4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Adelina Brînaru, despre dieta în perioada Paștelui

Dr. Adelina Brînaru, despre dieta în perioada Paștelui

Postul Paştelui poate aduce beneficii pentru sănătate, însă multe persoane tind să sară peste mese în timpul acestuia, un obicei care nu este deloc sănătos. Pentru unii, postul se transformă adesea într-un regim de slăbit în care regulile de bază pentru o alimentaţie sănătoasă sunt complet neglijate. Apoi, trecerea de la o dietă de post la mesele bogate din zilele de sărbători se face, de cele mai multe ori, brusc, iar organismul are de suferit.

Dr. Adelina Brînaru, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, oferă câteva îndrumări valoroase privind dieta echilibrată în timpul postului, dar şi din perioada de Paşte.

GdS : Cum ar trebui să arate dieta în timpul postului ?

Dr. Adelina Brînaru : Postul Paștelui, de altfel și cel mai lung post al anului, este o perioadă foarte bună pentru a ne reconsidera alegerile alimentare. Este un moment foarte bun să trecem de la o alimentație mai bogată în proteine și grăsimi animale, de multe ori caracteristică perioadei de iarnă, la una bogată în verdețuri, legume și fructe.

Când vorbim despre o dietă sănătoasă în perioada postului, este foarte important ca aceasta să conțină 3 mese principale și 1-2 gustări și să aducem în meniu toate principiile nutritive.

GdS : Care sunt sursele care ne pot asigura necesarul de proteine în această perioadă ?

A. B. : Pentru a ne asigura necesarul de proteine, trebuie să optăm pentru leguminoase precum fasole uscată, mazăre, linte, năut. De asemenea. ciupercile, urzicile, ștevia sunt variante bogate în proteine. Însă, având în vedere că vorbim despre proteine vegetale, trebuie menționat că ele nu au aceeași calitate ca proteinele animale, ce conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului nostru.

Așadar, este important ca pe lângă leguminoase, să consumăm pe parcursul zilei și cereale, aceste două categorii completându-se perfect din punct de vedere nutrițional. Să nu uităm că cerealele, datorită amidonului, sunt cele ce asigură energia necesară bunei funcționări a organismului și cele care ne țin și de foame, absorbția lor realizându-se treptat, în câteva ore. Astfel, e ideal să adăugăm în meniu pâine integrală, orez, paste făinoase, preferabil integrale, pentru un aport suplimentar de fibre. Alături de leguminoase și cereale, să nu uităm de verdețuri și legume proaspete, care nu sunt niciodată prea multe în dieta noastră.

GdS : Cum preparăm legumele pentru un aport cât mai mare de substanţe nutritive?

A. B. : Le putem consuma crude, sub formă de salate, sau preparate la cuptor sau chiar pe tigaie antiaderentă. Este foarte important , atât în perioada postului, cât și în afara lui, să nu prăjim alimentele, fiecare lingură de ulei aducând 90 kcal în plus felului de mâncare pe care îl pregătim, ceea ce, în timp, duce la acumularea de kilograme în exces.

Având în vedere că legumele nu conțin grăsimi, pentru completarea echilibrului nutrițional și buna absorbție a vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D, E și K) este indicat ca în salate să adăugăm și o sursă de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, o linguriță de ulei sau una de semințe.

GdS: Cum consumăm fructele ?

A. B. : Fructele merită și ele atenția noastră în această perioadă, fiind foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Recomand tuturor persoanelor să opteze întotdeauna pentru fructele de sezon și să consume 2 fructe pe zi, la gustări, pentru a evita un aport prea mare de carbohidrați. Tot la gustări mai putem consuma 30 g nuci sau migdale crude.

GdS : Găsim foarte multe produse de post în comerţ în această perioadă. Sunt şi ele o opţiune bună pentru dieta celor care aleg acest regim?

A. B. : Da, o discuție aparte pe perioada postului este despre așa-numitele produse DE POST, pe care le găsim în toate magazinele. Găsim de la paste vegetale, mezeluri, cașcaval de post până la produse de patiserie și chiar feluri de mâncare gata preparate, cum ar fi șnițel de post, burger vegetal și așa mai departe. Întotdeauna când discut despre post insist asupra faptului că aceste produse sunt, de fapt, o capcană.

Dacă citiți etichetele acestor produse, ceea ce de fapt ar trebui să facem cu orice produs pe care îl cumpărăm, veți descoperi că lista de ingrediente se întinde chiar și pe 10 rânduri. Ele conțin aditivi alimentari, coloranți, grăsimi și zahăr în exces, potențiatori de gust, ceea ce le face, într-adevăr, gustoase, însă nu aduc nici un beneficiu asupra sănătății, ba mai mult, la finalul postului, multe persoane observă că au câștigat kilograme în plus. Să nu uităm că nu postul este cel care ne îngrașă, ci alegerile pe care le facem.

GdS : Cum facem trecerea de la post la mesele de sărbători ?

A. B. : Având în vedere că în scurt timp postul Paștelui se încheie, iar mesele oamenilor vor fi pline de preparate tradiționale gustoase, trebuie menționat că trecerea de la alimentația de post la cea obișnuită este indicat să se realizeze treptat.

Așadar, și după perioada postului trebuie să acordăm atenție meselor regulate și hidratării corecte și să păstrăm în dietă legumele și fructele. Alimentele de origine animală este bine să fie reintroduse treptat și în porții mici, iar carnea să fie asociată cu legume proaspete.

GdS : Un subiect de interes în preajma sărbătorilor pascale este consumul de ouă.

A.B. : Persoanele fără probleme de sănătate și cu un nivel optim al colesterolului seric pot consuma un ou pe zi, în timp ce pacienții cu diverse afecțiuni metabolice trebuie să respecte recomandările primite în cadrul consilierii nutriționale specifice (în general, 2-3 ouă/săptămână).

GdS : Ce alte recomandări ar trebui să avem în vedere când ne aşezăm la masa de sărbători ?

A. B. : Bineînțeles, de pe masa de Paște nu poate lipsi desertul, însă și aici trebuie să avem grijă la mărimea porției și, bineînțeles, la calitatea produselor. Este întotdeauna de preferat un desert preparat în casă, din ingrediente proaspete, cu adaos cât mai mic de zahăr, în detrimentul produselor din comerț, ce conțin cantități mari de zahăr, grăsimi sau conservanți.

Atât în perioada sărbătorilor, cât și pe parcursul întregului an, se recomandă evitarea meselor copioase, a consumului excesiv de alcool și sare.

Fiindcă vremea de afară este deja foarte plăcută, nu trebuie să uităm de activitatea fizică zilnică, minim 30 minute, care este deosebit de benefică organismului.

Să nu uităm că și în post, ca și în dieta noastră de zi cu zi, secretul este unul singur – echilibrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS