1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClinica de Cardiologie devine 100% operaţională din toamnă

Clinica de Cardiologie devine 100% operaţională din toamnă

După o lungă perioadă de aşteptare, Clinica de Cardiologie Intervenţională va deveni, în sfârşit, 100% operaţională începând din toamnă, odată cu inaugurarea secţiei de chirurgie cardiovasculară. Va fi prima astfel de secţie din regiune, iar pacienţii care au nevoie de intervenţii pe cord nu vor mai fi nevoiţi să ajungă la Timişoara sau Bucureşti. Secţia va fi coordonată de chirurgul Victor Raicea, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

În acest moment, medicii şi asistenţii medicali care vor activa în cadrul Clinicii după ce se va operaţionaliza secţia de chirurgie cardiovasculară sunt implicaţi în programe de instruire, majoritatea la Târgu Mureş, unde lucrează cu medicul Raicea.

„Avem şi un medic de terapie intensivă care în prezent se află la Bucureşti, la Institutul Inimii. Instruirea va dura până în toamnă. Preconizăm că în această toamnă vom putea operaţionaliza cele două săli de operaţie şi să demarăm activitatea”, a declarat, într-un interviu acordat GdS, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, Laurenţiu Ivanovici.

Ultimul hop: completarea aparaturii necesare

Cum personalul necesar există, ultima problemă rămâne cea legată de asigurarea echipamentelor necesare. Aparatura medicală nu este, în acest moment, suficientă, spune managerul unităţii, însă fondurile pentru achiziţia echipamentelor vor veni curând.

La începutul anului, conducerea SCJU Craiova a solicitat, în acest sens, fonduri de 1 milion de euro de la Consiliul Judeţean Dolj şi de la Ministerul Sănătăţii.

CJ Dolj a alocat recent unităţii medicale aproximativ 100.000 euro şi există promisiunea că vor fi alocate fonduri în continuare.

„Aşteptăm şi de la Minister cei 500.000 de euro deja solicitaţi. Ministerul încă nu a aprobat bugetul. Însă cu siguranţă ne vor fi acordaţi aceşti bani. De regulă, ni se alocă mai mult. Anul trecut ne-au fost alocate 2,6 milioane de euro pentru investiţii. Dar pentru noi o prioritate este această sumă pentru cardiologia cardiovasculară. În momentul în care vom avea aprobare, de cei 600.000 de euro putem achiziţiona echipamentele medicale pentru compartimentul de chirurgie cardiovasculară. Am discutat cu medicii care vor lucra aici şi cu coordonatorul lor, dr. Victor Raicea, de la Târgu Mureş, şi am stabilit o listă de aparatură absolut necesară pentru a demara activitatea secţiei. Cei 600.000 de euro ar fi suficienţi pentru aparatura minim necesară ca să demarăm activitatea. Aşadar, anul acesta – noi estimăm că în luna octombrie, cel mai târziu – vom reuşi să finalizăm achiziţiile şi vom putea inaugura acest compartiment”, transmite Ivanovici.

laurentiu ivanovici
Directorul SCJU Craiova spune că un termen realist pentru demararea activităţii în secţia de chirurgie cardiovasculară este luna octombrie.

Spitalul aşteaptă aprobarea bugetului la Minister de pe o zi pe alta. Anul trecut pe vremea aceasta, bugetul era deja aprobat, iar întârzierea are legătură şi cu schimbarea Ministrului Sănătăţii, explică directorul SCJU.

SCJU Craiova are încă un angiograf

Printre echipamentele necesare secţiei de cardiologie se număra anul trecut încă un angiograf. Anul trecut, în timpul vizitei fostului ministru Nelu Tătaru, conducerea a solicitat încă un astfel de echipament, având în vedere că spitalul este suport Covid pentru infarct miocardic acut, la nivel regional. În cele din urmă, pentru a grăbi achiziţia, SCJU Craiova a accesat fonduri europene pentru acesta şi angiografului i s-a făcut deja recepţia. „Alaltăieri am primit autorizaţia de funcţionare de la CNCAN. Acum că avem acest angiograf, la etajul IV Covid va funcţiona un sector unde vom avea 4 paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu infarct miocardic acut cu Covid.”

Izolatorul Covid va fi relocat la vechea clădire UPU

În prezent, la parterul Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, funcţionează sectorul de izolare a pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid, până la preluarea pe secţii. Acest izolator nu împiedică momentan desfăşurarea activităţii deoarece, în Clinica de Cardiologie, secţia care funcţionează de acum doi ani şi unde se fac intervenţii este la etaj. Paturile pentru pacienţi se află în aceeaşi zonă.

„Se va pune problema interferării cu activitatea clinicii în momentul în care vom operaţionaliza şi chirurgia cardiovasculară. Atunci ar trebui să avem această zonă de la parter liberă. La etaj vor exista două săli de intervenţii chirurgicale, paturile de terapie intensivă, iar apoi pacienţii vor coborî aici. Spaţiul a fost destinat pacienţilor care rămân internaţi în urma intervenţiilor pe cord”, precizează Laurenţiu Ivanovici.

Astfel, în momentul în care se va inaugura secţia de chirurgie cardiovasculară, izolatorul Covid va trebui mutat şi se va face o igienizare generală.

„Luna aceasta sperăm să se finalizeze lucrările la vechea Unitatea de Primiri Urgenţe. După recepţie, avem un sector nou unde putem reloca acest izolator Covid. Iar recent, s-a mai aprobat un proiect cu fonduri europene pentru dotări la UPU.”Cum extinderea nu a prevăzut şi dotări, ci doar construcţia clădirii, pentru dotări am accesat fonduri şi am fost anunţaţi că proiectul a primit punctaj maxim, a fost aprobat şi acum pregătim documentele pentru semnarea contractului”, spune managerul SCJU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS