1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateEste benefic să ne bronzăm la soare? Dermatologul răspunde

Este benefic să ne bronzăm la soare? Dermatologul răspunde

Cât timp ne putem expune la soare fără ca acesta să ne facă rău? Când putem sta la soare? Are soarele un rol bun pentru noi sau bronzatul ar trebui evitat? Răspunsurile nu sunt identice pentru toți, atrage atenţia medicul dermatolog Rucsandra Dascălu. Ele depind de mai mulţi factori, cum ar fi culoarea pielii, vârsta, istoricul medical sau zona unde trăim.
Iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre siguranţa bronzatului şi efectele soarelui asupra pielii şi sănătăţii noastre.

GdS: Avem voie sa ne bronzăm sau acest obicei, atât de îndrăgit de mulţi, ar trebui evitat?

Dr. Rucsandra Dascălu: Există persoane cu fobie de soare, extrem de speriate de faptul că dacă se vor expune la soare vor face cancer de piele. Din această cauză, refuză să iasă afară, iar când ies, îşi acoperă fiecare centimetru de piele. Dar această relație dintre expunerea la soare și cancerul de piele nu este chiar atât de simplă. Aici vorbim de bagajul genetic al fiecăruia în parte (unele protejează, altele declanșează), de fototipul fiecăruia (culoarea pielii). Cei cu pielea albă, care nu se bronzează niciodată şi se ard după expunerea la soare, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele comparativ cu cei cu piele mai închisă la culoare. Pentru expunerea la soare, „doza” la care ne expunem și perioada de timp a zilei este crucială.

GdS: Cum şi când ne putem expune la soare?

R. D.: Expunerea bruscă și lungă ca timp este mult mai periculoasă decât o expunere graduală. Este contraindicat să ne expunem la soare între orele 10 dimineața si 16 după-amiaza, razele solare fiind cele mai puternice atunci.
Vârsta este importantă, sunt studii care demonstrează ca arsurile solare în perioada adolescenţei sunt cele mai periculoase.

Expunerile directe scurte, de 5-15 minute pentru cei cu piele deschisă la culoare, și de până la 30 minute pentru cei cu pielea mai închisă la culoare, sunt indicate atunci când vorbim de un adult sănătos. După aceasta perioadă, aplicarea unei creme cu SPF (factor de protecție solară) de minimum 30, ideal SPF50, sau folosirea vestimentației cu SPF este foarte importantă. Folosirea acestor metode de protecție în mod regulat va duce la reducerea riscului de apariție a unui cancer de piele (melanom, carcinom scuamos), a unor leziuni cutanate precanceroase sau a unor boli cutanate agravate de o fotoexpunere.

În ceea ce privește fotoîmbătrânirea, vorbim de apariția ridurilor odată cu înaintarea în vârstă, la care se adaugă şi expunerea necorespunzătoare la soare. Cremele cu SPF ar trebui aplicate cu 15-30 minute înainte de expunerea la soare şi reaplicate frecvent după înot prelungit sau activități în aer liber, conform indicațiilor fiecărui produs în parte.

GdS: Care sunt efectele benefice ale expunerii la soare?

R. D.: Razele soarelui ajută organismul să producă/sintetizeze vitamina D, nutrient extrem de important pentru oasele noastre, pentru celulele din sânge şi pentru sistemul imunitar. Fără vitamina D, sistemul nostru osos suferă modificări semnificative. Copiii dezvoltă rahitism, iar la adulţi se exacerbează osteoporoza, atât la femei cât şi la bărbați. Cercetările din domeniul medical au arătat ca expunerea copiilor la soare determină o creștere armonioasă.
Expunerea la soare îmbunătățește funcționarea creierului, pentru că declanșează secreția de serotonină, iar prin aceasta devenim mai energici, mai pozitivi şi ne creşte capacitatea de concentrare.

Numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la soare are un efect benefic asupra depresiei. Alte studii demonstrează că pacienții cu Alzheimer care sunt expuși la lumina solară obțin scoruri la bune la evaluările mentale, sunt mai puțin agitati şi au grade mai mici de depresie.

Pentru nou-născuți, expunerea la razele solare prin fereastră ajută la îmbunătățirea icterului (culoarea galbenă a pielii, dată de excesul de bilirubină). Atenție! Nu expuneţi nou-născuţii direct în lumina solară, la plajă!
Pentru piele, expunerea regulată, pentru perioade scurte de timp, are un efect favorabil în evoluția unor boli cum ar fi eczema (aici intra şi dermatita atopică), psoriazisul, acneea.

Au fost realizate numeroase studii pentru legătura dintre expunerea la soare şi calitatea somnului şi este demonstrat faptul că aceasta duce la un somn liniștitor datorită hormonilor secretați şi a unui ritm circadian regulat.
Ca şi concluzie, efectele benefice ale soarelui nu ar trebui neglijate, ar fi bine să profităm de zilele însorite, să ieșim afară la plimbări în aer liber sau orice alte activități şi să ne bucurăm de vacanţele de vară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS