4.8 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSocul, planta cu proprietați miraculoase

Socul, planta cu proprietați miraculoase

Pentru mulți dintre noi, lunile mai și iunie reprezintă perioada în care savurăm deja sucurile naturale, proaspete, preparate acasă, precum inegalabila socată. Gustul acestei băuturi aromate ne urmărește pe unii dinte noi încă din perioada copilăriei. În tradiția populară, socul a stat la loc de cinste în farmacia omului simplu deoarece înainte să apară preparatele de ultimă generație, floarea de soc era considerată medicamentul antiviral numărul unu.

Socul, apreciat ca remediu natural, a fost folosit din cele mai străvechi timpuri în medicina tradițională.

În știința modernă, cercetările din ultimii 15 ani realizate în țări precum Germania, Elveția, Israel, Polonia, Serbia sau Statele Unite au scos în evidență proprietățile medicinale uluitoare ale socului.

În scopuri medicinale, se folosesc de la soc florile, fructele și scoarța, bogate în ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamină, vitamina C și vitaminele din complexul B, izobutilamină.

Florile, fructele, frunzele, scoarța, rădăcina au efecte terapeutice

Florile, fructele, frunzele, scoarța, rădăcina prezintă toate efecte terapeutice și pot fi folosite în prevenirea și tratarea unui larg arsenal de afecțiuni. Frunzele au acțiune laxativă, florile șunt diuretice și sudorifice, fructele vitaminizante și antinevralgice iar scoarța este bogată în substanțe diuretice.

Florile de soc conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant

Florile proaspete sunt folosite pentru socată sau sirop de soc, iar cele uscate pentru ceai și cataplasme. Florile de soc conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen dar și antiinflamator și antiviral. Conține uleiuri volatile, glicozizi, tanini, mucilagii, compuși aminici, substanțe glucidice, iar fructele sunt bogate în vitamina A și C.

Au acțiune sudorifică, diuretică, anti-inflamatoare

Florile acestei plante foarte populare în țara noastră au acțiune sudorifică, diuretică, anti-inflamatoare. Florile de soc au câștigat o reputație importantă în tratarea unor boli inflamatorii și congestionante ale aparatului respirator, fiind utile în special în stări febrile. Pentru a potența efectele diuretice, florile de soc se amestecă cu măceșe, coajă de mesteacăn, troscot sau coada calului.

Sunt eficiente în combaterea rinitei, a faringitei, a laringitei

Sunt eficiente în combaterea rinitei, a faringitei, a laringitei sau a bronșitei produse de infecția cu viruși gripali din grupele A sau B.

Infuzia rece din flori de soc poate fi folosită pentru tratarea ochilor inflamați sau infectați.

Extractul din flori de soc este folosit pentru îmbunătățirea funcționării rinichilor, contribuind la eliminarea nisipului și la dizolvarea calculilor renali.

Ceaiul din flori de soc are un rol extrem de important în tratarea afecțiunilor vezicii urinare.

În privința colesterol, spre deosebire de alte remedii, socul nu determină scăderea valorilor acestuia, ci împiedică în mare parte oxidarea sa în organism.

Curăță sângele de toxine, ferind corpul de artrită

Florile de soc curăță sângele de toxine, ferind corpul de artrită. Sub formă de tinctură, florile de soc sunt indicate pentru calmarea durerilor musculare. Băile fierbinți cu flori de soc sunt un remediu pentru reumatism.

Bolile de piele, tratabile cu flori de soc

Bolile de piele sunt și ele tratabile cu flori de soc, în special acneea, ezemele, psoriazisul, degerături etc. Leziunile cutanate, precum tăieturile, arsurile și alte răni superficiale se vindecă mai repede sub efectul plantei. Florile de soc pot grăbi vindecarea de herpex simplex (herpes) și purifică glandele limfatice. Alături de proprietățile astringente excelente pentru pielea sensibilă, calmează mâncărimile și iritațiile.

Durerile de urechi pot fi atenuate cu ajutorul unei cataplasme preparate din flori de soc.

Contribuie la eliminarea apei din organism

Florile de soc contribuie la eliminarea apei din organism și la stimularea digestiei, fiind indicat în curele de slăbire, putând fi asociate cu ceaiul de lămâie.

Florile de soc pot fi consumate sub formă de infuzie, decoct sau socată. În răceli, mai ales în cazul copiilor, sunt indicate inhalațiile.

Efecte asupra organismului

Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni. Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei, protejează împotriva virușilor gripali.

Ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal

Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației, însă aici este nevoie de prudență. Prin efectul laxativ reglează tranzitul intestinal, inhibă apetitul și ajută la stimularea digestiei, fiind implicat în curele de slăbire.

Cum poate fi consumat

Socul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru, tincturi sau suplimente alimentare. 

Boabele de șoc coapte și extracte din flori sunt folosite pentru a crea: plăcinte, ceai, gem, siropuri, sosuri, supe, vin, suc, dulceață, muffins, chiar și pâine. Sunt un bun colorant alimentar și se pot păstra la congelator.

Ce se poate face din fructele de soc

Din fructele negre de șoc se poate face: vin roșu, lichior, țuică, oțet, șampanie. Cea mai cunoscută este însă șocată, băutură răcoritoare delicioasă obținută din flori de șoc. Șocata se prepară numai din flori de șoc proaspete, cele uscate devin toxice. Fructele negre pot fi consumate doar atunci când sunt coapte și fierte. În stare crudă, necoapte sunt toxice și ar trebui evitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS