2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljValeriu Gheorghiţă şi autorităţile locale îndeamnă doljenii să vină la Maratonul Vaccinării

Valeriu Gheorghiţă şi autorităţile locale îndeamnă doljenii să vină la Maratonul Vaccinării

Luni a debutat la Craiova „Maratonul Vaccinării”, organizat la Stadionul „Ion Oblemenco din Craiova” timp de o săptămână, non stop, până pe 17 mai. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a fost prezent la inaugurarea campaniei, unde a vaccinat câteva persoane şi a îndemnat doljenii, în cadrul unei conferinţe de presă, să se vaccineze pentru revenirea la normalitate. Mesaje de încurajare au venit şi de la reprezentanţii instituţiilor implicate în organizarea maratonului.

Luni, la ora prânzului, trei studenţi craioveni au fost imunizaţi cu serul anti Covid de la Pfizer chiar de către preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă. Acesta a dorit să fie prezent la debutul maratonului de vaccinare din Bănie, unde a transmis un îndemn la solidaritate către toţi doljenii.

Valeriu Gheorghiţă a vaccinat câteva persoane la Maratonul de la Craiova

„Nu era o zi mai potrivită să demarăm acest maraton în Craiova decât ziua regalităţii. În spiritul solidarităţii, responsabilităţii, al grijii pe care trebuie să o manifestăm faţă de ceilalţi, ne dorim ca oamenii să aiba acces la vaccinare. Este momentul să revenim la normalitate. Care este o certitudine, nu mai e doar o speranţă. Prin implicarea fiecăruia dintre noi, le putem asigura tuturor accesul la o viaţă liberă. Putem să ne trimitem copiii la şcoală, să ne îmbrătişăm părinţii, să vedem zâmbetul din spatele măştilor. Succesul acestei campanii ţine de fiecare dintre noi. Nu au ce căuta orgoliile şi agendele personale înguste. E important ca toţi să facem un efort astfel încât pandemia să devină istorie”, a spus Gheorghiţă.

Vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, după autorizaţia EMA

Valeriu Gheorghiţă a precizat că se are în vedere şi demararea vaccinării copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani de îndată ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va autoriza serul pentru această categorie de vârstă. ” Eu cred că părinţii care s-au vaccinat înţeleg importanţa vaccinarii şi pentru copii şi perspectiva şcolii cu participare fizică. Personal, am doi copii şi pot spune că impactul şcolii online e semnificativ asupra dezvoltării lor sociale şi psihologice”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Primarul Craiovei: Avem o rată de vaccinare de 30%

Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a precizat, în cadrul conferinţei, că rata de vaccinare la nivelul oraşului este de 30%, exceptând copiii şi populaţia care nu este rezidentă. „Este o rată foarte bună. Primăria s-a implicat punând la dispoziţie spaţii, mobilier, materiale sanitare şi s-a ocupat cu recrutarea personalului medical”, a spus edilul.

Resursa umană a fost cea mai mare provocare pentru administraţie: „Aici am întâmpinat cea mai mare problemă. Medicii sunt la limită, epuizaţi. Ne-am îndreptat atenţia către centrele şcolare. Rugămintea mea este să scoatem la concurs posturile care mai sunt disponibile în câteva centre şcolare, măcar pe perioadă determinată. Sunt convinsă că acest centru de vaccinare va fi un succes. Deocamdată aşteptăm populaţia să vină să se vaccineze. O facem pentru noi toţi. Pentru a redeschide economia, locurile de joacă, târgurile, este necesar să facem cu toţii acest efort care nu ne costă nimic”, a adăugat Vasilescu.

