Menopauza masculină este termenul folosit frecvent pentru andropauză și reprezintă o serie de modificări produse de nivelul scăzut al hormonilor masculini. Același grup de simptome este cunoscut și ca deficit de testosteron, deficiență androgenică și hipogonadism cu debut tardiv.
Andropauza implică o scădere a producției de testosteron la bărbații care au depășit vârsta de 50 de ani. Această scădere a nivelului de testosteron este adesea asociată cu hipogonadismul, o afecțiune medicală distinctă care poate să apară din cauza unor leziuni sau infecții.
Menopauza masculină diferă de menopauza feminină
Menopauza masculină diferă de menopauza feminină din mai multe puncte de vedere. La femei, ovulația se termină și producția de hormoni se oprește complet într-o perioadă relativ scurtă de timp. La bărbați, producția de testosteron și alți hormoni scade pe o perioadă de mulți ani, iar consecințele nu sunt neapărat clare. Această scădere treptată a nivelului de testosteron se numește hipogonadism cu debut tardiv sau testosteron scăzut asociat vârstei, potrivit smartmedic.ro.
Nu toți bărbații experimentează andropauza
Nu toți bărbații experimentează andropauza, iar aceasta nu implică o întrerupere completă a activității organelor de reproducere. Cu toate acestea, pot apărea complicații sexuale și anumite simptome deranjante ca urmare a nivelului scăzut de testosteron.
Prin ce simptome se caracterizează?
Andropauza se manifestă cu o foarte mare variație în rândul populației, vârsta medie situându-se undeva între 40 și 55 de ani. Uneori se poate vorbi și despre andropauză precoce, care se instaurează de la 30-35 de ani. De fapt, după al treilea deceniu de viață, anual, sinteza de testosteron înregistrează scăderi de 1-2 %.
Tabloul simptomatic este corelat cu nivelul hormonal și include un spectru larg de manifestări. Totul se explică prin ”atribuțiile” testosteronului, responsabil de numeroase aspecte ale sănătății fizice și psihice masculine.
Semne specifice andropauzei
Revenind la modul în care se manifestă andropauza, lista include o mulțime de semne specifice, începând cu transformarea aspectului:
Pierderea progresivă a masei slabe (reducerea tonusului muscular și a forței fizice);
Acumularea de țesut adipos (tendința vizbilă de îngrășare);
Încetinirea metabolismului;
Căderea părului;
Diminuarea densității osoase (este mai puțin gravă decât la femei);
Înmulțirea riscurilor de afecțiuni cardiovasculare;
Anemie;
Dificultăți de urinare;
Disfuncții sexuale (scăderea libidoului, disfuncții erectile);
Stări depresive și de iritabilitate;
Probleme de concentrare;
Oboseală;
Insomnii etc.
Nivelul testosteronului se modifică pe parcursul vieții
Nivelul de testosteron scade, în medie, cu aproximativ 2% pe an după împlinirea vârstei de 30 de ani. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților mai în vârstă au niveluri de testosteron în limite normale și numai un procent mic dintre aceștia, aproximativ 10% până la 25%, au niveluri considerate a fi scăzute.
Testosteronul este hormonul care alimentează modificările tipice implicate în pubertatea masculină, cum ar fi:
Crește masa musculară
Susține creșterea părului
Influențează îngroșarea vocii
Modifică funcția sexuală
Menținere energia mentală și fizică
Reglează răspunsul imun al organismului.
Nivelul scăzut de testosteron la bărbații în vârstă trece adesea neobservat
Nivelul scăzut de testosteron la bărbații în vârstă trece adesea neobservat. Poate fi verificat printr-un test de sânge, însă acesta nu se numără pe lista analizelor uzuale. În plus, mulți bărbați care au un nivel scăzut de testosteron nu prezintă simptome. De asemenea, semnele și simptomele asociate cu testosteronul scăzut nu sunt specifice scăderii nivelului de testosteron. Ele pot fi cauzate și de vârsta unei persoane, consumul de medicamente sau de alte afecțiuni, cum ar fi un indice de masă corporală de 30 sau mai mare.
Menopauza masculină poate fi tratată?
Adesea, simptomele asociate menopauzei masculine nu necesită niciun fel de tratament. Excepție fac cazurile, rare, în care menopauza masculină provoacă simptome serioase, care perturbă activitățile obișnuite.
Cea mai mare piedică în tratarea menopauzei masculine poate fi discuția cu medicul despre simptomele resimțite. Mulți bărbați sunt prea intimidați sau rușinați pentru a discuta subiecte sexuale cu medicii lor.
Cel mai frecvent tip de tratament recomandat pentru simptomele menopauzei masculine este adoptarea unui stil de viață sănătoas, care poate produce schimbări semnificative în starea generală de sănătate a bărbaților cu simptome de andropauză.
Recomandări
Adoptarea unei diete sănătoase
Practicarea regulată de exerciții fizice
Un somn odihnitor, de cel puțin 7-8 ore pe noapte
Strategii de gestionare eficientă a stresului
Există bărbați care manifestă și stări depresive sau anxietate. În cazul lor, medicul poate recomanda un tratament cu antidepresive și terapie.
Terapia de substituție hormonală, adesea recomandată în cazul femeilor aflate la menoapuză, este o opțiune de tratament și în cazul bărbaților. Cu toate acestea, este un tratament destul de controversat. La fel ca steroizii care îmbunătățesc performanța, testosteronul sintetic poate avea efecte secundare dăunătoare, cum ar fi agravarea cancerului de prostată și creșterea riscul de boli de inimă. Dacă nivelul de testosteron este scăzut, terapia de substituție hormonală poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum: pierderea interesului pentru sex (scăderea libidoului), depresie, oboseală cronică.