-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul cubanez Abdala, eficient 92,28% împotriva coronavirusului

Vaccinul cubanez Abdala, eficient 92,28% împotriva coronavirusului

Vaccinul-candidat împotriva Covid-19 Abdala dezvoltat de Cuba, primul dezvoltat în America Latină, are o eficienţă de 92,28%, anunţă laboratorul care l-a creat, potrivit Reuters.

”Abdala, vaccinul-candidat din Cuba al CIGB are o eficienţă de 92,28% cu trei doze”, a anunţat într-un mesaj postat, luni, grupul farmaceutic de stat BioCubaFarma, în subordinea căruia se află Centrul de Inginerie Genetică şi Biotehnologică (CIGB).

Abdala, care se află în stadiul testării clinice, urmează să primească autorizarea oficială a autorităţilor cubaneze la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie.

Vestea a fost anunţată de către preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, care şi-a exprimat apoi satisfacţia pe Twitter.

”Loviţi de două pandemii (Covid-19 şi blocada americană), oamenii noştri de ştiinţă de la Institutul Finlay şi CIGB au depăşit toate obstacolele şi ne-au dat două vaccinuri foarte eficiente: Soberana 2 şi Abdala”, a anunţat el.

Soberana 2, un alt vaccin

Institutul de vaccinare Finlay a anunţat sâmbătă că vaccinul său candidat împotriva Covid-19 Soberana 2 are o eficienţă de 62% după administrarea a două dintre cele trei doze.

Acesta este un rezultat ”reconfortant”, pentru că ţine cont de variantele aflate în circulaţie în Cuba, declara presei locale directorul institutului Vicente Verez.

Acest vaccin-candidat urmează, la rândul său, să primească în curând unda verde a autorităţilor.

Prin viitoarea aprobare a celor două vaccinuri anti-Covid, acestea urmează să devină primele vaccinuri dezvoltate şi produse în America Latină, după ce unii cercetători au denunţat în mai multe rânduri dificultăţile cu care se confruntă din cauza embargoului american, aflat în vigoare din 1962 şi consolidat de administraţia Trump.

Guvernul cubanez vrea ca până în august 70% dintre cei 11,2 milioane de locuitori să fie vaccinaţi împotriva Covid-19, iar întreaga populaţie până la sfârşitul anului.

Din cauza embargoului american, Cuba a început să-şi dezvolte propriile medicamente, în anii ’80.

Opt dintre cele 13 vaccinuri din programul de vaccinare cubanez sunt produse în ţară.

Vaccinurile experimentale, administrate ca parte a „studiilor de intervenție”

Cea mai mare insulă din Caraibe se confruntă cu cea mai gravă epidemie de COVID-19 de la începutul pandemiei după sosirea unor variante mai contagioase, stabilind noi recorduri pentru cazurile zilnice de coronavirus.

Țara condusă de comuniști a ales să nu importe vaccinuri străine, ci să se bazeze pe cont propriu. Unii experți au spus că a fost un pariu riscant, dar se pare că a dat roade, punând Cuba în poziția de a-și genera valută puternică atât de necesară prin exporturi și de a întări impulsul de vaccinare la nivel mondial.

Mai multe țări de la Argentina și Jamaica până la Mexic, Vietnam și Venezuela și-au exprimat interesul pentru cumpărarea vaccinurilor din Cuba. Iranul a început să producă Soberana 2 la începutul acestui an, ca parte a studiilor clinice de fază târzie.

Autoritățile din Cuba au început deja administrarea în masă a vaccinurilor experimentale ca parte a „studiilor de intervenție”, sperând că vor încetini răspândirea virusului. Aproximativ un milion din cei 11,2 milioane de locuitori ai țării au fost vaccinați până în prezent. Cazurile zilnice s-au înjumătățit în capitala Havana, de la începutul campaniei de vaccinare în urmă cu o lună, folosind Abdala, potrivit datelor oficiale. Cuba a raportat în total 169.365 de cazuri COVID-19 și 1.170 de decese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS