7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaZahărul, pericolul din băuturi

Zahărul, pericolul din băuturi

Un nou studiu publicat luna aceasta în publicația științifică Gut atrage din nou atenția asupra pericolului reprezentat de băuturile îndulcite cu zahăr. Studiul este realizat pe un lot de 95.464 de femei și concluzionează că, în cazul femeilor adulte, consumarea a două sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi a fost asociată cu o dublare a riscului de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce.

Cât zahăr înghiţim când alegem o băutură îndulcită?

Același studiu a arătat că băuturile îndulcite cu zahăr consumate între 13 şi 18 ani poate duce la creșterea cu 32% a riscului de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce.

Băuturile cu zahăr, numite uzual băuturi „răcoritoare”, se referă la orice băutură cu adaos de zahăr sau alți îndulcitori, de tipul siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zaharoză, sucuri de fructe concentrate și nu numai. Această categorie cuprinde sucurile de tip cola, ceaiurile îndulcite, limonada și o parte din băuturile marketate ca fiind pentru cei sportivi de tipul băuturilor cu adaos de electroliți și energizantele. O linguriță de zahăr cântărește 4,2g. Într-un pahar de 350 ml de băutură îndulcită se află între 7 și 10 lingurițe de zahăr.

Pericolul băuturilor îndulcite

Consumul băuturilor îndulcite cu zahăr a crescut brusc în SUA până în a doua jumătate a secolului XX. Caloriile din băuturile îndulcite cu zahăr pot contribui la creșterea în greutate, iar partea cea mai rea este că oferă o valoare nutrițională mică sau chiar egală cu 0. Băuturile îndulcite nu produc sentiment de sațietate ca în cazul mâncării. În plus, acest aport de calorii poate duce la multiple riscuri pentru sănătate, de la obezitate, carii dentare, boli cardiovasculare, până la diabet de tip 2.
Consumul de băuturi cu zahăr este cu siguranță o problemă de sănătate publică din cauza asocierii sale cu obezitatea crescută și riscul de boli cronice.

O evaluare complexă a mai multor studii, realizată sub conducerea Organizației Mondiale a Sănătății, a concluzionat că băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă un factor determinant al greutății corporale și că schimbarea la nivelul grăsimii corporale generată de consumul excesiv de astfel de băuturi este mediată de creșterea aportului de energie. Această concluzie este valabilă inclusiv pentru copii.

Consum ridicat în rândul copiilor şi adolescenţilor

Băuturile cu zahăr sunt asociate cu un risc crescut de diabet, sindrom metabolic și boli cardiovasculare. Deși la nivel mondial se observă că în rândul adulților consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a scăzut în ultimii 15 ani, băutul acestora este încă ridicat în rândul copiilor și adolescenților. În general, majoritatea studiilor au găsit dovezi consistente ce susțin impactul negativ al băuturilor îndulcite asupra sănătății copiilor, cu cel mai puternic impact la nivelul riscului de supraponderalitate sau obezitate, cariilor dentare, dar și dovezi emergente pentru rezistența la insulină.

Cum acționează?

Mecanismele prin care băuturile îndulcite cu zahăr ajung să aibă aceste efecte dăunătoare pe termen scurt și lung nu sunt pe deplin elucidate. Ipotezele lansate de către cercetători până în prezent se concentrează în jurul a două caracteristici unice ale acestui tip de băuturi: ele sunt cel mai mare contribuent de calorii lichide în cadrul dietei și zaharurile adăugate pe care le conțin sunt principala sursă de fructoză.

Rezultatele mai multor studii la om indică faptul că o compensare a caloriilor consumate ca lichide este incompletă, ceea ce poate duce la un risc crescut de dezechilibru energetic și obezitate.

Acest lucru înseamnă că atunci când consumă lichide, în comparație cu consumul de alimente solide, indivizii raportează mai des senzația de foame postprandială, o senzație mai redusă de sațietate și un tranzit intestinal mai accentuat. Prin urmare, persoanele care beau băuturi cu zahăr nu se simt la fel de pline ca și când ar fi consumat aceleași calorii din alimente solide, iar cercetările arată că, de asemenea, nu compensează conținutul caloric ridicat al acestor băuturi consumând mai puține alimente. Tocmai din acest motiv, atunci când vine vorba de clasificarea băuturilor cele mai bune pentru sănătatea noastră, băuturile cu zahăr se situează în partea de jos a listei, deoarece acestea oferă atât de multe calorii și practic niciun alt nutrient.

Concluzii

Majoritatea literaturii disponibile sugerează că reducerea consumului băuturilor îndulcite cu zahăr duce la scăderea riscurilor de afectare a sănătății, atât în rândul adulților, cât și în rândul adolescenților și al copiilor.
Întotdeauna trebuie să citim cu atenție etichetele băuturilor deoarece există unele băuturi prezentate ca fiind cu vitamine, antioxidanți și alte ingrediente sănătoase, dar pe etichetă găsim de asemenea și zahărul ca ingredient principal.
Din păcate, băuturile îndulcite reprezintă o alegere obișnuită pentru milioane de oameni din întreaga lume și contribuie în mod major la pandemia de obezitate.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS