-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEfectele Ginkgo biloba – realitate sau mit?

Efectele Ginkgo biloba – realitate sau mit?

Ginkgo biloba este recunoscut în medicina tradițională de aproximativ 1000 de ani ca un panaceu al multor afecțiuni, de la tratarea bolilor din sfera sănătății mintale, până la boala Alzheimer și oboseală. În urmă cu câteva secole, preparatele bazate pe această plantă au ajuns în Europa și au beneficiat de o creștere de popularitate marcantă în ultimele decenii. În prezent, Gingko biloba este un supliment alimentar ce se află în topul vânzărilor.
Singurul membru supraviețuitor al ordinului Ginkgoales, este uneori denumit o fosilă vie, cu frunze și semințe ce sunt adesea folosite în medicina tradițională chineză, spre deosebire de cercetările moderne ce se concentrează în principal pe extractul de ginkgo din frunze.

Există studii despre eficacitatea Ginkgo Biloba?

Biodiversitatea uriașă a regnului vegetal face imposibilă cercetarea în amănunt a tuturor plantelor, motiv pentru care, la fel ca în cazul multor alte remedii naturale, ginkgo-ul nu este suficient studiat astfel încât să poată fi recomandat fără niciun semn de întrebare.

Deși unele studii susțin eficiența ginkgo-ului, există suficiente cercetări cu rezultat mixt sau neconcludent. În 2008, au fost publicate rezultatele studiului Ginkgo Evaluation of Memory (GEM) efectuat pe 3069 de persoane cu vârsta peste 75 de ani, urmărite pentru o perioadă de maxim șapte ani. Studiul a urmărit să afle dacă ginkgo-ul ar reduce apariția tuturor tipurilor de demență, inclusiv a bolii Alzheimer. De asemenea, a analizat impactul ginkgo asupra declinului cognitiv general, tensiunii arteriale, incidența bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral, mortalitatea generală și dizabilitatea funcțională.

Același studiu a constatat că ginkgo-ul nu a redus tensiunea arterială crescută și nici nu a existat vreo dovadă că ginkgo-ul scade riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Cu toate acestea, poate reduce riscul apariției bolilor arterelor periferice cauzată de circulația sanguină deficitară.

Cercetătorii nu au găsit niciun efect pentru prevenirea demenței și a bolii Alzheimer la participanții la studiu care au luat fie ginkgo, fie un placebo. În susținerea acestei cercetări, în 2012 s-a publicat o meta-analiză care a constatat că ginkgo-ul nu a prezentat beneficii asupra funcției cognitive la persoanele sănătoase.
În schimb, un studiu din 2014 a arătat că administrarea de suplimente cu Ginkgo biloba poate aduce beneficii persoanelor care au deja diagnosticată boala Alzheimer și care urmează tratamentul uzual pentru tratarea acestei afecțiuni.

Beneficiile mai puțin cunoscute

Conform studiilor realizate până în prezent, Ginkgo biloba poate remedia disfuncția erectilă cauzată de medicamentele antidepresive, un efect advers important și deseori resimțit de cei aflați sub astfel de tratamente. Mecanismul probabil este acela de creștere a disponibilității oxidului nitric care este vital în creșterea fluxului sanguin către penis.

Un studiu din 2009 care a presupus ca participantelor să le fie administrate fie suplimente alimentare cu Ginkgo biloba, fie o substanță placebo (o substanță fără niciun efect terapeutic), a observat o reducere a simptomelor sindromului premenstrual semnificativă a participantelor aflate sub tratament cu extract din această specie vegetală.

Deși sunt disponibile foarte puține cercetări privind capacitatea ginkgo-ului de a trata durerile de cap, este bine cunoscut faptul că ginkgo-ul are efecte antiinflamatorii și antioxidante și deci o durere de cap sau o migrenă cauzată de stres excesiv, poate fi remediată de ginkgo, așa cum este și cazul durerilor de cap cauzate de fluxul sanguin redus. Există totuși și cazul migrenelor cauzate de dilatarea excesivă a vaselor de sânge, situație în care suplimentele alimentare cu ginkgo biloba sunt ineficiente.

Există efecte adverse ale ginkgo biloba?

Suplimentele cu ginkgo biloba pot crește riscul de sângerare. Pacienții care își administrează medicamente anticoagulante sau alte plante ce influențează proprietățile sângelui trebuie să discute cu medicul lor pentru ca acesta să stabilească dacă beneficiul depășește riscul.

Mai mult, este recomandată întreruperea administrării de ginkgo biloba cu cel puțin două săptămâni înainte de orice procedură chirurgicală.

Administrarea acestor suplimente cu ginkgo biloba împreună cu antiinflamatoare, cum este de exemplu ibuprofenul, necesită precauție, la fel ca și administrarea în cazul persoanelor cu diabet sau sau care suferă des crize de hipoglicemie din cauza efectului hipoglicemiant al acestor preparate.

Anumite clase de antidepresive pot provoca interacțiuni declanșatoare de efecte adverse dacă sunt administrate împreună cu ginkgo biloba, deci întrebați întotdeauna medicul înainte de a începe administrarea oricărui supliment alimentar.

Efectele ginkgo biloba, realitate sau mit?

Un răspuns de tip “da” sau “nu” este greu de oferit din cauza studiilor care oferă rezultate în contradictoriu. Deși categoric cercetările privind efectele antioxidante ale ginkgo-ului sunt promițătoare, rămân neclare mecanismele de funcționare și deci eficacitatea în tratarea sau prevenirea anumitor boli.

A existat o perioadă în care ginkgo biloba părea bagheta magică necesară prevenirii pierderii memoriei legate de vârstă și a altor afecțiuni, dar cercetările de până acum nu susțin prea mult entuziasmul.
În timp ce există date ce sunt încurajatoare, sunt necesare studii la om înainte de a trage concluzii concrete despre rolul ginkgo-ului în tratarea afecțiunilor complexe.

Pentru majoritatea adulților, riscul asociat cu administrarea de ginkgo este relativ scăzut, dar există cazuri în care administrarea acestor suplimente ar putea provoca efecte adverse grave. Ca întotdeauna, este important să discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de administrarea oricărui supliment alimentar.
În ciuda acestei credințe larg răspândite cum că natural înseamnă numai beneficii și zero riscuri, multe suplimente alimentare vegetale prezintă potențial de risc pentru sănătate.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS