6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăAdvertorialeDr. Radu Popa: Stopul cardiac al fotbalistului Eriksen ne reaminteşte importanţa consultului preventiv

Dr. Radu Popa: Stopul cardiac al fotbalistului Eriksen ne reaminteşte importanţa consultului preventiv

O lume întreagă a asistat, în stare de şoc, la imaginile incredibile transmise în direct de la Campionatul European de Fotbal, cu un fotbalist intrat în stop cardiac. Christian Eriksen s-a aflat la un pas de moarte după ce şi-a pierdut cunoştinţa pe teren şi a fost nevoie de resuscitare pentru a fi salvat. Faptul că se afla pe terenul de fotbal, cu asistenţa medicală la câţiva paşi distanţă, poate să fi fost marele său noroc, transmite medicul cardiolog Radu Popa. Sportivul a beneficiat de un defibrilator la scurt timp după ce şi-a pierdut pulsul, iar în lipsa asistenţei medicale imediate deznodământul ar fi putut fi unul tragic.

Cazul său este un semnal de alarmă tras în văzul unei lumi întregi. “Iată de ce este atât de important să mergem la cardiolog chiar pentru un simplu consult preventiv”, spune dr. Radu Popa, de la Centrul Medical Speranţa din Craiova, unde există echipamentul cu cea mai bună tehnologie pentru ecografia cardiacă 4D, cu asistenţă AI (inteligenţă artificială).

Deşi în cazul cunoscutului sportiv circumstanţele producerii stopului cardiac nu au fost încă elucidate, cel mai adesea, semnele unui viitor stop cardiac pot fi detectate prin investigaţiile cardiologice.

„Stopul cardiac este asemenea unui scurt-circuit. De multe ori, el poate fi cauzat de aritmii severe, de o fibrilaţie ventriculară”, explică dr. Radu Popa.

Diferenţa dintre stop cardiac şi infarct

În timp ce un infarct se produce în urma blocării unei artere a inimii, care semnifică, de fapt, că sângele nu mai circulă prin aceasta şi, astfel, este afectat ţesutul muscular cardiac, în cazul stopului cardio-respirator, cauza este una mecanică, nu circulatorie.

“Stopul cardiac este asemenea unui scurt-circuit. De multe ori, el poate fi cauzat de aritmii severe, de o fibrilaţie ventriculară. Iar aritmiile pot fi detectate prin controale cardiologice, prin monitorizarea activităţii cu un monitor Holter”, explică medicul cardiolog Radu Popa.

“În cazul fibrilației ventriculare, defibrilatorul restabileşte ritmul normal al inimii. Resuscitarea ajută la restabilirea circulației oxigenului la organele vitale. Dacă pacientul în cauză nu primeşte tratament, decesul poate surveni în decurs de câteva minute”, spune dr. Radu Popa. Iată de ce fiecare minut a contat în intervenţia medicală de pe terenul de fotbal.

“În cazul infarctului, o ecocardiografie poate arăta plăcile aterosclerotice care “îngroaşă” pereţii vaselor de sânge, ducând, treptat, la blocarea acestora. Pacientul poate beneficia din timp de medicaţie pentru problemele circulatorii, pentru a nu se ajunge la infarct”, adaugă medicul Centrului Speranţa.

Centrul Medical Speranța se află pe str. Înfrățirii, nr. 16, iar programări se pot face la numărul de telefon 0771.493.887.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS