-1 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCăpşunile protejează inima

Căpşunile protejează inima

Căpșunile sunt fructe care pot fi consumate atât proaspete, cât și din conserve sau dacă au fost congelate, fiind o importantă sursă de vitamine, minerale și compuși fitochimici, care contribuie la efectele benefice asupra sănătății.

Căpșunile sunt o sursă bună de vitamina C, fibre alimentare, acid folic și potasiu, scrie Romedic.ro. Conțin o cantitate redusă de grăsimi, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, pot favoriza vederea și sănătatea pielii. În plus, conțin numeroase substanțe cu rol antioxidant.

Bogate în vitamina C, acid folic şi potasiu

Căpșunile sunt bogate în vitamina C, acid folic, fibre și potasiu. O porție asigură 160% din doza recomandată de vitamina C, necesară pentru repararea țesuturilor și menținerea sănătății sistemului imunitar. Cea mai mare cantitate de vitamina C este obținută din glucoză, numită și L-galactoză. Căpșunile sunt bogate în antioxidanți, inclusiv antocianine, substanțe care oferă căpșunilor culoarea roșie. Acești compuși pot reduce riscul unor boli cronice, inclusiv cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

O altă clasă importantă de compuși fitochimici din căpșuni este reprezentată de elagitaninuri, urmate de flavonoli (quercitină, kaempferol), flavanoli (catechine și procianidine) și acizi fenolici (derivați cafeici și hidroxibenzoici).

Au efect cardioprotector

Efectele benefice ale consumului de căpșuni includ în principal efectul antiinflamator, cardioprotector și antioxidant.
Căpșunile pot prezenta beneficii cardiovasculare. Mecanismele prin care fructele și legumele reduc riscul cardiovascular sunt incomplet explicate și sunt multiple. Unii compuși, cum ar fi fibrele, mangneziul, potasiul, acidul folic și polifenolii, în principal flavonoizii, ar putea reduce acest risc, prin îmbunătățirea profilului lipidic plasmatic, creșterea activității antioxidante, îmbunătățirea funcției endoteliale, reducerea inflamației, reducerea valorilor pentru LDL-colesterol etc.

Consumul de căpșuni ar putea preveni formarea cheagurilor de sânge și depunerile plachetare de la nivelul vaselor sangvine, care favorizează dezvoltarea aterosclerozei, prin reducerea activității la nivelul moleculelor de adeziune care contribuie la aceste efecte negative.

Un studiu realizat în cadrul Școlii Medicale Harvard (2007) a arătat că aceste fructe pot oferi efecte cardioprotectoare. Studiul a arătat că un consum de căpșuni poate duce la reducerea proteinei C-reactive de la nivelul sângelui. Proteina C-reactivă sau CRP este un biomarker sangvin care semnalează prezența inflamației în organism. Valori crescute ale CRP au fost asociate cu un risc ridicat de boli cardiovasculare, infarct și ateroscleroză.
Pe scurt, posibilul efect al căpșunilor de reducere și prevenire a riscului de boli cardiovasculare însumează trei efecte, și anume: efect antioxidant, antihipertensiv și anti-aterosclerotic, conform unei meta-analize publicate în jurnalul Food and Function (2015).

Efectul antioxidant și antiinflamator al căpșunilor

Antioxidanții joacă un rol extrem de important în prevenirea unor afecțiuni prin reducerea formării radicalilor liberi și prin stimularea sistemului de apărare a organismului. Fiind bogate în vitamina C, fibre și potasiu, căpșunile pot contribui la reducerea riscului unor afecțiuni datorită efectului antioxidant asociat. În plus, căpșunile abundă în fitonutrienți, inclusiv flavonoizi, antocianidine și acid elagic, cu efecte antioxidante și antiinflamatoare. Flavonoizii din căpșuni reduc oxidarea radicalilor liberi, intensifică acțiunea antioxidantă și detoxifiantă a unor compuși și reglează expresia unor gene responsabile de aceste efecte benefice.

Căpșunile pot susține imunitatea

Fiind bogate în vitamina C, căpșunile pot regla activitatea sistemului imunitar, prevenind astfel apariția răcelilor sau infecțiilor. Vitamina C stimulează și activitatea leucocitelor, ajutând astfel organismul să lupte împotriva infecțiilor. Având rol antioxidant, are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, produși dăunători ai metabolismului responsabili de mutațiile genetice cauzatoare de boli.

Efecte adverse ale consumului de căpșuni

Căpșunile pot cauza alergii persoanelor predispuse, manifestate prin prurit, eritem, umflarea limbii sau a buzelor, afectarea respirației etc. Substanța din căpșuni care produce alergia este numită alergenul Fragaria vesca-CF44. În funcție de sensibilitatea organismului, reacția se prezintă diferit, de la eritem la șoc anafilactic. Histaminele din căpșuni pot cauza și intoleranțe alimentare manifestate prin disconfort abdominal, vomă și diaree. De obicei, persoanele alergice la polen sunt alergice și la căpșuni.

Căpșunile pot conține pesticide, fiind incluse în lista alimentelor cu risc crescut de contaminare cu pesticide, conform cercetărilor realizate de FDA. Fiind un aliment bogat în potasiu, poate afecta acțiunea medicamentelor beta-blocante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS