Un nou tip de coronavirus, despre care se crede că are originea la câini, ce a fost detectat la pacienți spitalizați cu penumonie în 2017-2018, ar putea fi al optulea coronavirus diferit ce provoacă boli la oameni, arată un studiu citat de Reuters.
Oamenii de știință ce au realizat studiul publicat joi în revista Clinical Infectious Diseases spun că descoperirile lor subliniază amenințarea pe care o reprezintă coronavirusurile pentru sănătatea publică.
Cercetătorii au testat probe nazale prelevate de 301 pacienți cu pneumonie de la un spital din statul malaezian Sarawak.
Opt probe, cele mai multe de la copii mai mici de cinci ani au fost pozitive la coronavirusul canin.
Analiza genetică efectuată a arătat că noul tip de coronavirus, CCoV-HuPn-2018, are caracteristici comune cu alte coronavirusuri despre care se știa că pot infecta pisici și porci, dar era cel mai similar cu unul despre care se știe că infectează câini.
De asemenea, prezenta o ”ștergere” genetică, o mutație ce nu a fost văzută la niciun coronavirus canin, dar ce este prezentă la coronavirusuri ce infectează oameni, precum Sars-Cov și Sars-Cov-2, virusul ce a provocat pandemia de Covid-19.
Autorii studiului au explicat că indiciile descoperite de ei arată că virusul a trecut recent de la animale la oameni, subliniind că este nevoie de alte cercetări pentru a vedea dacă se poate transmite între oameni.
Ei au spus că nu este clar nici dacă virusul poate îmbolnăvi oamenii, adăugând că este posibil să fie doar prezent în căile respiratorii ale pacienților fără să provoace boala.
La acest moment sunt cunoscute șapte coronavirusuri care provoacă boli la oameni: patru care cauzează răceala comună și trei care provoacă bolile cunoscute drept SARS, MERS și COVID-19.