Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat joi într-o conferință de presă că pacienții nevaccinați împotriva COVID-19 au dreptul să ceară testarea gratuită la internarea în spital.
„Este dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital”, a declarat ministrul Sănătății, care spune că INSP a aprobat o metodologie în acest sens, conform HotNews.
Metodologia ar putea fi extinsă și la părinții care se internează împreună cu copiii
Metodologia ar putea fi extinsă și la părinții care se internează împreună cu copiii, mai spune Ioana Mihăilă. În plus, spitalele au posibilitatea de a crea zone-tampon unde să cazeze pacienții care se testează înainte ca rezultatul testului să fie gata.
Este responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienților la testare gratuită
Ea a mai spus că este responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienților la testare gratuită.
Declarațiile vin în contextul în care spitalele nu primesc în acest moment pacienți nevaccinați împotriva COVID-19 decât după ce aceștia fac test PCR, iar rezultatul este negativ. Multe spitale trimit pacienții să facă aceste teste contra cost, la laboratoare private. În cele mai multe spitale publice, doar în unitățile de primiri urgențe (UPU) se fac teste rapide gratuite oferite de spital.
De exemplu, Spitalul Judeţean Slatina a anunţat, miercuri, reluarea activităţii şi pentru alte patologii şi internarea în majoritatea secţiilor, începând din 22 iunie și cere dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau test negativ de coronavirus.
Spitalul a transmis, printr-un comunicat de presă citat de News.ro, că pacienţii care merg la unitatea medicală pentru internare continuă cu bilet de trimitere, vor prezenta, după caz, la data internării, următoarele documente:
dovada de vaccinare completă emisă cu cel puţin 10 zile anterioare internării;
dovada diagnosticării pozitive cu noul coronavirus în ultimele 90 de zile (adeverinţă eliberată de medicul de familie sau de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt);
test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea internării.