0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStomatolog Luciana Bănici: Prevenţia nu se referă doar la carii, ci şi la alte afecţiuni. Periuţa este foarte importantă

Stomatolog Luciana Bănici: Prevenţia nu se referă doar la carii, ci şi la alte afecţiuni. Periuţa este foarte importantă

Mulţi români ajung la medicul stomatolog mânaţi de durere, iar vizitele periodice la cabinet, cu rol preventiv, rămân încă la stadiul unui deziderat pentru profesioniştii din domeniu, care atrag constant atenţia asupra necesităţii unei educaţii în acest sens.

Medicul stomatolog Luciana Bănici spune că, în timp ce oamenii se plâng că serviciile sunt prea scumpe în raport cu veniturile, problemele ajung să fie cu adevărat costisitoare atunci când neglijăm consultul periodic: „Cu siguranţă, ne putem permite mai uşor un consult o dată la şase luni sau un an, care poate preveni complicaţiile, decât tratamentul ulterior al acestor complicaţii”.

Pentru a preveni afecţiunile din sfera stomatologiei, controlul periodic şi igiena sunt esenţiale, spune specialistul.
„Prevenţia nu se referă strict la apariţia cariilor, ea înseamnă mult mai mult în stomatologie. Înseamnă şi prevenirea anomaliilor dento-maxilare, a bolii parodontale, a afecţiunilor din sfera oro-maxilo-facială”, precizează dr. Luciana Bănici.

Consultul periodic ţine departe complicaţiile

În ceea ce priveşte caria, controlul la 6 luni-1 an şi igiena sunt determinante, adaugă aceasta. Cariile incipiente nu pot fi detectate de către pacient, acasă, ci doar cu ajutorul specialistului, la consult.
În cazul unei carii medii sau profunde, medicul poate ajuta la prevenirea complicaţiilor.

„Pentru cariile simple, încă nu se cunoaşte cauza clară a apariţiei lor, sunt câţiva factori determinanţi, favorizanţi, dar cauza nu este clar stabilită nici astăzi, astfel că o carie nu o putem preveni 100%. Dar putem preveni complicaţia cariei simple. Eu le spun tuturor pacienţilor mei care se plâng că tratamentele în stomatologie sunt foarte scumpe, în raport cu veniturile lor, că dacă ar exista mai multă educaţie privind prevenţia, nu i-ar costa atât. Nu ar mai trece nici prin dureri şi ar rămâne şi cu toţi dinţii până la adânci bătrâneţi.

O carie nu apare lunar, sunt cazuri extrem de rare în care terenul cariogen este unul pronunţat. Aşadar, un consult periodic ar fi suficient pentru a putea trata caria la timp, printr-o obturaţie, şi cu costuri minime. Dacă medicul depistează caria în stadiu incipient, va preveni complicaţiile, care necesită timp, bani şi care produc disconfort. În plus, niciodată un dinte tratat amplu nu se compară cu unul tratat doar printr-o obturaţie”, transmite medicul.

Boala parodontală, tot mai întâlnită

Boala parodontală este o altă afecţiune din ce în ce mai larg răspândită şi care necesită o atenţie ridicată.
„Din păcate, săptămânal intâlnesc pacienţi cu această afecţiune, care nu este o boală a dintelui, ci a suportului de susţinere a dintelui (adică a gingiei şi a osului maxilar) – care afectează dintele indirect. Nici boala parodontală nu are cauze foarte clar stabilite, există şi aici mai degrabă factori determinanţi şi favorizanţi.

Însă în momentul în care pacientul ajunge pe scaun, la un control de rutină, medicul poate să stabilească statusul parodontal şi îi poate explica pacientului ce riscuri există, îl poate îndruma să evite tutunul, să îşi refacă obturaţiile, să îşi pună un aparat ortodontic, dacă este cazul. Igiena, şi aici, este sfântă. Chiar mai importantă decât în cazul cariilor. În boala parodontală, ar trebui să existe şi o igienizare profesională, în cabinet, de 2-3 ori pe an. Sunt cu atât mai indicate aici aţa dentară, periuţa interdentară şi chiar duşurile bucale”, explică doctorul.

Cum alegem corect periuţa de dinţi

Specialistul insistă pe importanţa alegerii periuţei de dinţi. Mulţi oameni nu ştiu că există mai multe tipuri de periuţe, în funcţie de grosimea şi duritatea perilor şi îşi cumpără periuţe la întâmplare, spune dr. Bănici.

„Cel mai important lucru, atunci când alegem periuţa, este consistenţa perilor. În funcţie de problemele gingivale şi de stilul de periaj, periuţele trebuie alese atent. Cei care au afecţiuni gingivale – boala parodontală – ar trebui să utilizeze periuţe soft, cu peri moi. Celelalte persoane este indicat să folosească periuţe medium. Cele cu peri tari – hard – nu sunt recomandate. Mulţi pacienţi se duc şi cumpără astfel de periuţe, vin la stomatolog cu gingiile inflamate şi nu ştiu de ce”, precizează stomatologul.

În privinţa pastelor de dinţi, medicul consideră că toate sunt bune, numai să fie folosite: „Mulţi cumpără paste de dinţi terapeutice, deşi nu este cazul sau confundă rolul acestora. Dar repet, mai importante decât pasta sunt stilul de periaj şi periuţele”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS