În perioada următoare, prognoza meteo anunţă temperaturi caniculare. În acest context, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj fac mai multe recomandări pentru populaţie pentru a preveni incidente nedorite cauzate de temperaturile extreme.
Recomandări pentru populaţia generală
Una din regulile esenţială în această perioadă este să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Pe parcursul zilei este bine să faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.
Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide. Important este să nu aşteptaţi să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă, se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, explică reprezentanţii Direcţieide Sănătate. De asemenea, sunt de evitat băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice şi produc deshidratare.
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă şi contribuie la hidratarea organismului.
Ventilatoarele nu trebuie folosite când temperatura este ridicată
În perioadele caniculare, trebuiue să evităm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.). Specialiştii subliniază că ar trebuie să acordăm o importanţă sporită persoanelor dependente de noi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, e bine să petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe
Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile.
Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor
Dacă aveţi în grijă copii, asiguraţi-le un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă, menţionează DSP. Daţi atenţie hidratării, iar în cazul sugarilor mama trebuie să alăptete ori de câte ori sugarul solicită. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze, la rândul lor, corespunzător şi să evite consumul de cafea sau alcool.
Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, şi nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţă pe cap.
Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă, atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia, spun specialiştii. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Ce trebuie să facă vârstnicii şi bolnavii cronici
Persoanele vârstnice şi cele care suferă de afecţiuni cronice trebuie să fie cu atât mai vigilente în această perioadă şi să evite deplasările. Dacă este absolut necesară o anume deplasare, trebuie să se opteze pentru îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap.
Acasă, este important să păstraţi unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
Hidratarea rămâne o regulă de aur, iar alimentaţia va fi axată pe legume şi fructe proaspete. Este indicat să se evite consumul alimentelor uşor perisabile, iar consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei este interzis.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului, transmit specialiştii. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
În această perioadă, se recomandă şi efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
Recomandări pentru situaţiile de cod roşu
Reduceţi deplasările la cele esenţiale şi nu vă deplasaţi între orele 11:00-17:00 atunci când este în vigoare un cod roşu de temperaturi extreme. Consumaţi lichide între 2- 4 litri /zi şi evitaţi alcoolul. Dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă.
Nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20:00.
Evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.
Folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.