Reprezentanţii instituţiilor implicate în organizarea Maratonului Vaccinării de la Craiova au îndemnat doljenii să vină să se vaccineze

Autorităţile îşi doresc să fim „campioni şi la vaccinare”

Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj, a subliniat şi el importanţa vaccinării. „Toţi am contribuit cu ce am putut pentru a face posibil acest maraton. Astfel de evenimente au fost organizate şi în alte oraşe şi au fost un succes. Persoanele care nu au avut posibilitatea sau din alte motive nu s-au vaccinat până acum sunt aşteptate să o facă. Cu toţii ne dorim să venim pe stadion, să mergem la evenimente publice, private. Sunt convins că şi Oltenia se va ridica la nivelul celorlalte regiuni.”
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a lansat un îndemn către primarii şi consilierii din Dolj să organizeze campanii de informare în localiăţile din judeţ.”Ne aflăm într-o zonă a campionilor şi sunt convins că vom fi campioni şi la vaccinare”, a spus acesta.

„8 medici şi-au pierdut viaţa la datorie”

Medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Grupului de Vaccinologie SNMF, a ţinut să menţioneze că opt medici din Dolj au murit infectaţi cu Covid. „Sunt oameni care practic şi-au pierdut viaţa la datorie. Vaccinându-ne nu facem decât să fim o cărămidă din această cetate, Cetatea Banilor, să ajungem la imunitatea colectivă şi să ne luăm revanşa. Să ne întoarcem la viaţa dinainte. Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu atât mai curând vom putea reveni la normalitate”.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Dan Ionuţ Gheonea, şi prorectorul Universităţii din Craiova, Dan Selişteanu, au vorbit despre studenţii care îşi doresc să se reîntoarcă la cursurile cu prezenţă fizică, necesare pentru a deveni buni specialişti.

„Personalul medical se formează la patul bolnavului, în laboratoare. Exact asta îşi doresc studenţii noştri”, a spus Dan Ionuţ Gheonea. Acesta a anunţat că, în perioada maratonului, studenţii vor fi prezenţi în locurile aglomerate, precum în mall sau în pieţe, pentru a le oferi oamenilor informaţii corecte despre vaccinare.

Prorectorul Universităţii din Craiova a precizat că şi echipele de studenţi UCV se implică în această campanie de promovare: „Dorim să ne întoarcem cu studenţii noştri în amfiteatre. Universitatea din Craiova, ca for de cunoaştere, îndeamnă studenţii şi locuitorii Craiovei să vină şi să se vaccineze”.

Vor exista beneficii individuale pentru persoanele vaccinate?

În privinţa măsurilor de relaxare care ar putea fi luate după data de 1 iunie, Valeriu Gheorghiţă spune că este încă dificil de stabilit o dată clară pentru eliminarea unor anumite restricţii.

„Este greu de transmis termene pentru relaxări în plină pandemie. Avem şi variante mutante în circulaţie, dar prin vaccinare se reduc substanţial infectarea şi posibilitatea de acumulare de noi mutaţii. Este, într-adevăr, avansată data de 1 iunie, dar este important să se menţină evoluţia favorabilă”, afirmă preşedintele CNCAV.

Momentan, autorităţile centrale au vorbit în principal despre măsuri de relaxare care vizează regiunile cu rată ridicată a vaccinărilor (peste 50%) şi nu au adus în discuţie măsuri care să se aplice individual persoanelor vaccinate, cum se întâmplă în alte state, precum Germania, care a eliminat, de exemplu, restricţiile de circulaţie pe timp de noapte pentru persoanele vaccinate, deşi accesul va vaccin este încă greoi în această ţară, iar rata de vaccinare este de numai 9,1%.

„Există un pachet de măsuri care se analizează în momentul de faţă, trebuie să menţinem un echilibru corect în societate, să nu divizăm societatea între persoane vaccinate şi persoane nevaccinate”, a declarat Gheorghiţă, cu referire la acest caz. „Fiecare ţară îşi face propria politică. Ne uităm la ce se întâmplă în afara ţării şi încercăm să luăm cele mai bune exemple de bună practică, să le putem implementa în România. Este prematur să spunem dacă vom implementa asemenea măsuri sau nu. Sunt măsuri aşteptate de noi toţi şi sunt analizate de colegii noştri experţi din Institutul de Sănătate Publică, toate ministerele propun măsuri”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS