Adulții care renunță la masa de dimineață vor pierde substanțele nutritive cheie care sunt cele mai abundente în alimentele ce alcătuiesc micul dejun. O analiză a peste 30.000 de adulți americani a arătat că omiterea micului dejun și lipsa calciului din lapte, a vitaminei C din fructe și a fibrelor, a vitaminelor și mineralelor găsite în cerealele îmbogățite i-a lăsat pe adulți mai săraci în acești nutrienți întreaga zi, relatează 360medical.ro.
Studiu amplu: Pierdem nutrienţi importanţi
Universitatea de Stat din Ohio a inclus 30.889 în studiu de adulți cu vârsta de peste 19 ani. În opinia cercetătorilor americani calciul, potasiul, fibrele și vitamina D sunt considerate „componente dietetice de sănătate publică” pentru populația generală, la care se adaugă fier pentru femeile însărcinate, lipsa acestor nutrienți fiind asociată cu probleme de sănătate.
,,Ceea ce vedem este că, dacă nu mâncați alimentele care sunt consumate în mod obișnuit la micul dejun, aveți tendința de a nu le consuma nici în restul zilei”, a spus Christopher Taylor, profesor de dietetică medicală la Colegiul de Medicină de la Universitatea de Stat din Ohio și autor principal al studiului.
Majoritatea cercetărilor legate de micul dejun s-au concentrat asupra efectelor mesei de dimineață ratate asupra copiilor de vârstă școlară, efecte care includ dificultăți de concentrare și probleme de comportament.
15% din participanţi au ratat micul dejun
15,2% dintre participanți sau 4.924 de adulți, au raportat că au sărit peste micul dejun.
Cercetătorii au constatat că adulții care au sărit peste micul dejun au consumat mai puține vitamine și minerale decât persoanele care au luat micul dejun. Diferențele cele mai pronunțate au fost pentru folat, calciu, fier și vitaminele A, B1, B2, B3, C și D.
Predispoziţie la o dietă mai nesănătoasă
Comparativ cu Indicele Alimentației Sănătoase-2015, care evaluează cât de bine se aliniază un set de alimente la recomandările federale, cei care au renunțat la micul dejun au avut, de asemenea, o dietă globală de calitate mai slabă decât cei care au luat micul dejun.
Aceștia erau mai predispuși decât cei care mâncau dimineață să consume mai multe zaharuri adăugate, carbohidrați și grăsimi totale pe parcursul zilei – în parte din cauza nivelurilor mai ridicate de gustări.
„Gustarea contribuie, practic, la aportul de calorii al unei mese pentru persoanele care au omis micul dejun. Oamenii care au luat micul dejun au consumat mai multe calorii totale decât cei care nu au luat micul dejun, dar prânzul, cina și gustările au fost mult mai mari pentru persoanele care au sărit peste micul dejun și au avut tendința de a avea o dietă mai slabă”, a spus Taylor. În opinia cercetătorului, cei care au sărit peste micul dejun au avut un profil nutritiv diferit, iar tiparul lor de aport alimentar a arătat că au pierdut acele substanțe nutritive pe care le-au practic nu le-au luat la micul dejun.