Practica Yoga, asociată adesea cu relaxarea mentală şi detaşarea de haosul cotidian, a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai populară în rândul persoanelor active care găsesc în aceasta o formă de echilibrare. Şi în România, yoga câştigă teren. Într-o societate în care simţim adesea că este dificil să ţinem ritmul cu tot ce se întâmplă în jur, practicile yoga aduc nu doar liniştea mentală atât de cunoscută, ci şi numeroase alte beneficii pentru sănătate. Despre acestea ne vorbeşte Alice Popescu, kinetoterapeut, instructor de yoga și meditație şi tehnician nutriționist.
„În primul rând, yoga este un sistem de practici care au ca scop întregirea tuturor structurilor umane, cum ar fi corpul fizic, emoțiile, mintea și spiritul sau sufletul. Când ne referim la posturile fizice, numite asane, ele, în general, pun în mișcare tot corpul, folosind atât acțiunea activă, în care mușchii lucrează în mod activ, consumând energie, cât și pe cele pasive, în care musculatura se alungește fără să se contracte, rămânând în tensiune, crescând energia. Aș putea spune că este o combinație între sport și stretching”, explică instructorul.
Hatha Yoga predată de Alice Popescu se bazează pe „echilibrarea polarităților existente în corpul uman, a energiilor solară (+) și lunară (-)”, precizează aceasta, iar efectele sale sunt stabilitate și rezistență pentru corpul nostru, redobândirea și menținerea sănătății şi controlul energiilor vitale.
Yoga are efecte asupra întregului organism
Practica yoga aduce beneficii întregului organism, spune Alice Popescu: „Dacă vorbim despre efectele concrete, yoga aduce tonicitate musculaturii, flexibilitate, echilibru, toate sistemele sunt îmbunătățite, cel digestiv, respirator, nervos, circulator, reproducător”.
Kinetoterapeutul care predă tehnicile yoga povesteşte că a observat efecte rapide și reale la cursanții care lucrează stând mult timp la birou și au probleme cu coloana vertebrală sau cu alte articulații. „Practicantul de yoga are oportunitatea să învețe despre interconectarea dintre disconfortul său cu mișcările fizice, coordonarea corpului, emoții, activitățile zilnice, identitatea sinelui și postură”.
Meditaţia îndepărtează stresul
Yoga este adesea asociată cu meditaţia şi cu echilibrarea stării mentale. În acest sens, Alice Popescu precizează că yoga presupune și antrenarea minții conștiente, prin aducerea stării meditative atât în posturi cât și în meditație. Efectul este eliberarea stresului, ameliorarea stărilor de tristețe, depresie, anxietate, neliniște şi agitație.
„Se spune că fiecare boală are cauze mentale, așa că în practica yoga învățăm să depistăm cauzele și să ne îmbunătățim stilul de viață”, transmite instructorul.
Cum acţionează meditaţia asupra noastră
S-a demonstrat faptul că meditația ne ajută să devenim mai relaxați, mai fericiți, mai prezenți în viața noastră, prin comutarea sistemului nervos simpatic în sistemul nervos parasimpatic, cel care relaxează corpul. Sistemul nervos simpatic, explică Alice Popescu, este responsabil de “starea de luptă sau fugă atunci când organismul reacționează la un stimul agresiv sau care produce stres. Poate fi șeful sau pot fi diferite sarcini cu termen limită.”
Meditația crește nivelul de serotonină (fericire), oxitocină (iubire) și melatonină (somn liniștit).
În plus, reduce cortizolul și adrenalina, fără să ne consume energia.
Exerciţiile de respiraţie, esenţiale în yoga
Exercițiile de respirație sunt esenţiale în practica yoga, ele ajutând organismul ca întreg să-și mențină sănătatea optimă.
“Dacă mai sus am vorbit despre efectele practicii pentru coloana vertebrală, putem adăuga și o mai bună respirație, datorată aliniamentului postural. Împreună cu exercițiile de respirație, cele mai multe avantaje le va avea sistemul nervos, ducând mai departe la echilibrul tuturor sistemelor organismului”, detaliază instructorul.
“Cu cât devenim mai conștienți de postura corpului, de propria respirație, de emoțiile care generează efecte la nivelul fizic, cu atât putem gestiona mai bine și mai corect starea mentală și cea emoțională, pentru un stil de viață mai armonios”, conchide Alice Popescu.