4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCălătoriile internaţionale cresc riscul de rezistenţă la antibiotice

Călătoriile internaţionale cresc riscul de rezistenţă la antibiotice

Conform unui studiu american şi olandez, deplasările internaţionale afectează microbiota intestinală a călătorilor şi cresc numărul de bacterii rezistente la antibiotice.
Studiul a apărut recent în publicaţia Genome Medicine, relatează AFP, şi lansează un avertisment pentru cei care se pregătesc să-şi petreacă zilele libere în locuri îndepărtate. Călătoriile internaţionale, arată cercetarea, au un efect negativ asupra microbiotei intestinale şi pot aduce în organism bacterii rezistente la antibiotice.

Ce au descoperit cercetătorii

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat materiile fecale a 190 de călători olandezi, înainte şi după ce au vizitat anumite regiuni din Asia –sud şi sud-est şi Africa – nord şi est. La întoarcere acasă, călătorii prezentau o cantitate importantă de gene rezistente la substanţele cu efect antimicrobian, inclusiv la antibiotice comune precum fluorochinolonele, folosite pentru a trata infecţiile ORL.

„Aceste rezulate arată, cu claritate, că deplasările internaţionale riscă să răspândească fenomenul de rezistenţă la compuşii antimicrobieni”, a declarat Alaric D’Souza, co-autor al studiului.

Rezistenţa la antibiotice, din ce în ce mai îngrijorătoare

Cercetătorii avertizează că antibiorezistenţa „ameninţă 70 de ani de progres în tratamentul bolilor infecţioase” şi că este vital ca rezistenţa antimicrobiană să fie gestionată în ţările cu venituri slabe, în care bugetele destinate sănătăţii sunt insuficiente, a adăugat co-autorul studiului.
„O abordare internaţionale nu va ajuta doar ţările în cauză, ci va fi benefică şi pentru alţii, reducând răspândirea internaţională a genelor rezistente”, a subliniat D’Souza.

„O eră post-antibiotică înseamnă sfârşitul medicinei moderne aşa cum o cunoaştem”

În 2015, în Europa, infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice afectau peste 670.000 de persoane.

Utilizarea inadecvată şi nejustificată a antibioticelor a dus la apariţia tulpinilor bacteriene rezistente, făcând antibioticele ineficiente.

Astăzi, tratamentul pentru un număr tot mai mare de infecţii, cum ar fi pneumonia, tuberculoza, septicemia şi gonoreea, a devenit dificil şi uneori imposibil, deoarece antibioticele îşi pierd eficacitatea.
„O era post-antibiotică înseamnă sfârşitul medicinei moderne aşa cum o cunoaştem noi. Lucruri la fel de obişnuite precum streptococul în gât sau genunchiul zgâriat al unui copil ar putea ucide din nou”, a declarat Margaret Chan, fost director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS