomandă terapia cu drojdie de bere în protecţia sistemului nervos, deoarece aduce un efect revigorant la nivel psihic. Beneficiul este un aliat în combaterea depresiilor şi altor tulburări psihice. Mai mult, compoziţia bogată în substanţe nutritive pentru creier face ca drojdia să fie indicată şi în afecţiuni mai grave, precum Parkinson, paralizii şi Alzheimer. În aceste situaţii, se recomandă cura cu 4 linguriţe de drojdie pe zi, dacă doreşti, în amestec cu 1 linguriţă de miere.
Reglează nivelul colesterolului
Un alt beneficiu demn de luat în considerare este acela că terapia cu drojdie poate scădea nivelul de colesterol rău. După câteva modificări în dieta zilnică, mizând pe legume şi fructe şi gătit sănătos, şi o cură cu drojdie de până la 20 de zile, rezultatele analizelor vor arăta cifre mai prietenoase la rubrica grăsimilor în sânge. În plus, cura cu drojdie poate preveni şi crizele hipertensive. Într-un studiu, bărbații cu colesterol ridicat care au consumat 15 grame de beta-glucan, derivat din drojdie, zilnic, timp de opt săptămâni și-au redus nivelul total de colesterol cu 6%.
Un alt studiu a scos la iveală că șoarecii hrăniți cu beta-glucan din drojdie au avut un nivel semnificativ mai scăzut al colesterolului după numai 10 zile de administrare.
La adolescenţi, cura cu drojdie, 2 linguriţe pe nemâncate, câte 10 zile pe lună, combate instabilitatea emoţională şi fluxul hormonal specific vârstei.
Fortifică sistemul imunitar
Cel puţin toamna şi primăvara, ţine cura cu drojdie – câte 3 linguriţe de drojdie amestecate cu 1 de miere, pe nemâncate, 3 săptămâni, apoi fă o pauză de 1 săptămână. Cura trebuie urmată 3 luni pentru maximum de beneficii fortifiante pentru sistemul imunitar. Vei observa că sănătatea ta este mai rezistentă în sezonul de răceli, gripe şi alte afecţiuni respiratorii. Drojdia poate întări imunitatea şi, după boală, ajută corpul să îşi restabilească funcţiile mai repede.
Taie greața
Drojdia de bere se utilizează și pentru atenuarea senzației de greață, vomă și a stărilor asociate. Poate fi asul prețios din mânecă a multor viitoare mămici care se confruntă cu stări de greață în primul trimestru de sarcină. Totuși, pentru orice eventualitate, se recomandă a se cere părerea unui medic înainte de a consuma drojdie în timpul sarcinii.