-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCuriozități despre avocado

Curiozități despre avocado

Avocado, pe numele său adevărat Persea americană, este un arbore originar din Mexic, al cărui fruct, pe care îl cunoaștem mult mai bine, este comestibil. De formă sferică sau asemănătoare cu cea a perelor, fructul are coaja verde închis, consistentă untoasă, iar la interior, un sâmbure lemnos. Gustul autentic, adică cel al unui fruct copt în condițîi optime, este o combinație între unt, nuci, arome ierboase și pământoase. 

Avocado este cultivat astăzi nu doar în America Centrală și de Sud, ci și în Indonezia sau India, climatul propice fiind cel tropical sau mediteranean. Există diferite varietăți de avocado, în funcție de zona de proveniență: Mexic, Guatemala sau India.

Pare că beneficiile fructului de avocado au fost descoperite în ultimii ani, de când se vorbește tot mai mult despre asta. Cercetările arheologice arată altceva, și anume că avocado era cunoscut de azteci, care îi spuneau aoacatl. 

Avocado, un fruct cu beneficii multiple

Avocado este un fruct care se bucură din ce în ce mai mult de atenția noastră datorită beneficiilor multiple pe care le aduce organismului. Dacă îl alegi corect și îl consumi crud vei putea beneficia de toate calitățile sale nutritive. Iată cum se mănâncă avocado și de ce e bine să îl incluzi zilnic în alimentația ta, potrivit libertatea.ro.

Conține vitamine și minerale

La noi se găsesc două tipuri de avocado, în formă de pară sau rotund, cu o culoare verde și violet spre negru. Cu cât este mai copt, cu atât se închide la culoare. Fructele pot cântări între 100 g și un kilogram. Avocado conține vitaminele: A, C, D, E, K, B6, B12, grăsimi bune și 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. De asemenea, avocado conține minerale precum: calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan și altele.

Cum identifici un avocado copt

Poți identifica un avocado copt și după următoarele indicii: un avocado este copt atunci când, apăsat cu degetul în zona unde a fost codița, este moale. Are o culoare verde închis, nu vânăt sau maroniu. Fructul este ferm la atingere, iar coaja se simte puțin moale la palpare. Dacă nu l-ai luat deja copt, îl poți lăsa câteva zile, alături de mere și banane care vor grăbi coacerea lui prin substanțele pe care le elimină.

Se poate folosi în salate, paste, sosuri sau în sandvișuri

Când avocado este copt se taie cu un cuțit, longitudinal, până la sâmbure. Apoi se mișcă cele două jumătăți stânga, dreapta și se desface în două. Se scoate sâmburele cu un cuțit după care, cu ajutorul unei linguri, se scoate miezul și se înlătură coaja. Acesta se poate felia, mărunți sau pasa și folosi în salate, paste, sosuri sau în sandvișuri.

Este un fruct bogat în calorii

Spre deosebire de alte fructe, avocado trebuie consumat cu moderație deoarece este un fruct bogat în calorii. Astfel că, poți consuma avocado chiar și de trei ori pe săptămână, însă nu mai mult de o jumătate de fruct pe zi.

Pentru 100 de grame de avocado – 167 calorii; Pentru 200 de grame de avocado – 334 calorii; Pentru 300 de grame de avocado – 501 calorii.

Conține, pe lângă grăsimi benefice și multe vitamine și minerale

Avocado conține, pe lângă grăsimi benefice și multe vitamine și minerale, cum sunt cele din gama B, vitamina C, E, K. De asemenea, conține și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc. Un avocado conține mai mult sodiu decât o banană, respectiv 14% din doza recomandată zilnic, față de 10% cât conține o banană. Avocado conține 23% acid folic, care are un efect benefic asupra bolilor inimii și previne accidentul vascular cerebral. De asemenea, este esențial în prevenirea unor anomalii congenitale. Vitamina E și acizii monosaturați sunt și ei buni pentru inimă.

Este bun pentru ochi, datorită conținutului în luteină

Avocado ajută corpul nostru să absoarbă de 5 ori mai multe carotenoide (licopen și betacaroten). Este bun pentru ochi, datorită conținutului în luteină, care protejează împotriva degenerescenței maculare și a cataractelor. Prin conținutul în betasitosterol, avocado scade colesterolul rău cu 22%, crește colesterolul bun cu 11% și reduce trigliceridele sangvine cu 20%.

Este bogat în fibre și te ajută să te simți sătul un timp îndelungat

Studiile arată că acidul oleic previne cancerul de sân, inhibă creșterea tumorală în cancerul de prostată și depistează celulele precanceroase și canceroase orale și le elimină. Este bogat în fibre și te ajută să te simți sătul un timp îndelungat, deci te poate ajuta să slăbești, mâncând mai puțin. Bogăția de fibre este benefică și în sănătatea metabolică și stablizarea glicemiei. Extrasul de avocado poate reduce și simptomele artritei. Polifenolii și flavonoidele conținute au proprietăți antiinflamatoare. Curăță intestinele, atenuând halena.

Este bun și pentru piele

Uleiul de avocado este bun și pentru piele, tratează psoriazisul și alte iritații ale pielii și revitalizează pielea. Conține un antioxidant numit glutation care previne maladiile cardiace, cancerul și întârzie îmbătrânirea. Acest antioxidant combate radicalii liberi.

Este bogat și în omega 9

Dacă vei consuma un avocado pe zi, ficatul tău va produce mai mult glutation, care este numărul unu pe lista antioxidanților. Este bogat în omega 9. Deși un avocado conține aproximativ 170 de calorii, este bogat și în omega 9, fiind una din cele mai bogate surse ale acestor grăsimi benefice. După cum se știe omega 9 reduce nivelul de colesterol rău (LDL), crescându-l pe cel bun (HDL). Controlează insulina. Acest hormon și proteină este foarte puternică și elimină excesul de glucoză din organism. Dacă există un exces de glucoză acesta poate fi stocat în ficat și în țesutul muscular, dar dacă aceste organe sunt saturate, insulina deplasează glucoza către celulele adipoase. Acest stocaj poate duce la hipoglicemie, care poate provoca diabet, dar poate spori și pofta de glucide, care duce la îngrășare.

Ajută și la îmbunătățirea memoriei, stimulând funcțiile creierului

Datorită acizilor grași din compoziție, consumul de avocado ajută și la îmbunătățirea memoriei, stimulând funcțiile creierului. Consumul regulat de avocado protejează vederea, datorită vitaminei E care absoarbe razele ultraviolete ale soarelui și protejează retina.

Cum se mănâncă avocado

Din fericire, avocado poate fi consumat într-o varietate de modalități. Poți pregăti deserturi delicioase cu avocado, aperitive cu avocado, mic dejun cu avocado, smoothie-uri cu avocado etc.

Combinat cu roșii, lămâie, ulei de măsline, cu ceapă roșie sau cu castraveți, cu creveți ori cu ouă, avocado este absolut delicios. Iar beneficiile pentru sănătate sunt uriașe. Ai, așadar, toate motivele să-l consumi cât mai des. Unde mai pui că se prepară extrem de ușor și foarte repede!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS