3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePersoanele vaccinate, infectate cu Covid, strănută des

Persoanele vaccinate, infectate cu Covid, strănută des

Un studiu britanic, desfăşurat la scară mare, arată că simptomele raportate de persoanele vaccinate şi infectate cu SARS-CoV-2 diferă uşor de cele ale persoanelor infectate, dar care nu au fost vaccinate. Studiul se bazează pe datele furnizate de o aplicaţie, care a fost dezvoltată de o companie de ştiinţe din domeniul sănătăţii şi de o universitate britanică.

Cele mai frecvente simptome Covid la persoanele nevaccinate

Studiul se bazează pe datele furnizate de aplicaţia ZOE COVID Simptom Study, dezvoltată de compania ZOE şi de Universitatea King’s College din Londra. Peste 4 milioane de persoane în lume folosesc această aplicaţie, lansată în martie 2020 – ceea ce înseamnă că studiul aferent este unul din cele mai mari din lume, în curs de desfăşurare, despre COVID-19.
Studiul arată că nu doar virusul evoluează în permanenţă, ci şi simptomele pe care le provoacă.

La persoanele care nu au fost vaccinate, cele cinci simptome cel mai des întâlnite sunt dureri de cap, dureri în gât, secreţii nazale, febră şi tuse persistentă. Acestea corespund infecţiei cu varianta Delta, dominantă în Marea Britanie şi Belgia.

Vaccinul schimbă simptomatologia

La persoanele care au primit cel puţin o doză de vaccin, simptomele cele mai frecvente sunt durerile de cap, secreţiile nazale, durerea în gât, strănutul şi o tuse persistentă. Cercetătorii observă nu doar că ordinea semnelor bolii s-a schimbat, ci şi că febra nu mai figurează în top 5, fiind înlocuită cu un alt simptom – strănutul. Dacă o persoană a fost vaccinată şi începe, dintr-o dată, să strănute des, fără un motiv aparent, este preferabil să facă un test de depistare a coronavirusului, recomandă cercetătorii, mai ales dacă lucrează într-un mediu în care se află alte persoane vulnerabile.

Cercetătorii afirmă că pacienţii vaccinaţi şi care fac COVID-19 prezintă mai puţine simptome grave şi că se restabilesc mai rapid după boală.

Conform epidemiologilor britanici, doar 2,3% din pacienţii spitalizaţi între 15 februarie şi 28 iunie aveau schema completă de vaccinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS